• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Průvan v domě přitahuje blesky!

Started by Miroslav Minařík, 23.06.2017, 13:10

previous topic - next topic

Václav Třetí

A ještě dáme do okna hromničku a aby nám průvanem nezhasla, tak musíme to okno také zavřít!

Jak nám ty pověry k sobě hezky sedí, ovšem na druhou stranu také nevidím důvod, proč za bouřky otevírat okno.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Miroslav Minařík

Quote from: Václav Třetí on 27.06.2017, 09:13
   A ještě dáme do okna hromničku a aby nám průvanem nezhasla, tak musíme to okno také zavřít!

Jak nám ty pověry k sobě hezky sedí, ovšem na druhou stranu také nevidím důvod, proč za bouřky otevírat okno.

Pověry byly a budou. Zpravidla vznikají a přežívají pokud není dostatečné, logické a přesvědčivé zdůvodnění.

Navrhuji založit rubriku Pověry a mýty!
Co si myslíte, které téma by viselo stále nahoře? ESE nebo spořiče energie?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Fuk Tomáš

Quote from: Václav Třetí on 27.06.2017, 09:13
...na druhou stranu také nevidím důvod, proč za bouřky otevírat okno.
To já zase ano. Vzpomeňte dědečka ze Saturnina, jak se chodil dívat, jak vyrábí elektřinu konkurence. Za zavřeným oknem si jeden tu bouřku tak neužije  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Ivan Taraba

Quote from: Miroslav Minařík on 27.06.2017, 11:50

Zajímavé pověry a mýty se vyskytují okolo světelných zdrojů s LED. Třeba vliv vlnové délky jejich světla na lidské zdraví, obsah jedovatých materiálů, rušení do sítě atd. A třeba to ani nejsou mýty. Musí tam být kvalifikovaný arbitr, který rozhodne, zda téma patří mezi pověry a mýty. Ne vždy je to jednoznačné.

Jan Franěk

30.06.2017, 04:35 #22 Last Edit: 30.06.2017, 07:19 by Miroslav Minařík
Quote from: Miroslav Minařík on 27.06.2017, 11:50

Podle mého spíš "spořiče". I když to patří spíše do rubriky podvody.

Quote from: Ivan Taraba on 30.06.2017, 00:54
Zajímavé pověry a mýty se vyskytují okolo světelných zdrojů s LED. ....., rušení do sítě atd.

Ale to je potvrzený fakt. Několikrát jsem byl u měření a opravdu se jednalo o pěknej bordel.  ;)  

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Ivan Taraba

Quote from: Jan Franěk on 30.06.2017, 04:35
Ale to je potvrzený fakt. Několikrát jsem byl u měření a opravdu se jednalo o pěknej bordel.  ;) 

Některé ruší, některé neruší. Sranda je, když se mýty používají jako argumenty pro nebo proti.

Mimochodem, věříte, že "pri-smogu-je-vice-bourek-prave-kvuli-spinavemu-vzduchu" (zpravy.aktualne.cz)?

Milan Hudec

Quote from: Ivan Taraba on 08.07.2017, 23:39
Některé ruší, některé neruší. Sranda je, když se mýty používají jako argumenty pro nebo proti.

Mimochodem, věříte, že "pri-smogu-je-vice-bourek-prave-kvuli-spinavemu-vzduchu" (zpravy.aktualne.cz)?

Já byl učen že neruší pouze čistě Ohmická zátěž s výjimkou jejího spínání/rozpínání.

Miroslav Minařík

Tak jak to sleduji je algoritmus stávající analýzy rizika nedostatečný!
Průvany, špinavý vzduch ...

I když to v jistých částech má svou logiku, že na to na světě ještě nikdo nepřišel.
Průvany to nevím, ale špinavý vzduch, pokud jde o vodivé části má své opodstatnění. Třeba v Modřicích u Brna při zpracovávání kovového odpadu se dostává do vzduchu neuvěřitelná množství částeček. A slévárny ... Tady dávají smysl technologie odprášení.

