• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 19:59

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Průvan v domě přitahuje blesky!

Started by Miroslav Minařík, 23.06.2017, 13:10

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Jak jsme dostali ...

... do redakce Elektriky,
nedalo mi to abych k vám neposlal tuto kuriozitu která určitě nebude ojedinělá.
Při včerejších nočních přeháňkách moje maminka v pokročilém věku vyběhla aby v celém domě pozavírala otevřená okna.
Namítl jsem proč ty ventilačky nenechá otevřené, vždyť dovnitř nenaprší.
"Ty nevíš, že kde je průvan tam udeří blesk dřív? Průvan ho vcucne rovnou do domu! Objasnila mi maminka staré moudro.
Uznáte sami, že v tomto případě argumentovat starou 34 1390 nebo následujícími díly 62 305 opravdu by bylo nesmyslem.

Jak byste takový argument vysvětlili starému člověku vy?
Lojza Hanáček, Svitavy

Musím říci, že znám podobné hlášky a snažím se to přehlížet. Ale asi bychom měli udělat nějaký seznam vysvětlující lidovou tvořivost.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

MrPeter

;D

Zase na druhou stranu...čistě teoreticky. Průvanem by mohlo dojít k ionizaci vzduchu, který by mohl bít pro blesk lidově řečeno přitažlivý :)

Jan Hájek

Ano, něco by na tom mohlo být, vliv bude ale velmi malý. Určitě menší, než když se za bouřky topí.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jirka Š. Svejkovský

V  tomto případě je lepší to okno zavřít.
Kdyby náhodou opravdu uhodilo a byla okna otevřená, nemáte šanci vysvětlit, že to tím nebylo.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Quote from: MrPeter on 23.06.2017, 14:15
... čistě teoreticky. Průvanem by mohlo dojít k ionizaci vzduchu...
Jistě doplníte i odkaz na studii, kde něco takového pozorovali  (wall)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří_Hrubý

Při rychlosti průvanu kolem Mach4 už by to asi možné bylo :D

Jirka Š. Svejkovský

Dneska na mě vyskočila reklama na vyvíječ ozónu. Prý je to děsně in. Tady bych byl s tím průvanem asi opatrnější

MrPeter

Quote from: Fuk Tomáš on 23.06.2017, 18:00
Jistě doplníte i odkaz na studii, kde něco takového pozorovali  (wall)

Myslel jsem to samozřejmě jenom jako vtip (viz smajlíci).

Nicméně ke slabé ionizaci průvanem určitě dochází - ionizace může vznikat třením částeček. Pokud je suchý, prašný vzduch vyfouknut větrem, může dojít třením k jeho ionizaci. Bavíme se samozřejmě o zcela nepatrných hodnotách - v tomto kontextu tedy v podstatě nulový vliv.
Na podobném principu funguje např. stříkací pistole tribo, nebo podobně vznikají blesky při erupci sopky.

Wolfgang Marks II

, ano jedná se o staré moudro,  babička tvrdila totéž. Sice mi ho nikdo nevysvětlil, a tak jsem se podíval do staré knihy kouzel (viz přílohy).

Babička a moje logické myšlení mi říká, že ochrana před přeskokem výboje a nebo před bočním úderem blesku může být účinná, pokud použijeme zábranu. Sklo a dveře mohou posloužit jako jednoduché dielektrikum, kdežto otevřená vrata do stodoly plné senem a prachem už nebude tak dobré.
Oporu pro babičku bych tedy hledal v norme 33 2000-4.41
S úctou Wolfgang Marks

Jan Hájek

Tak já mám favorita ve Findeisenovi 3. vydání z roku 1905. Používal jsem ho jako ukázku, jak je stará metoda valivé koule.
www.kniska.eu

Ivan Taraba

Jestli tím bleskem dotyčná nemyslela kulový blesk? :-)
Nebo už jsou kulové blesky prozkoumané a vysvětlené?

Jan Hájek

Quote from: Ivan Taraba on 24.06.2017, 00:14

Doporučuji výbornou knihu Tajemství kulového blesku Ivan Štoll z roku 1988
Od těch dob se toho moc nezměnilo.
Jedna z možných teorií v praxi:
www.kniska.eu

Wolfgang Marks II

Quote from: Ivan Taraba on 24.06.2017, 00:14
Jestli tím bleskem dotyčná nemyslela kulový blesk? :-)

To nelze vyloučit, babička, která prožila 2 války, 2 odsuny ..., se pochlubila se, že toho "šmejda" vymetla koštětem.
S úctou Wolfgang Marks

novy2

Tu známy a smutný prípad
http://www.kniska.eu/kniska/clanky/jizerka
Tak prečo by sa blesk nemohol dostať dnu aj cez otvorené okno, nie preto že je prievan.

František Janeček

Nevím jak kdo ale já si při bouřce okna zavírám.Nevím jak kde ale u nás při bouřce většinou prší a nemusí mi pršet do bytu.Jinak tedy, tohle je opravdu téma k debatě pro odborníky. :D :D :D

Jirka Š. Svejkovský

Bylo by zajímavé zjistit, kdo nechal to okno otevřené!

Silný double-strike z 22.6.2017 se povedlo zachytit na fotografii Rostislava Stacha.

Zajímavé je to, že velmi podobnou situaci zachytil i jiný chomutovský fotograf Jarda Nosek, pouze z jiného úhlu.

Miroslav Minařík

Quote from: František Janeček on 24.06.2017, 09:51
Jinak tedy, tohle je opravdu téma k debatě pro odborníky. :D :D :D

Tohle téma je k diskusi odborníků aby to vysvětlili spotřebitelům.
Pokud spotřebitel místo pořízení hromosvodu raději pečlivě zavírá okna aby nedošlo k zásahu, bude něco špatně pochopeno.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Ivan Taraba

Quote from: Jan Hájek on 24.06.2017, 00:40
Doporučuji výbornou knihu Tajemství kulového blesku Ivan Štoll z roku 1988
Od těch dob se toho moc nezměnilo.
Jedna z možných teorií v praxi:

Díky za doporučení zajímavé knihy. Nějaký pokrok ve výzkumu bych očekával, neboť od roku 1988 se hodně změnila pozorovací i měřicí technika.

Na vlastní oči jsem nikdy kulový blesk neviděl, jen jsem slyšel různé historky o kouli plující prostorem, propalující vše co se jí připlete do cesty, o tom jak vletěla do kamen, jak propálila plot nebo díru ve stěně z prken. Pak různá vysvětlení o antihmotě či plazmě. Těžko se to potvrzuje i vyvrací.

Quote from: Miroslav Minařík on 24.06.2017, 15:31
Tohle téma je k diskusi odborníků aby to vysvětlili spotřebitelům.
Pokud spotřebitel místo pořízení hromosvodu raději pečlivě zavírá okna aby nedošlo k zásahu, bude něco špatně pochopeno.

Že ještě otravuji s tím kulovým bleskem, tak "prý" má tu drzost a vleze i do domu s hromosvodem. Jako argument pro hromosvod bych uvedl, že blesk už uhodil i do domů se zavřenými okny.