• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 22:07

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co se má z rozvaděčů všem pořádně vysvětlit? Dejte svůj návrh!

Started by Miroslav Minařík, 18.05.2017, 06:19

previous topic - next topic

Jan Alin

Jo, takový pětiřadý úplný kryt, s tím si už člověk vystačí, když na to nemusí dát vlastní štítek a nemusí se k výrobě přiznat. Už vidím ty debaty za takových pět až osum let, že je to všechno vlastně jinak a že to tak nebylo myšleno.

Jan Franěk

Nějak nechápu směr diskuse. Bavíme se o rozvaděči, nebo úplném krytu? Nějak mi nesedí téma s obsahem většiny příspěvků.  :-\
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Franěk on 21.05.2017, 17:10
Nějak nechápu směr diskuse. Bavíme se o rozvaděči, nebo úplném krytu? Nějak mi nesedí téma s obsahem většiny příspěvků.  :-\

Co nechápeš?
Téma je: Co se má z rozvaděčů všem pořádně vysvětlit? Dejte svůj návrh!"

A jak vidíš množí se tipy k vysvětlení. Na základě toho pak namířím na někoho kompetentního kameru.
Od toho je název tématu.
To proto abychom se bavili o jedné věci a neutíkali jinam.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Franěk

Milan Karvánek

Quote from: Jan Franěk on 22.05.2017, 12:22
Že to podle obsahu spíš vypadá jako téma o úplných krytech.  ;)

No však! Oni nám normotvůrci zase trošku znepřehlednili terén. Prostě "bedna rozvaděč-plasťák" třeba zmíněný Volta, může být od nynějška použit na dva způsoby buď jako komponent (od původního výrobce) pro výrobu rozvaděče, použitý výrobcem rozvaděče a dále je to jako to bývalo, nebo jako "úplný kryt" pro naplnění jističi elektomontérem, samozřejmě při přísném dodržení návodu od výrobce této bedýnky. Pak se to ovšem musí revidovat jako jiná pevná instalace a nedává se štítek a CE!
Na jednu stranu jistě užitečné pro montéry, na druhou stranu dobrej zmatek pro revizáky, hlavně při periodických revizích v budoucnu. Mě to nicméně začíná trošku dávat smysl v kontextu s novou ČSN 332000-6, kde musí být podepsán elektromontážní firma a dodat podklady pro revizi.... no takže pokud půjdu na výchozí revizi a montážní firma použije místo rozvaděčů  úplné kryty, budu to chtít od nich písemně jako přílohu k TD skutečného provedení, jinak vlastně nebudu moct výchozí revizi provést, protože nevím co je vlastně předmětem revize.
PS: striktně k tématu > rozvaděče jsou jasné platí převážně co dosud, drobné změny si výrobci jistě dohledají.
Zavedení pojmu "úplný kryt" je revoluce a ještě bude co vysvětlovat!

Zdeněk Friedrich

Milane, popsal jsi současnou situaci zcela pregnantně. (jednicka)

Miroslav Minařík

Hlasujte prosím které prvky školení jsou pro vás praktičtější.
(poklona)
.

....

Jan Franěk

Ještě mě napadá. (Díky Milane K. za nakopnutí)

Jak správně přistupovat k revizím rozvaděčů, vzhledem k normám podle kterých jsou sestaveny, k úplnému krytu, rozvodnému místu, nebo rozvaděči bez štítku a dalších dokumentů.

To by se mělo důkladně probrat a sjednotit mezi všemi RT.

Miroš Jan

Honzo, nějak si to nedokážu představit.
Že by se všichni RT elektro, v naší krásné zemi, dokázaly sjednotit, utopie  o:-)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Radim Strycharski

Zajímalo by mě, podle čeho se výrobce bedýnky určené pro naplnění jističi rozhodne, jestli bude vyrábět jako původní výrobce rozvaděče podle ČSN EN 61439-3 pro konečného výrobce rozvaděče anebo jestli bude vyrábět úplný kryt podle ČSN EN 60670-24 pro konečnou montážní firmu. Bedýnka s náplní zřejmě může být v obou případech zcela totožná. Jestli stačí hodit si korunou nebo jestli hrají roli nějaké zásadnější faktory.

Zdeněk Friedrich

Já si to vysvětluji tak, že výrobce si nehodí jen tak korunou, to by k tomu přišel lacino. Musí vyhodit několik  desetitisícikorun za zkušebnu, kde mu za ně vydají na tu samou bedýnku certifikát dle obou norem.
Nejzásadnější faktor pro tuto blamáž je kromě určitých omezení ČSN EN 60670-24 pro úplné kryty např. max. jmenovitý proud a napětí atd. - zaplať a dělej si to jak chceš. (dance) ::)

Jan Bocek

Quote from: Milan Hudec on 24.05.2017, 23:10
Vysvětlení pro chlapy.
Prostě klofneš koc a po cestě do betle pogómáš jestli to bude  baba s papírama nebo další zářez bez štítku.

...tuš to je fligna, už vím jak na ty krabice s jističama, bo z tych krytu uplných mě zgómne, ale v tym betle ta zoncna tak mi rozumem rumpluje, na co cajzlí ógle valí. Tuž pěnkně si to hákl....

Ale beze srandiček, je mi úplně jedno jaký má dodavatel papír, nebo štítek na rozvaděč. Ukaž mi schéma rozvaděče, jeho zapojení a ukaž mi jeho provedení. Jaké jsou technické a technologické zásady a jaká je kultura instalace. Při VRZ jsem několik takových rozvaděčů v průmyslu vyhodil a znova. Něco pokazil výrobce a něco montážní firma. Zde je asi prostor, co vysvětlovat na výrobě, ale i montážích rozvaděčů. Normy jsou čím dále obsáhlejší a méně přehledné. To s těmi úplnými kryty se kompenzuje nějaká chyba v systému? Jak píše MK, že by revoluce?

Možná bude dobré připravit "závadovník" jen pro nové rozvaděče při VRZ a další při PRZ.
A vysvětlit proč tyto závady vznikají.
Na druhé straně není rozvaděč jako rozvaděč. Otázka použití, krytí, vnějších vlivů, proudového zatížení a mnoho dalších atributů. Nemám rád "gumové" rozvaděče, kde je problém zavřít dveře, anebo nové rozvaděče, které mají po otevření IP00 a desítky dalších "drobných" závad".

Myslím si, že v "průmyslu" vystačíme s EN 61439 a mnozí dodavatele nebudou se pokoušet vnucovat manýry podle EN 60670-24. Ale na druhé straně, aby se člověk jako RT mohl bránit, tak potřebuje i ty "revoluční" normy znát.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jiří Schwarz

Tak jsem absolvoval školení, bylo zajímavé, ale tak trochu mi začala cestou domů v hlavě vrtat jedna věc:
- mimo jiné bylo na školení prezentováno řešení jak při změně zařazení prostoru "upravit" běžný rozvaděč na rozvaděč požárně odolný tím, že se upraví dveře, že se tam osadí "revizní dvířka".
Ale pokud to má být nějaká "tepelně izolační" součást, nebude to fungovat i "opačně", nezhorší to přenos tepla z rozvaděče? Nezmění to vlastnosti rozvaděče tak, že by tím přestala platit typová zkouška? (předpokládám, že se to u "nových" rozváděčů tak moc používat nebude, spíše u starších, které už jsou nějaký čas osazené)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miroslav Minařík

Včera mi jeden elektrikář položil otázku jak je to se zásuvkou v krabici, která má své jištění a vypínač. To je také úplný kryt?

Už jste všichni hlasovali ve výše uvedené anketě?
.

....