• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:55

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

FOXTROT lze ovládat i hlasem!

Started by Miroslav Minařík, 28.06.2017, 09:02

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Ovládání hlasem se přibližuje k dokonalosti. Jedna z funkcí ve vědecko-fantastických filmech je dnes běžně k dostání. Nastal už čas, abychom se o to měli jako dodavatelé elektroinstalace zajímat? I když to nemáme v plánu nikomu prodávat, o takové možnosti je dobré vědět. Nebo jste snad někdo před dvaceti roky tušil, že budeme každý nosit výkon několika sálových počítačů po kapsách a nazývat jej mobilním telefonem?
    Zdroj: zde...

[video]/video/2017/170529_tecomat_alexa.mp4[/video]

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Zdenek Rajmont

Hmmm...
Takže když si chci rozsvítit světlo v koupelně, musí mi a všem poskytovatelům na cestě chodit internet, Amazon nesmí mít výpadek a nesmí se mi utancovat foxtrot.

Připomíná mi to podobný problém, kdy jsem chtěl udělat zahradní zavlažování. Naivně jsem si  myslel, že toho bude plný internet. Byl:
Plán zálivky připravím v google kalendáři.
Systém se přes wifi spojuje s velkým Googlem (samozřejmě tam musí mít účet) , tahá si plán zálivky a řídí oněch 6 solenoidů...
Asi jsem brontosaurus.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Zdenek Rajmont on 28.06.2017, 11:56
Hmmm...
Takže když si chci rozsvítit světlo v koupelně, musí mi a všem poskytovatelům na cestě chodit internet, Amazon nesmí mít výpadek a nesmí se mi utancovat foxtrot.

Asi je v tuto chvíli jedno, zda se jedná o Foxtrot nebo jiný systém, který využívá sdíleného výpočetního systému. Pokud bys chtěl autonomní řešení, pak by ses asi nevešel do pár tisícovek. Proč vlastně všichni používají freemaily? Na cloudech? Není to podobná nebezpečnost výpadku?

Sám asi tuto službu zatím nepotřebuji i když si dovedu představit chvíle, kdy by mi se mi spustil nějaký automatizovaný proces vyvolaný hlasem ...

Ale to je na každém spotřebiteli.

.

....

MrPeter

Hmmm...
...
Asi jsem brontosaurus.

A to se ještě nebavíme o případu, kdy vás někdo hekne třeba přes nezabezpečenou "chytrou" žárovku :D A nebo když v televizi řeknou klíčovou hlášku, viz třeba https://youtu.be/t7Krn-DH3tw

Juraj Rojko

Stárnete pánové, nechcete si to přiznat, ale je to tak.  ;)

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík
Na Iphone velice rád používám diktování, tedy alespoň tehdy, pokud nemám čas nebo chuť se trefovat do malé klávesnice na displeji. Po nadiktování určité sekvence je můj hlas odeslán do cloudu Apple, dekódován výkonným hardware a zpět se mi do telefonu vrátí pouze písmenka.
Aha, odtud pocházejí občas divně zkomolené věty ve Tvých příspěvcích...
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin Červený2

Hmmm...

Připomíná mi to podobný problém, kdy jsem chtěl udělat zahradní zavlažování. Naivně jsem si  myslel, že toho bude plný internet. Byl:
Plán zálivky připravím v google kalendáři.
Systém se přes wifi spojuje s velkým Googlem (samozřejmě tam musí mít účet) , tahá si plán zálivky a řídí oněch 6 solenoidů...
Asi jsem brontosaurus.

A nestačily by na to spínací hodiny se dvěma relátky ?

Juraj Rojko

Quote from: Martin Červený2 on 29.06.2017, 13:49
A nestačily by na to spínací hodiny se dvěma relátky ?

A nestačila by na to jedna konev?

Miroslav Minařík

29.06.2017, 14:47 #8 Last Edit: 29.06.2017, 16:03 by Fuk Tomáš
Quote from: Fuk Tomáš on 28.06.2017, 17:03
Aha, odtud pocházejí občas divně zkomolené věty ve Tvých příspěvcích...

