• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Už někdo narazil na solární tašky?

Started by Zdeněk Friedrich, 11.07.2017, 16:58

previous topic - next topic

Zdeněk Friedrich

11.07.2017, 16:58 Last Edit: 11.07.2017, 18:08 by Miroslav Minařík
Narazil jsem na, pro mě zatím neznámou věc a to solární tašky. Zajímalo by mě, jestli už to někdo měl v ruce nebo s tím má dokonce vlastní zkušenost. (ssur)

Lukáš Rotrekl

Dost zajímavý češtin, ale jinak jako nápad určitě dobrý.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jirka Š. Svejkovský

Zajímalo by mě, jak maj vyřešený servis. Jinak, nápad dobrý.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

J Lhava

14.07.2017, 20:12 #3 Last Edit: 14.07.2017, 20:33 by Jan Hlavatý.
V něčem takovémto osobně vidím budoucnost. Využít tímto jinak nevyužitou plochu střechy, doplněné případně soláry v oknech (které současně mohou fungovat i jako izolace proti přehřívání interiéru), doplněné v objektu "malou" baterií pro vykrytí výkyvů výroba-spotřeba. Nedávno mi jeden erudovaný odborník vyprávěl, že budoucnost těchto domovních baterií se dost spatřuje i v tom, že vyjeté akumulátory z elektromobilů jsou po recyklaci ještě bohatě využitelné právě pro takovéto použití v domech.

Fuk Tomáš

Quote from: Jan Hlavatý. on 14.07.2017, 20:12
V něčem takovémto osobně vidím budoucnost.
Já nikoli. Myslím si, že takovéto řešení, kdy technické zařízení má vypadat jako něco jiného, má vždy horší technicko-ekonomické parametry, než zařízení konstruované optimálně na funkci. Takže to jistě bude mít své místo tam, kde náklady nehrají až takovou roli, a prioritu má estetika - památkově chráněné objekty apod. Mainstream ale půjde jinudy.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Zlatý důl pro elektropokrývače!

František Šohajda

Dnes ,každé zařízení které má "baterie" je ekonomicky nevýhodné! 8)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří_Hrubý

Už před nějakými 5 lety mi o tom vyprávěl jeden propagátor FV, ale interpretoval to jako regulerní velkoformátovou krytinu s přidanou hodnotou.
Ta myšlenka se mi v té době docela líbila, ale cena byla nerentabilní.
Docela dobře to zmákli Finové, tváří se to jako plechová střecha, ale má to na sobě panely.

Lukáš Rotrekl

Quote from: František Šohajda on 15.07.2017, 09:08

Každé nahraďte nějakým méně ultimativním slovem a bude se dát souhlasit.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Ivan Taraba

Quote from: František Šohajda on 15.07.2017, 09:08

Třeba notebook, mobil, hodinky, kapesní svítilna, dálkový ovladač...  :D

Solární tašky jsem už viděl někde na střeše - není to zas taková horká novinka, ale nevím jak s nimi byl jejich provozovatel spokojen. Bude-li to mít dlouhou životnost, tak je to lepší než jedna střecha, do ní průrazy pro konstrukci pod panely a na to ještě ty panely a kabeláž okolo. Solární tašky také mohou více vydržet při větru či sněhu. Energetická účinnost asi žádný zázrak nebude, ale zas o tolik horší než panely by to být nemuselo. Aspoň lépe pokryjí dostupnou plochu střechy.

Matricaria

Quote from: Zdeněk Friedrich on 11.07.2017, 16:58
Narazil jsem na, pro mě zatím neznámou věc a to solární tašky. Zajímalo by mě, jestli už to někdo měl v ruce nebo s tím má dokonce vlastní zkušenost. (ssur)

Také nás doma tohle téma zajímá, řešíme zrovna roubenku, nepovolili nám plastový šindel pod solární panely kvůli hořlavosti. To nás dostalo k myšlence pokrýt celou jižní plochu střechy solárními taškami. Je to v podstatě elegantní řešení, není třeba platit zvlášť za střešní krytinu, instalovat nosný rám pro panely atd., výhoda je i v bezrámovosti tašek ze kterých prý navíc ještě lépe klouže sníh než z panelů....člověk by si řekl, že to bude mít každý....jenže...nemá. Otázkou je proč? Ví to tu někdo?

Narazili jsme na Solární tašky.cz, ty ale nemají nijak závratnou účinnost vzhledem k ceně a porovnání s klasickými panely... a pak na firmu T-power. A vámi vložené obrázky odpovídají taškám ze stránek této firmy. Ale jinak se po webu ničeho jiného nedopátráte krom článku na
https://www.krytiny-strechy.cz/technicke_info-k-navrhovani-strech/solarni-kolektory/?nid=21326-solarni-tasky-jake-tesla-neumi.html

Tašky jsou od německého výrobce
http://www.solteq.uk/solardach.html, kde je ke stažení katalog se všemi technickými specifikacemi, pro ty, které by to zajímalo blíže. K ceně jsem se ale nikde neproklikala.

Od vložení dotazu uběhla nějaká doba, máte někdo nějaké nové informace?

Jirka Š. Svejkovský

Chtělo by to oslovit projektanta a udělat výpočet. Monokrystaly mají sice vysokou účinnost, jsou ale hodně citlivé na zastínění a úhel dopadu slunečních paprsků. Takže ta účinnost okolo 20% je čistě hypotetická a v praxi obtížně realizovatelná. Při nevhodném umístění tak mohou být  horší, než polykrystaly nebo dokonce amorfy.

Vlado Konrád

Mať na streche zdroj DC 720-800V s I tak 4-10A (monokryštál) naviac použitý ako krytinu chce naozaj odvahu