• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Existuje dvojitý (nahoře/dole) tlačítkový spínač?

Started by Petr Č., 28.03.2017, 11:56

previous topic - next topic

Petr Č.

28.03.2017, 11:56 Last Edit: 28.03.2017, 12:06 by Miroslav Minařík
Do novostavby RD nyní s předstihem rozmýšlím rozmístění svítidel a vypínačů tak, abych měl ucelenou představu pro budoucí oslovení eltechnických firem. Pro řízení osvětlení bych rád využil některý ze systémů domácí automatizace (Loxone apod.), z tohoto důvodu jsou nevhodné vypínače jako spínač, ale pouze jako tlačítka.

Jednoduché tlačítkové spínače znám (1/0) pro připojení např. na impulzní relé, ale mě by se líbil "dvojitý" tlačítkový spínač, tj. možný stisk v horní i dolní části (pro možnost např. nastavení jasu apod.).

Existuje takovýto typ tlačítkového spínače? Vím, že existuje i spínač typu 6/0, ale nikterak jsem z žádných dokumentů jednoznačně neurčil, zda-li má tuto vlastnost, nebo se chová jinak.

Pavel Král Gargula

Kompletní stmívač: Legrand Céliane KRYT STMÍVAČ UNIV. BÍLÁ 65083 nebo použít žaluziový spínač - dvojitý (půlený) vypínač (levá přidat, pravá ubrat): ABB Ovladač tlačítkového žaluziového spínače studio bílá 1751-0-2756

Lukáš Rotrekl

Vícetlačítkové přístroje pro elektronická spínání má v katalogu Eaton. Praktickou zkušenost s nimi nemám.
Jinak si neuvědomuji, kdo by to měl.

Quote from: Pavel Král Gargula on 28.03.2017, 12:31
Kompletní stmívač: Legrand Céliane KRYT STMÍVAČ UNIV. BÍLÁ 65083 nebo použít žaluziový spínač - dvojitý (půlený) vypínač (levá přidat, pravá ubrat): ABB Ovladač tlačítkového žaluziového spínače studio bílá 1751-0-2756

Při vší úctě, mám pocit, že jste lehce mimo mísu.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Palička

Berker typ 5034 04, čtyřnásobné tlačítko (horní levá, horní pravá, dolní levá, dolní pravá). Klapky půlené, takže 4 tlačítka (se střední polohou), v případě požadavku lze nepůlenou klapkou spojit, takže dvě tlačítka se střední polohou. Nejsou krátkocestná a jsou  výrobcem určena primárně na ovládání žaluzií 230V, ale spínají bez problémů i proudy a DC napětí na úrovni vstupů PLC (prakticky vyzkoušeno dvěma lety provozu, tlačítka 1/0 od jiné firmy začala být nespolehlivá po měsíci). Nelze ovšem použít LED indikaci
Speciálně na mn DC jsou určeny nejen výše zmiňované od Eatonu, ale i spínače od Giry (2001 100 a 2003 100) a JUNGu (42xx, 52xx) s indikací LED, to ovšem nejsou klasické "klapkové spínače".

Miroslav Revús

Na systémy domácej automatizácie sa často používajú ovládače komunikujúce s centrálnou riadiacou jednotkou po zbernici.
váš dodávateľ by vám mal vedieť ponúknuť ovládače, ktoré vám budú vyhovovať.

Na webe som našiel napr. ovládače Inels, dvojtlačítkový a štvortlačítkový (WSB3-20 a WSB3-40). Tiež komunikujú po zbernici.

Jan Palička

Quote from: Miroslav Revús on 28.03.2017, 14:40
Na systémy domácej automatizácie sa často používajú ovládače komunikujúce s centrálnou riadiacou jednotkou po zbernici.

Na webe som našiel napr. ovládače Inels, dvojtlačítkový a štvortlačítkový (WSB3-20 a WSB3-40). Tiež komunikujú po zbernici.

Jenže pokud pán uvažuje o Loxone, tak mu sběrnicová tlačítka Inels3 problém neřeší.

Jan Mareš 2

Třeba Schneider Unica? Tam je snad všechno... Třeba MGU3.107T.18, MGU3.207.18, nebo 2x MGU3.106.18

Lukáš Rotrekl

Otázka je, nakolik jsou tyto vhodná pro elektronická spínání.

Jinak Loxone si myslím, že nedisponuje možností integrovat ovladače na sběrnici.

Miroslav Revús

Pán napísal "Loxone a pod."
To znamená, že sa ešte nerozhodol, aký systém uprednostní. A navyše mu ani nebude vykonávať údržbu a opravy, to bude robiť dodávateľ.
Čo znamená, že ho bude iba užívať a tak sa môže stať, že ani nebude vedieť a bude tam mať zbernicu CIB.

Martin H.

Quote from: Lukáš Rotrekl on 28.03.2017, 17:23
Otázka je, nakolik jsou tyto vhodná pro elektronická spínání.

Domov pre vlastnú potrebu by som sa nebál. Mám viacročnú pozitívnu praktickú skúsenosť s bežnými ABB spínačmi a signalizáciou 24V na digitálny vstup. Musia to byť nové spínače s kontaktami neopálenými od nn.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Martin H. on 28.03.2017, 18:06
Domov pre vlastnú potrebu by som sa nebál. Mám viacročnú pozitívnu praktickú skúsenosť s bežnými ABB spínačmi a signalizáciou 24V na digitálny vstup. Musia to byť nové spínače s kontaktami neopálenými od nn.

To je právě to, k sobě domů bych se taky nebál, ale zákazníkovi pár desítek kilometrů daleko už docela jo....

Juraj Rojko

Unicu mam s Foxtrotem v provozu 3 roky zcela bez problemu. Ovsem zrovna ta poptavana zaluziova tlacitka stoji kvuli mechanickemu provedeni za starou backoru. Schrack ma take neco takoveho v nabidce.

Zdeněk Pikhart

Pokud chcete Loxone, tak mají sběrnicové tlačítka Touch Tree, kde jedno tlačítko má 5 spínacích bodů. Většinou si ale vystačíte jen s jedním tlačítkem.
Hlavně si ale uvědomte, že domácí automatizace má sloužit vám a ne naopak. Ovládání má být co nejjednodušší.
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech