• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Necháváte si provádět revizi nebo děláte revize i na zkoušečkách napětí?

Started by Jiri Velich, 28.03.2017, 21:32

previous topic - next topic

Vít Rotrekl

Asi bych to nenazval revizí, ale spíše "kalibrací" - tedy ověření, že je ta daná zkoušečka funkční a ukazuje správné hodnoty.

PS: Kalibrace asi bude dražší než u mě oblíbená SN-4. A stejně mě zkoušečka nevydrží dýl jak 2-3 roky, pak se např ulomí šňůra, někde ji zapomenu... A proto ani nechci nějakou drahou zkoušečku. A když bych jó potřeboval měřit něco přesně, tak téměř pořád je v autě C.A6116N, nebo klešťák C.A. F09
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jirka Š. Svejkovský

"Kalibraci" zkoušečky provádím sám a poměrně často. Prostě jí strčím tam, kde vím, že je asi 230V a pokud mi ukáže asi 230V je zkalibrovaná.

Nevidím důvod vyhazovat další peníze, které navíc budou srovnatelné s cenou nové zkoušečky.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 31.03.2017, 14:05
"Kalibraci" zkoušečky provádím sám a poměrně často. Prostě jí strčím tam, kde vím, že je asi 230V a pokud mi ukáže asi 230V je zkalibrovaná.

Nevidím důvod vyhazovat další peníze, které navíc budou srovnatelné s cenou nové zkoušečky.

Tak pod to můžeme podepsat.

Před padesáti léty nás staří mistři učili, že před použitím zkoušečky mám vyzkoušet její funkcí. Myslím, že v ČSN EN 50110-1 o tom něco najdeme....
Na dílně byl velký zkušební rozvaděč se všemi druhy napětí. Než jsme vyrazili na poruchu, tak nejdříve se provedl test zkoušečky napětí. Používali jsme tehdy Vadasky a také "udělátka", kde na desce byly 3 kusy UZ 25 a v ní 3 žárovky se závitem E27 na 260V/60W spojeno do série. Jako měřící vodiče se používaly autokabely. Později se používaly žárovky E15/15 W a plexi kryty. Ale ty byly choulostivé na otřesy.....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Milan Hudec

No pokud pomineme riziko používání vzniklé zpuchřelou šnůrou a pod., kde stačí provést prohlídku, zbývá riziko  nefunkčnosti tak jak uvádí Jirka.
Dosti nepředvídatelně se u levných krámů může chovat "zkratuvzdornost" a dále řádné neměnící se "odizolování" vodivé plošky pro identifikaci fáze.
Tyto vlastnosti dle mého názoru nejdou běžně relevantně prověřit, takže za mne používat jedině kvalitní výrobky a i ty čas od času měnit.

František Šohajda

Divím se že někdo může mít starou zkoušečku...vždy je to hranice mezi životem a smrtí!!
Kupím novou a nediskutuji zda ji zkoušet nebo ne za X let provozu! >:D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz