• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:43

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kdo by mi doplnil správné odpovědi tohoto testu §5 vyhl. 50/78Sb.?

Started by lukasveinar, 01.06.2017, 23:14

previous topic - next topic

Jan Franěk

Když se vrátím k původnímu dotazu, tak k tomu mohu říci asi jen pár vět.

Když pominu jak ty testy tazatel získal, tak mi vadí především to, že namísto toho aby se dobře připravil díky těm "získaným" testovým otázkám, tak po nás chce, abychom je za něj vypracovali. To považuji slušně řečeno za velmi neomalené.

Vůbec by mi nedělalo problém, kdyby se třeba zeptal -- tato otázka mi není jasná, vidím to tak a tak, chápu to správně, nebo mám to dobře?-- Ale nechat za sebe vypracovat celý test?  (zliskat)

Další rovinou je kvalita a aktualita otázek. K tomu bych řekl asi jen tolik, že zaprvé nevíme zda má opravdu aktuální testové otázky, vzhledem k tomu jak je získal a pak že celá státní správa, včetně školství, jede tak říkajíc v závěsu okolního dění. Tedy chca nechca vždy budou asi trochu pozadu. Až praxe a další samostudium (které bych očekával už v rámci studia - ikdyž my jsem taky měli spoustu zájmů okolo v jejich věku  ;D ) z nich udělá opravdu odborníky s rozhledem. Vždy je to mnohem jednodušší pokud máte dobrého mentora. Ať už ve škole, ale především během následného získávání prvních znalostí v praxi. Jakou dostane lekci v úvodu, ohledně poctivosti řemesla a kvalitní práce, tak se bude pravděpodobně chovat po zbytek své praxe. Je tedy dobré si je vychovat "k obrazu svému", pokud tu možnost máme.  Bohužel mnoho kolegů dnes zastává názor, že učit by je měli všichni ostatní a já si je vezmu až jako hotové eektrikáře. A pak nadávají na kvalitu škol a řemesla všeobecně, když je nechali na začátku na holičkách.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Žvak Petr

§ 5 je v podstatě §6 bez min. praxe. Podle mě je to tak správně.
Je to jak na kole. Naučíte se jezdit ale až to máte trochu v rukách - nepotřebujete dohled.

František Šohajda

Testy na par.5 (všeobecně)by měl zvládnout i částečný "laik"....
Pokud to nezvládne elektrikář, ať jde dělat jinou práci! (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Quote from: František Šohajda on 04.06.2017, 15:53
Testy na par.5 (všeobecně)by měl zvládnout i částečný "laik"....
Pokud to nezvládne elektrikář, ať jde dělat jinou práci! (dance)

Právě z toho důvodu odmítám si ho byť cvičně udělat (dance)

Jiří Schwarz

Milane, zviklal jsi mě a opatrně jsem to zkusil  :D
Byl to opravdu těžký test, i já jsem měl s některými otázkami problém, např. jestli vybrat u ochrany neživých částí "nulování" nebo "automatické odpojení"... nebo s použitím proudového chrániče se správná odpověď (nejsprávnější, nejpřesnější) mění podle toho, jaké vydání normy použijeme...  ;D
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukas55555

Quote from: Jan Franěk on 04.06.2017, 10:57

Další rovinou je kvalita a aktualita otázek. K tomu bych řekl asi jen tolik, že zaprvé nevíme zda má opravdu aktuální testové otázky, vzhledem k tomu jak je získal a pak že celá státní správa, včetně školství, jede tak říkajíc v závěsu okolního dění. Tedy chca nechca vždy budou asi trochu pozadu. Až praxe a další samostudium (které bych očekával už v rámci studia - ikdyž my jsem taky měli spoustu zájmů okolo v jejich věku  ;D ) z nich udělá opravdu odborníky s rozhledem. Vždy je to mnohem jednodušší pokud máte dobrého mentora.

Veď to je problém. Kto učí na dnešných školách. Väčšina majstrov odborného výcviku ale učiteľov je staršich. V lepšom prípade niekedy občas idú niekomu niwčo opraviť ale aj to nie všetci. Čiže dávno stratili pojem o aktuálnom dianí v elektrotechnike.
Jediním spôsobom kde si ako tak niečo zopakujú či dozvedia z noriem je opakované školenie elektrotechnickej spôsobilosti. A to je často organizované len preto že sa musí aby sa splnil predpis.

Lukas55555

Quote from: Jan Bocek on 04.06.2017, 10:00

Ale stále mi není jasné, proč se na učňáku dělají zkoušky z §5 a vydává se o tom nějaké Osvědčení? Kdy tato praxe začala a na jakém podkladě?

Pokial viem par. 5 je osoba znalá,  čiže taká ktorá má elektrotechnické vzdelanie ale  nemá odbornú prax.

