• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:36

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je třeba informovat distributora při závadě v HDS zjištěné při revizi?

Started by Žvak Petr, 30.05.2017, 14:11

previous topic - next topic

Rozmahel Vladimír

Je to v podstatě bludný proud. Zemniče jsou propojeny / nebo jste je právě propojil / a proud vodičem PEN si najde vždy vodivější cestu přes nejbližší uzemnění. Může to souviset s tou závadou na spoji PEN.
Jaké z tohoto zjištění plyne poučení?
Rozpojit svorku hromosvodu bez předchozího ověření proudu je velmi odvážná činnost.
Tento svod může v extremu suplovat přerušený vodič PEN a na rozpojených koncích se může objevit nebezpečné napětí, atd...
Rekord mám v jednom zemědělském podniku, kdy se svodem hromosvodu uzavíral proud cca 35A.

Žvak Petr

Quote from: Rozmahel Vladimír on 05.06.2017, 12:22
Je to v podstatě bludný proud. Zemniče jsou propojeny / nebo jste je právě propojil / a proud vodičem PEN si najde vždy vodivější cestu přes nejbližší uzemnění. Může to souviset s tou závadou na spoji PEN.

Právě, že se mi nezdá, že by to bylo závadou. Ta HDS není připojena na žádný zemnič. Ani svůj
ani základový. I když.....po PE vodiči na kostru ventilátoru na střeše a jímací soustavou do země.
Kdyby ten PEN odešel úplně, asi by to ten hromosvod držel.
Teď jsem tam psal. Je to týden a je tam 24 bytů :-X

Rozmahel Vladimír

Ten váš PEN je uzemněn po trase od trafa a navíc může být náhodně zemněn i v objektu. Např. hlavní pospojování, pospojování v kotelně, výměníku, přívod ZP, propojením v zemi nebo nad zemí na hromosvod, atd...
Vodivých cest směrem do trafa pak může být celá řada... Propojení s hmotou kovové HDS na to nemá vliv.