• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Nemá někdo zájem o veřejnou zakázku instalace ESE?

Started by Zdeněk Friedrich, 16.06.2017, 16:31

previous topic - next topic

Zdeněk Friedrich

16.06.2017, 16:31 Last Edit: 16.06.2017, 16:38 by Zdeněk Friedrich
Chodí mi do e-mailu různé spamy a blbosti, ale o toto se musím podělit.  :D :o ::) :-\ :'(
Veřejná zakázka: http://www.poptavej.cz/verejna-zakazka/VZ000316/instalace-hromosvodu-na-budove?token=qttzoih0h71lx8lelnn2kn58xofol3kt

Miroslav Minařík

Quote from: Zdeněk Friedrich on 16.06.2017, 16:31
Chodí mi do e-mailu různé spamy a blbosti, ale o toto se musím podělit.  :D :o ::) :-\ :'(
Veřejná zakázka: http://www.poptavej.cz/verejna-zakazka/VZ000316/instalace-hromosvodu-na-budove?token=qttzoih0h71lx8lelnn2kn58xofol3kt

Zdenku, zde se o to všichni porvou a hlavně se zájemce přiznají veřejně.  (dance)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

František Šohajda

Za 400 tis.kč o to bude boj u montážníků ESE! ;D
Hlavice stála 50 k Kč.... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Franěk

Já se dobrovolně a zdarma hlásím k revizi tohoto díla. Nějakej pomocník?  ;)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 16.06.2017, 17:48
Já se dobrovolně a zdarma hlásím k revizi tohoto díla. Nějakej pomocník?  ;)

Vzal bych si na starost právní sepsání a oznámení/podání.

J Lhava

Jirka Š. Svejkovský

Tu dokumentaci někdo převzal? S něčím podobným bych neprošel ani vrátnicí!  (zle)

Mimochodem, znovu jsem si přečetl ten článek 511 z 5-51 na který se odvolává a musím konstatovat, že z právního hlediska nejde určit, zda, když hovoří o národní normě, tak se myslí ta místní, nebo kterákoliv.

Ještě, že máme zákon 22/97, kde je to napsáno naprosto jasně.

J Lhava

Ten článek 511 v ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 je naprosto jasný:
- přednost mají EN normy (zde soubor ČSN EN 62305)
- pokud není na něco EN norma (na aktivy není), pak má přednost národní norma (ta už ale je, viz ČSN EN 62305-3 ed. 2 Změna Z1, což je národní příloha)
- teprve až pokud není národní norma, pak lze sáhnout k normám jiných států

Problémem ale je, že se aktiváci neustále ohánějí zmíněným článkem, ale mám takový dojem, že jej nikdo nečetl. Protože v případě aktivů se má přednostně použít nikoli NF C 17-102, ale ČSN EN 62305-3 ed. 2 Změna Z1. Jenže podle ní už použití aktiváku jaksi ztrácí smysl ...

Taky by mě zajímalo, kde všichni ti projektanti berou jistotu, že je NF C 17-102 platná?
Vy někdo víte, kde se ověřuje platnost francouzských norem?
Anebo si to jen nechali nabulíkovat od prodejců?

Navíc v případě veřejné zakázky je problém i rozpor se zákonem o zadávání veřejných zakázek, kdy podle § 90 se mají přednostně použít normy ČSN EN. Možnost zadání veřejné zakázky podle normy cizího státu zákon vůbec nezná. Takže i zde máme povinnost se řídit ČSN EN 62305-3 ed. 2 Změna Z1.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: občan on 17.06.2017, 13:02

- pokud není na něco EN norma (na aktivy není), pak má přednost národní norma (ta už ale je, viz ČSN EN 62305-3 ed. 2 Změna Z1, což je národní příloha)

Ano, přednost má národní norma. A ta NF snad není národní? Je. Proto říkám, že je ten článek nepoužitelný.

J Lhava

QuoteV případě absence odpovídající EN nebo HD musí elektrické zařízení vyhovovat požadavkům národních norem. V ostatních případech by mělo být využito požadavků obsažených v normách IEC, které nejsou schváleny v CENELEC, nebo norem platných v dalších zemích

Já myslím, že je to tam celkem jasně odlišeno, co je národní norma (CZ) vs. norma platná v dalších zemích (tzn. mimo CZ).

Jirka Š. Svejkovský

Já to odlišení tam fakt nevidím. Kde to tam je? Zákon nepřipouští čtení "mezi řádky".

J Lhava

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 17.06.2017, 21:14
Já to odlišení tam fakt nevidím. Kde to tam je?

V citaci predchoziho prispevku.
Ale nejak se zda se zcela mijime.
Norma neni zakon. Jeden o voze, druhy o ... ?

Mimochodem prave zakony maji mnoho "cteni mezi radky", kdy kazdy z vykladu (jazykovy, systematicky, logicky, teleologicky, atd.) muze davat i uple jine vysledky.

Fuk Tomáš

Abyste si nemysleli, že spekulativní výklad a čtení mezi řádky je nějaké české specifikum - zde je ukázka, jak se v New Yorku vypořádali se zákazem přepravy metrem pro velké psy - musejí být v tašce!
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Minařík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 17.06.2017, 21:14
Zákon nepřipouští čtení "mezi řádky".

Jak jsi na toto prosím Tě přišel?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Milan Hudec

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 17.06.2017, 11:39
Tu dokumentaci někdo převzal? S něčím podobným bych neprošel ani vrátnicí!  (zle)

Mimochodem, znovu jsem si přečetl ten článek 511 z 5-51 na který se odvolává a musím konstatovat, že z právního hlediska nejde určit, zda, když hovoří o národní normě, tak se myslí ta místní, nebo kterákoliv.

Ještě, že máme zákon 22/97, kde je to napsáno naprosto jasně.

Z právního hlediska lze jednoznačně vyvodit že norma ze souboru na přípravu guláše se prostě na míchaná vajíčka nepoužívá.
Resp.konstrukce takového použití bude natolik nepřímá že bude v logice věci vždy nahrazena.

Pavel Horský

A zkoušel jste někdo napsat zadavateli, že takto prostě ne?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

novy2

Quote from: Pavel Horský on 19.06.2017, 07:01
A zkoušel jste někdo napsat zadavateli, že takto prostě ne?

Predstava. Malo by to fungovať na tejto úrovni.

http://www.poptavej.cz/jak-to-funguje
Vaši poptávku zkontrolujeme a rozešleme ověřeným firmám z daného oboru a kraje.