• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:36

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak postupovat v případě vypnutého zaplombovaného hlavního jističe elektroměru?

Started by Jarda30, 11.05.2017, 13:24

previous topic - next topic

Jarda30

Koupil jsem rekreační objekt který byl delší čas opuštěný.
Původní majitel normálně platil zálohy, ale žádná spotřeba tu nebyla.
Nyní jsme objekt koupili a když jsem chtěl "nahodit" hlavní jistič, tak jsem zjistil, že je zaplombován v poloze OFF.
Volal jsem předchozímu majiteli a ten mi sdělil že před dvěma lety se překládalo vedení ze sloupů do země a při té příležitosti byl osazen nový pilíř s elektroměrem a že ho asi nezapnuli (objekt se opravdu dlouho neužíval a tak si toho nikdo nevšimul).
Obratem volal na ČEZ a tam mu řekli, že to je divné, že zálohy normálně platí a elektroměr je též osazen.
A prý že si má tu plombu odstranit sám a jistič zapnout.
Toto se mi ale moc nezdá.
Můžete mi někdo prosím poradit jak postupovat?
V současné době ještě nemáme elektriku převedenou na nás a rád bych aby si toto dořešil původní majitel.

Patrik Mlynar

To nie je hlavny istic, to je zrejme pozostatok po samostatnom HDO, ktore malo svoj istic. Hlavny istic je ten trojfazovy so sirokou zltou packou, podla fotiek plombu nema.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Petr Liskar

Quote from: Jarda30 on 11.05.2017, 13:24
Můžete mi někdo prosím poradit jak postupovat?

Na plombu nesahejte a nechte to tak.
Elektřina vám bude fungovat, ten zaplombovaný jistič NENÍ hlavním jistič.

František Šohajda

Máte to zapnuté!! Funkční!! ;D ;D ;D
Nemusíte s tím nic dělat. (dance)
(Podle fota)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroslav Revús

Je to istič pre napájanie ovládacieho obvodu dvojtarifu. Plombu nechajte tak ako je. Tento istič je zapojený pred elektromer a je na ňom plomba preto, aby odberateľ nemohol po jeho zapnutí odoberať elektrinu bez merania (čierny odber).

Jarda30

Děkuji všem za reakce. Dle mého fota je tedy hlavní jistič zapnutý?!?! Pokud ano, proč displej elektroměru nesvítí a kontrolka v elektroměru nebliká? Doma mě hodiny stále svítí (displej) a kontrolka bliká. Navíc, co je podstatné elektrika mi v chalupě prostě nejde (v domovním rozvaděči je samozřejmě vše zapnuté). No koukám, že na to budu muset někoho pozvat. Sám se vtom hrabat nebudu.

David Hruda

Podle fotky se zdá, že na displeji jsou nuly?
Zkuste hl.jistič (ten žlutý) vypnout a zapnout.
Není v domě hlavní vypínač?
A potom už jen volat elektrikáře...
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Martin Červený2

Já píše pan Hruda není někde v podružném rozvaděči vypnut vypínač či jistič ?

ACEOF ACES

Vlado Konrád

Je. Elektromer  je pod napätím. Na displeji sú nuly . Led nebliká, nie je odber.

Jiří_Hrubý

Na displeji jsou nuly především proto, že není osazeno HDO a tudíž nt (T2) se nenačítá.
A v chatě se svítí, nebo ne? To tu nepadlo. Zkontrolovat jističe v chatě, pak zavolat elektrikáře.

Jan Franěk

Quote from: Jiří_Hrubý on 12.05.2017, 15:38
A v chatě se svítí, nebo ne? To tu nepadlo. Zkontrolovat jističe v chatě, pak zavolat elektrikáře.

Ale padlo

Quote from: Jarda30 on 12.05.2017, 14:22
Navíc, co je podstatné elektrika mi v chalupě prostě nejde (v domovním rozvaděči je samozřejmě vše zapnuté).

Také tam mohou chybět pojistky před elektroměrovým pilířem. Už jsem zaznamenal několikrát, že pokud objekt nebyl déle využíván, tak soused si jeho pojistky "zapůjčil" v případě "nouze".   ;)

Edit:
TeĎ jsem si všimnul že elektroměr svítí. Tedy do něj elektrika jde. Problém bude zřejmě  jinde než v pojistkách

Volba pozvání elektrikáře je jistě správná.  (jednicka)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Schwarz

Ty "nuly" na displeji elektroměru by nemusely znamenat problém, protože je tam také symbol T2 a ten by neměl být aktivní, když je i ten jistič zaplombovaný ve vypnuté poloze.

