• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 09:54

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je nutné dělat kalibraci u KEW 4200 pokud vyhovuje kalibrační smyčce?

Started by Petr Pospíšil., 20.04.2017, 04:56

previous topic - next topic

Petr Pospíšil.

Vlastním 3-tím rokem KEW 4200, který používám asi na 100 x ročně. Před každou akcí
provedu zkoušku na kalibrační smyčce 1,10 ohmů.
Zajímalo by mě, jestli tato smyčka tento přístroj zkalibruje nebo je to test přesnosti MP?
Pokud je to test přesnosti MP a MP vyhovuje, je nutné ho posílat ke kalibraci?

František Šohajda

Někde tady na ELKETRICE nebo v elektro časopise o tom psal pěkně Ing.Koupý z ILLKA...
Zkouška smyčkou  je jen orientační...
Stejně pak musí být klasická kalibrace....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Záleží, k čemu jej používáte.

Vy můžete určit v metrologickém řádu (který máte jistě vypracován), jak často a zda vůbec bude přístroj kalibrován.

Pokud jako orientační měření, postačí ověření dodaným kalibrem.

Pokud používáte měřák jako RT, pak bych rozhodně volil lhůtu kalibrace maximálně do 3 až 4 let, při vámi udávané četnosti 10x do měsíce.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

QuotePokud používáte měřák jako RT, pak bych rozhodně volil lhůtu kalibrace maximálně do 3 až 4 let, při vámi udávané četnosti 10x do měsíce.

Dívám se,kolegaje RT E2A.... tak to potřebuje asi pro revize. Takže kalibrace se ho nevyhnou..
Buď jak píše kol.Svejkovský podle Metro. řádu nebo podle doporučení výrobce (každý to tam má napsáno) i kdyby ho použil 1x ročně!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Petr Pospíšil.

Už ho balím. Cena za kalibraci 700,- bez DPH je taky o.k.

Petr Pospíšil.

Když už vás mám na vlaknu tak toho trochu zneužiji.
Jsem v terénu a hledám způsob jak si ověřit, že mi
MP měří dobře Zs. Mám u sebe jen INSTALTEST

František Šohajda

Quote from: Petr Pospíšil. on 20.04.2017, 12:01
Když už vás mám na vlaknu tak toho trochu zneužiji.
Jsem v terénu a hledám způsob jak si ověřit, že mi
MP měří dobře Zs. Mám u sebe jen INSTALTEST

Výpočtem.... ;)

Petr Pospíšil.

Petr Pospíšil.

Mám velké rozdíly oproti předešlých pravidelných revizí
v HDS u několika objektů.

Jirka Š. Svejkovský

Kterým směrem? Všude přibližně stejný rozdíl nebo se to rozlítalo na všechny směry?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Schwarz

Není špatné "začít" měřením malých odporů - vyzkratovat měřicí hroty, tím se vyloučí nějaký problém na měřicích šňůrách nebo přechoďáky v konektorech.

A když mě "dvoje kleště" měřily podivné hodnoty zemničů, cvaknul jsem je na zábradlí a bylo jasné, že asi bude někde problém, protože ten kus železa "do zkratu" by měl ukázat nulu nebo hodnotu velmi blízkou nule.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr Pospíšil.

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.04.2017, 13:36
Kterým směrem? Všude přibližně stejný rozdíl nebo se to rozlítalo na všechny směry?

Podle poslední revize 0,17 ohmů v rozvaděči RE, já tam mám 0,34. Stejně v HDS - rozdíl je stejný.
Další objekt 0,28, já jsem na 0,43.  
Mám kalibraci 11/2015 a dělám ji co 2 roky.
Zajedu sem znovu.
Dík

Milan Hudec

Quote from: Petr Pospíšil. on 20.04.2017, 12:40
Tabulky a vzorce mám v hlavě ale chybí mi délka.

Pro revizáka by neměl být problém :)
Což tak změřit smyčku bez a s pětimetrovou prodlužkou 1mm.
Rozdíl by měl být pod 0,2, (0,17 plus chlup na spoje).

Petr Pospíšil.

Quote from: Milan Hudec on 20.04.2017, 15:30
Pro revizáka by neměl být problém :)
Což tak změřit smyčku bez a s pětimetrovou prodlužkou 1mm.
Rozdíl by měl být pod 0,2, (0,17 plus chlup na spoje).

Rozumím vám, rozdíl mít budu a změřím ho. Ale už sama naměřená hodnota je proti předešlým naměřeným  hodnotám vyšší. Pokud to ovšem není v distribuční síti části sídliště. (Hodnoty se liší ve třech objektech na dvou ulicích jedné části malého sídliště)

Verenavský

Už jsem zažil, že hodnoty u VRZ byly o hodně vyšši neź  u následných. U první pravidelné si je RT vycucal s prstu a další je
opisovali. :-\

Verenavský

Quote from: Jiří Schwarz on 20.04.2017, 14:37
Není špatné "začít" měřením malých odporů - vyzkratovat měřicí hroty, tím se vyloučí nějaký problém na měřicích šňůrách nebo přechoďáky v konektorech.

A když mě "dvoje kleště" měřily podivné hodnoty zemničů, cvaknul jsem je na zábradlí a bylo jasné, že asi bude někde problém, protože ten kus železa "do zkratu" by měl ukázat nulu nebo hodnotu velmi blízkou nule.

Mèŕením spojitosti by se vlastnè revize mèla začít. :)

Vít Rotrekl

Můj názor:
Ta předchozí revize je vaše? Nebo někoho cizího? Předchozí revizák si klidně mohl hodnoty vycucat z prstu. Netrápil bych se tím... Měřák naměřil vyhovující hodnotu, nevidím žádný problém - volný spoj nebo něco podobného - netrápím se tím.

Nedávno jsem udělal pokus při měření impedance, náhodou jsme se s tatítekm sešli zaráz na jedný přípojce, tak jsme to zkusili
Tatík mám Profitest II, už nějakej pátek odhadem alespoň 15 let. Pravidelně co dva roky kalibrovanej. Já mám C.A. 6116N necelý 2 roky.
Vedení AYKY 3x240+120 cca 500m. Já naměřil impedanci kolem 0,45Ohm on někde kolem 0,25Ohm, už si to přesně nepamatuju.... A včíl, kde je chyba?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Petr Pospíšil.

Quote from: Vít Rotrekl on 20.04.2017, 21:10
Nedávno jsem udělal pokus při měření impedance, náhodou jsme se s tatítekm sešli zaráz na jedný přípojce, tak jsme to zkusili
Tatík mám Profitest II, už nějakej pátek odhadem alespoň 15 let. Pravidelně co dva roky kalibrovanej. Já mám C.A. 6116N necelý 2 roky.
Vedení AYKY 3x240+120 cca 500m. Já naměřil impedanci kolem 0,45Ohm on někde kolem 0,25Ohm, už si to přesně nepamatuju.... A včíl, kde je chyba?

Nejsou moje. Revize jsou od dvou nezávislých RT. Přece by MP měli po kalibraci měřit všechny stejně. Proto mě napadlo, že chyba je na mé straně.