Na slovensku
Škola s učebným odborom elektrotechnického zamerania alebo so študijným odborom elektrotechnického zamerania, ktorá v rámci učebných osnov vykonáva aj výučbu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a bezpečnosti technických zariadení na technických zariadeniach elektrických, zásad ochrany pred úrazom elektrickým prúdom a postupu pri zabezpečovaní prvej pomoci pri úraze elektrickým prúdom, môže overovať odbornú spôsobilosť elektrotechnika par. 21 ako súčasť záverečných skúšok.

školy to robia pre svojich žiakov po zložení záverečných/ maturitných skúšok teda oo získaní výučného listu či maturitného vysvedčenia.

Myslím že v Česku to bude obdobné.

Jan Bocek

Quote from: Žvak Petr on 04.06.2017, 12:27
§ 5 je v podstatě §6 bez min. praxe. Podle mě je to tak správně.
Je to jak na kole. Naučíte se jezdit ale až to máte trochu v rukách - nepotřebujete dohled.

Odborná způsobilost.
Norma živitelka pro Obsluhu a práci na elektrickém zařízení ČSN EN 50110-1 ed. 3
pro osobu znalou stanoví v článku 4.2, že je to osoba která

- má ukončené elektrotechnické vzdělání
- zkušenosti s práci na elektrickém zařízení
- znalost zařízení, na kterém se má pracovat
- znalost nebezpečí
- schopnost posoudit, zdá je možné bezpečně pokračovat v práci

Národní legislativa může stanovit minimální věk a kriteria pro odbornou způsobilost.

a zde je vyhláška 50/78 Sb

§5 pracovník znalý

1) kteří mají ukončené odborné vzdělání a po zaškolení složili zkoušku podle §14 odst. 1
2) Zaškolení ( obsah a délku) zajistí organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti
3) Zaškolení, zkoušení a přezkoušení provede organizaci pověřený pracovník a provede o tom zápis

§14 Zkoušky a přezkoušení

a) předpisy BOZP, které souvisí s činnosti na elektrickém zařízení
b) MPBP, tg předpisy, místní pracovní směrnice a návody k obsluze, které souvisí s práci na EZ
c) teoretické a praktické znalosti o poskytování první pomocí, zejména při úrazem el. proudem
pro
V příloze 1 najdeme nejmenší délku praxe pro §6 - pracovníci pro samostatnou činnost 1 rok

Absolvent s výučním listem a "nějakým" papírem říkajícím že má §5 je pro zaměstnavatele pouze jen osobou poučenou. Takové osobě musím přidělit patrona a bude pracovat pod jeho dohledem. Udělám zaškolovací plán a několikrát v průběhu roční "zauční" doby budu mít, jako osoba odpovědná za elektrické zařízení, s oběma pohovory. Obvykle jsme takového patrona finančně motivovali a je vhodné podobně motivovat i adepta na elektrikáře.

Je jen souhrn náhod, že vyhláška 50/78 Sb pro §5 dala název osoba znalá a pro §6 dala název osoba pro samostatnou činnost.

ČSN EN 50110-1 ed. 3 zná jen osoby znalé v elektrotechnice za podmínek výše uvedeného článku 4.2. Proto jednoroční lhůta pro zácvik stanovená v 50/78 Sb. se léta osvědčila. Proto podle mého názoru je "osvědčení" vydávané školou na §5 zcela bezcenné. Zaměstnavatele to nezbaví žádné povinnosti uložené mu zákonem.

Na Slovensku to může být jiné, tam přestala platit vyhláška 51/78 Sb a byla nahrazena jiným zákonem. V CS ale stále platí vyhláška 50/78 Sb., která jen právně nad normou. 

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Miroslav Minařík

Vzpomínáte si na naše testy ITI a Ing. Bedřicha Kontrolníka? Ty testy stále fungují, byť jsou podle starých norem!
Napadlo mne je upgradnout, resp. je vyměnit za nějaké praktičtější.
Kdybychom s humorem udělali něco k vyhl. 50/78.Sb ...
http://elektrika.cz/testy

(dance)

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Lukas55555

Quote from: Jan Bocek on 04.06.2017, 21:45

Na Slovensku to může být jiné, tam přestala platit vyhláška 51/78 Sb a byla nahrazena jiným zákonem. V CS ale stále platí vyhláška 50/78 Sb., která jen právně nad normou. 

V podstate je to zhruba rovnaké. Áno par. 5 je pre zamestnavatela prakticky nepodstatný. Aj tak musí mat dozor. Podobne na Slovensku par. 21taktiež v praxi je pre samostatnú činnost nepoužiteľný. Sám môže totižto pracovať iba bez napätia a už overovanie prítomnosti napätia je považovanié za prácu pod napätím.