Teď nejsem jistý jestli elektroměr na obrázku potřebuje "první" fázi nebo "jakoukoliv" fázi aby zobrazoval displej.
Nemůžeme vyloučit, že tam nejsou všechny fáze v objektu a že tazatel to, co mu nejde, má právě na těch, co "chybí". Pro elektrikáře by to neměl být problém, ale na dálku jistě někoho napadnou i jiné možnosti co může být špatně...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Bocek

Quote from: Jarda30 on 11.05.2017, 13:24
Koupil jsem rekreační objekt který byl delší čas opuštěný.

Volal jsem předchozímu majiteli a ten mi sdělil že před dvěma lety se překládalo vedení ze sloupů do země a při té příležitosti byl osazen nový pilíř s elektroměrem a že ho asi nezapnuli (objekt se opravdu dlouho neužíval a tak si toho nikdo nevšimul).
původní majitel.

Quote from: Jarda30 on 12.05.2017, 14:22
Navíc, co je podstatné elektrika mi v chalupě prostě nejde (v domovním rozvaděči je samozřejmě vše zapnuté). No koukám, že na to budu muset někoho pozvat. Sám se vtom hrabat nebudu.

Pokud byly přeložka z volného vedení na kabelovou a objekt byl nepřístupný v roce 2011, tak zřejmě není propojen pilíř s chatou....to se stává, pokud se majitel na výzvu nedostaví.
Všimněte si toho zelenožlutého odblankovaného drátu trčícího nad elektroměrem....a ty neukončené dráty "u hodin" se mi také moc nelíbí.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Vít Rotrekl

Quote from: Jan Bocek on 12.05.2017, 21:50
Všimněte si toho zelenožlutého odblankovaného drátu trčícího nad elektroměrem....a ty neukončené dráty "u hodin" se mi také moc nelíbí.

Ten ZŽ drát je na uzemnění elektroměru, dle PP se tam můsí dát, i když už se nějakej pátek elektroměry co je potřeba uzemnnit nemontují...

Ty neukončené dráty jsou na HDO. Nevidím důvod aby byly nějak ukončeny, když se na nich napětí objevit nemůže, když je zaplombovanej jistič pro HDO.... nejsme v Eex aby musely být všechny dráty ukončeny ve svorce...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Rozvodak

Kdyz delali sit, tak puvodni majitel nechal osadit RE na dvojtarif (do budoucna). Vodice k HDO nejsou pripojeny a jistic 1f vypojen pod krytem (spravne se to tak dela), ta plomba ve vypnutem stavu je tam pro ostatni, aby vedeli ze je to odpojeny a nikdo s tim  nemanipuloval.

Tomuhle elektromeru sviti displej i po vypnuti napeti, nicmene po zapnuti sviti symboly L1-3, to znamena pritomnost vsech fazi v elektromeru. Tim se da vyloucit chybejici pojistka. T2 na displeji je aktualne zobrazovany tarif, ten do ktereho se nacita je oznacen sipickou dole u toho co je vytiskly pod displejem.

Paklize neni instalace vypojena v elektromeru pro dluh, zavada je v instalaci.
Montér ve službách rozvodných závodů.

František Šohajda

QuoteTy neukončené dráty jsou na HDO. Nevidím důvod aby byly nějak ukončeny, když se na nich napětí objevit nemůže, když je zaplombovanej jistič pro HDO.... nejsme v Eex aby musely být všechny dráty ukončeny ve svorce...

To je Honzo standartní věc ,(U E ONu) tak je zapojeno tisíce elměrů.Tak to i chtějí!
Od toho je plomba na jištění budoucího HDO. Prý pro bezpečnost! ;)

Kdyby nebylo na display nic vidět, bylo by to bez napětí...Ale je tam něco vidět, musí tam  být napětí !Chybu hledejte jinde!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jarda30

Děkuji všem za cenné rady!   ;)
Převážně všichni píšete, že jsou hodiny a hlavní jistič pod napětím. Je tedy třeba hledat "problém"  někde na cestě od hlavního jističe k rozvaděči v chalupě.

Uživatel Rozvodak ale psal, že tento typ elektroměru zobrazuje údaj i když není pod napětím. Jak to tedy je? Chalupu mám 80km od mého bydliště a nerad bych tam tahal elektrikáře jen kvuli tomu, že mi řekne "blboune, nejde ti do hodin proud"  :(

Jen pro dovysvětlení: Chalupu jsem koupil a nyní probíhá na KN zápis. Až poté budu elektriku převádět na mě. Proto se musím spokojit s tvrzením předešlého majitele, že je opravdu vše zaplaceno. Předpokládám, že když nyní zavolám na ČEZ, že mi stejně k tomuto odběrnému místu žádné informace nesdělí.