Přes to běžný průvan nepovažuji za riziko. Pokud ano, pak bychom si všimli u lídrů ochrany před bleskem doplňkových prvků zabraňující průvanům.
(dance)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec on 09.07.2017, 08:50
Já byl učen že neruší pouze čistě Ohmická zátěž s výjimkou jejího spínání/rozpínání.

Jsem téhož názoru.  (jednicka)  Vždy je otázkou jen jak moc a co to ruší. Rád bych viděl jeden spínaný zdroj, který je vůči napájecí síti takříkajíc čistý, tedy zcela bez rušení. Možná se nechám poučit a rád bych ho i otestoval  ;)

Quote from: Miroslav Minařík on 09.07.2017, 11:48
Přes to běžný průvan nepovažuji za riziko. Pokud ano, pak bychom si všimli u lídrů ochrany před bleskem doplňkových prvků zabraňující průvanům.
(dance)

Vidím to podobně. Možná to má na cestu bleskového výboje nějaký vliv, ale předpokládám že v drtivé většině případů zanedbatelný a tudíž se s ním při výpočtech a analýzách nepočítá.

Jan Franěk

Jirka Š. Svejkovský

To nejspíš převzali z webu České televize. Možná, že v okolí byla nějaká kamera, co to zachytila.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Franěk

Prý možná i tornádo, ale někteří svědci mluví opravdu o kulovém blesku. Kdo ví?

Lukáš Rotrekl

Věřím víc tomu náznaku tornáda, toto popisovali, že by tomu atmosférické podmínky odpovídaly.

Ten kulový blesk, nějaký fyzikální vysvětlení - alespoň teorie, co by to mohlo být, jak by to mohlo fungovat?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Verenavský

Quote from: Lukáš Rotrekl on 11.08.2017, 22:04
Věřím víc tomu náznaku tornáda, toto popisovali, že by tomu atmosférické podmínky odpovídaly.

Ten kulový blesk, nějaký fyzikální vysvětlení - alespoň teorie, co by to mohlo být, jak by to mohlo fungovat?

Už čtyři roky jsem nemusel odhrabávat sníh okolo auta, teploty kolem 35 stupňů už nás v létě nepřekvapují, na Moravě začali pěstovat fíky a daří se jim..., věřím, že změnou klimatických podmínek přijdou i malé tornáda. I větší. Asi bude pravda, že myslíme všichni na sebe a na naši planetku samotně kroužící vesmírem z vysoka SE.....M.

Verenavský

Pokud jsme už u atmosférických podmínkách a změnách klimatu - nemáte někdo dobrou aplikaci na předpověď počasí?
Téměř vždy, kdy jsi naplánuji revizi hromosvodu a podle TV i podle googlu třeba na www."SLUNEČNO" má být hezky - od rána prší. Přivítám a vyzkouším vše :)

Miroslav Revús

www.chmi.cz/Meteogramy Aladin.
Asi najlepšie, čo môžete získať.

Lukáš Rotrekl

Já mam nainstalovánu aplikaci Klara, což je asi podle zkoumání obdobný numerický model jako Aladin, jen je podle zkušeností uživatelů trochu pesimističtější. Realita je prý většinou mezi nimi. Na déšt pak je nespolehlivější podle zkušeností Radar od Meteopressu, ale taky není 100%. (Bohužel na sreenu aktuálně skoro bez deště a předpovědi deště)
Jinak mám na Androidu Weather & Clock Widget od Devexpert,net a nemůžu si stěžovat.
Na Widgetu zobrazuje aktuální den a stav + 4denní předpověď. Po rozkliknutí přepodvěď po hodinách +  desetidenní předpověď, ta se samozřejmě mění a zpřesňuje, lze volit místo pro které má předpověď být, narozdíl např. od originálního Widgetu od HTC umí najít kdejakou ***** světa.  :)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Maroš Klein

Quote from: Jan Franěk on 11.08.2017, 14:54
https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=446060&sId=&mId=

Posledná veta z článku:
Kulový blesk je atmosférický jev, jehož podstatu se dosud nepodařilo spolehlivě vědecky vysvětlit.
Až to pomaly vyzerá tak, že ,,obyčajný" blesk sa už podarilo spoľahlivo vedecky vysvetliť.  :D
Seriózní vedci ale o kulovom blesku vedia ,,kulový". ;)