• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč mi vyhazuje mikrovlnka jistič?

Started by Michal Hél, 14.11.2006, 21:07

previous topic - next topic

Michal Hél

Zdravim, muzete mi nekdo poradit s mensi zahadou? Mikrovlnka s prikonem 1200W mi vyhazuje jistic 10A s B charakteristikou. Pritom kdyz na stejny okruh pripojim horkovzdusnou troubu o prikonu 2,25kW, tak je vse OK a pokud pripojim mikrovlnku na jiny okruh se  stejnym typem jistice, tak je take vse OK.
Muze byt vadny jistic? A pokud ano, vymenit jej za 10A s jinou charakteristikou nebo tam dat 16A jistic?  Diky za rady...

František Bernard

Pokud vím, je tam transformátor, který má v okamžiku zapnutí pouze ohmický odpor, takže jistič prostě "vyletí". Při osciloskopické kontrole jsme zjistili, že při zapnutí transformátoru je amplituda proudu až 120ti násobná
oproti jmenovitému proudu.   

Jaroslav Hasala

Může se to stát, spotřebiče s indukční zátěží (motory, trafa) mohou jističe s charakteristkou B vypínat. Jistič potom vypadne bezprostředně po zapnutí spotřebiče. Potom to lze vyřešit výměnou jističe za jiný, s vypínací chakteriskou C, v extrémním případech i D. 
Výměna za silnější jistič (16A/B) by také mohla pomoci, ale vhodnější mi připadá jistič s jinou vypínací charakteristikou.
Jmenovitý proud jističe musí být dimenzován podle použitých vodičů, nejsem si jistý jestli by to ve vašem případě bylo možné provést.
Vypínací charakteristika jističe má vliv na max. přípustnou impedanci poruchové smyčky, ale v běžných podmínkách (RD, byt) by to mělo vyhovovat.
Na každý pád, výměnu jističe byl dělat odborník, který na místě zhodnotí situaci, podle použitých vodičů a naměřených hodnot impedance.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Petr Doležal

Quote from: Michal Hél on 14.11.2006, 21:07
.....pokud pripojim mikrovlnku na jiny okruh se  stejnym typem jistice, tak je take vse OK.....

Mne však mate citovaný text.  :-[
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Daniel Veceřa

Jako nejpravděpodobnější  mi připadá tzv. "vyhřátý" jistič. Ale chce to kontrolu na místě, tohle se nedá posoudit od stolu...

Zdenek Gec

Ano, může to být i vyhřátý jistič.
Ale podívejte se na vypínací charakteristiky jističů a jejich definici v ČSN EN 60898. Nejsou to křivky, ale pásma ohraničená křivkami. Z toho plyne, že každý jistič o shodném jmen. proudu a shodné vypínací charakteristice může  být, v rámci dovolené tolerance, poněkud jiný.

Štefan Beláň

15.11.2006, 14:49 #6 Last Edit: 15.11.2006, 14:52 by Štefan Beláň
.....pokud pripojim mikrovlnku na jiny okruh se  stejnym typem jistice, tak je take vse OK.....
Quote from: Petr Doležal on 15.11.2006, 13:08
Mne však mate citovaný text.  :-[

V jiné zásuvce je pravděpodobně i jiná impedance (větší), a tím ovlivnění proudu při zapnutí.  V jističi  chybu nehledejte, je to velice málo pravděpodobné. ::)

Zvolte pro tento obvod charakteristiku C.
Chránič chrání - jistič jistí.

Patrik Chrz

Upozorňuji, že nejsem elektrikář, tak berte mojí odpověď s rezervou.
Měl jsem (vlastně pořád mám) stejný problém s mikrovlnkou značky DAEWOO.

Po koupi byla používána v bytě rodičů na zásuvce spojené s 16 A jističem, takže jsem nic zvláštního nepozoroval. Když jsem se přestěhoval do jiného bytu, vzal jsem jí s sebou a tady jsem zjistil, že když se připojí na 10 A zásuvku tak vyhazuje jistič. Byl jsem jí reklamovat a dostal jsem jí zpět "opravenou". Ze začátku sice fungovala dobře, ale pak začala znovu vyhazovat. To samé se opakovalo po dvou dalších opravách.
Bohužel, byla koupena ještě v době, kdy platila 6 měsíční záruka. Sice k ní byl dalších 18 měsíců servis, ale jak se ukázalo, ten nic neřešil. Nakonec to dopadlo tak, že jí mám připojenou na 16 A zásuvku. I když i tady se mi párkrát stalo, že to jistič vyhodilo, naštěstí po 3. opravě se to už nestává.

Podle mě, je problém v mikrovlnce, Když jí spustím tak se ozve takové "bum bzzzzz" na rozdíl od ostatních mikrovlnek, které jsem měl možnost "poslouchat" a které to "bum" na začátku neměly, jen to "šumění" "bzzz". Vždy, když přišla z opravy, tak to "bum" na začátku neměla, ale po určité době (poměrně krátké, v řádu několika dnů) se to znovu objevilo.

Michal Hél

No mozna mame stejnou mikrovlnku  :), je to taky Daewoo a ten zvuk na zacatku je stejny a taky jsem ji stehoval z jineho bytu,kde nebyl zadny problem, uz bohuzel nevim na jakem jistici byla tam, Jen me porad mate proc to na jednom jistici  10A jde a na jinem 10A ne...

Martin Novák

15.11.2006, 20:14 #9 Last Edit: 11.04.2009, 08:22 by Miroslav Minařík
Bracha mel podobny problem. Taky mu mikrovlnka vyhazovala 10A jistic a navic ten byt nebyl jeho a nemohl tam delat zmeny na instalaci. Nakonec pomohlo namontovat do mikrovlnky SSR softstarter a spinat to s pozvolnym nabehem.

Co se tyce toho, proc nevyhazuje jiny obvod, ja osobne to vidim bud na "vyhraty" jistic, na setkani opacnych okraju charakteristik jisticu nebo na vliv impedance delsiho vedeni...