Představy o mé práci a místě jsou různé. Ale okolnosti jsou často opravdu bizarní. Tedy klávesnice, stůl nebo dokonce kancelář je na míle vzdálená.
(dance)
.

....

Zdenek Rajmont

Quote from: Juraj Rojko on 29.06.2017, 14:35
A nestačila by na to jedna konev?

Je vidět, že na tom nejsem zase tak zle. Jsou starší brontosauři než já... (dance)
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Ivan Taraba

Připomnělo mi to jednu scénku se seriálu IT Crowd:
https://www.youtube.com/watch?v=uyV0IVItlM4

Ovládat světlo hlasem někdy nemusí být špatné, pokud se to nenechá zmást hlasy z vysílání a zároveň to zareaguje i na různé intonace. A samozřejmě to lze použít i na předvádění se návštěvám, zejména když milují sci-fi. Já se bez toho zatím obejdu a rád zvednu svůj zadek k vypínači.

Juraj Rojko

Quote from: Zdenek Rajmont on 29.06.2017, 19:05
Je vidět, že na tom nejsem zase tak zle. Jsou starší brontosauři než já... (dance)

(jednicka)  ;D

Radek Červený

No tak, pánové, neberte tu práci zas až tak vážně  ;) Napadá mě spousta příkladů, jak se s takovou hračko v praxi dá celkem dobře i bavit. A o tom to je. Kdo bere práci i život moc vážně, je smutný člověk. Tak se na toto dívejme s nadhledem a zkusme si třeba představit, k čemu se dá taková hračka v chytré domácnosti využít třeba po návratu z hospůdky  (dance)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Hudec

Quote from: Radek Červený on 04.07.2017, 00:34
No tak, pánové, neberte tu práci zas až tak vážně  ;) Napadá mě spousta příkladů, jak se s takovou hračko v praxi dá celkem dobře i bavit. A o tom to je. Kdo bere práci i život moc vážně, je smutný člověk. Tak se na toto dívejme s nadhledem a zkusme si třeba představit, k čemu se dá taková hračka v chytré domácnosti využít třeba po návratu z hospůdky  (dance)

Pokud není vybavena dekodérem UOK tak se obávám zmatečných povelů.

Miroslav Minařík

04.07.2017, 06:39 #14 Last Edit: 04.07.2017, 07:19 by Miroslav Minařík
Quote from: Milan Hudec on 04.07.2017, 06:28
Pokud není vybavena dekodérem UOK tak se obávám zmatečných povelů.

Milan mne předběhl. Myslím, že po návratu z hospůdky by nastal informační blackout. I když UI (umělá inteligence) je dnes na slušném stupni, třeba SIRI (hlasová asistentka u Apple) česky stále nekomunikuje a na zvuky vydávané z hospůdky svět asi ještě nemá dostatečný výpočetní výkon.
(dance)
.

....

Milan Hudec

Quote from: Miroslav Minařík on 04.07.2017, 06:39
Milan mne předběhl. Myslím, že po návratu z hospůdky by nastal informační blackout. I když UI je dnes na slušném stupni, třeba SIRI česky stále nekomunikuje a na zvuky vydávané z hospůdky svět asi ještě nemá dostatečný výpočetní výkon.
(dance)

Á ještě pro neznalé UOK=universální opilecké kecy.

Ivan Taraba

No dobrá, ale jak často se vracíte z hospody na šrot? Člověk jde do hospody posedět s přáteli a alkoholem si pouze zlepšit náladu, ne se odrovnat tak, aby se po návratu nedomluvil ani s domácí instalací. Toho bych se nebál.

Na ovládání světla je někdy nejlepší dobře umístěné PIR čidlo v kombinaci se stmívačem. Ovládání ostatních věcí, jako třeba žaluzií nebo teploty klimatizace se v nouzi může vynechat.

Miroslav Minařík

Napadlo mne, že pro důchodce by takové ovládání nemuselo být špatné.
Když by se do jednoduchých příkazů nastavily příslušné sekvence úkonů ...
To mi smysl dává.
Asi to otestuji na mamince :-)
.

....