• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Opravdu již dnes nejsou elektrikáři?

Started by Radek Červený, 29.08.2017, 17:01

previous topic - next topic

Radek Červený

29.08.2017, 17:01 Last Edit: 29.08.2017, 21:00 by Miroslav Minařík
Zaujala mě tato reportáž, kde si starostové stěžují na dlouhých 22 měsíců, než E-On zasíťuje pozemky. A E-On argumentuje tím, že nemá montéry. Ale pamatuji tuto dobu jako běžnou i před desíti lety. Kde bude pravda?
https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/sen-o-rychlem-bydleni-se-rozplynul-lide-si-koupili-parcely-ale-k-elektrine-je-pripoji-az-za-dva-roky-36204?dop-ab-variant=&seq-no=3&source=hp
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jiří Schwarz

Nejsou elektrikáři...
O dobré zedníky, truhláře, zámečníky,... je nouze...
Nejsou řidiči tramvají, autobusů, kamionů...

Úředníků je víc než dost...
A těch, co jen pravidelně chodí na "sociálku" s nataženou rukou, je také dost...

Asi jdeme nějakou špatnou cestou
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Ivan Taraba

Nabídnu takovou úvahu: není to tím, že v populaci je nějaké procento zručných lidí a pokud se tito lidé mohou realizovat v zajímavějších profesích, které dříve nebyly nebo jich nebylo tolik (např. programátoři), tak budou jinde chybět? Kromě toho s lepší jazykovou výbavou a otevřenými hranicemi mají šikovní lidé mnohem více alternativ.

Vlado Konrád

Quote from: Ivan Taraba on 29.08.2017, 22:43
Nabídnu takovou úvahu: není to tím, že v populaci je nějaké procento zručných lidí a pokud se tito lidé mohou realizovat v zajímavějších profesích, které dříve nebyly nebo jich nebylo tolik (např. programátoři), tak budou jinde chybět? Kromě toho s lepší jazykovou výbavou a otevřenými hranicemi mají šikovní lidé mnohem více alternativ.

To nie je vznikom nových profesií. To je spôsobené úplnou likvidáciou učňovského školstva, faktickým zrušením výberu na výberových školách , lebo škola funguje z dotácií na žiaka a tie sa snažia udržať ich za každú cenu. Je to systémom degradácie výuky, a mám dojem, že to smeruje k výchove generácie, ktorou je možné skvele manipulovať. Je to tým, že rodičia sa prispôsobili a deťom hľadajú "ľahšiu" cestu, ktorou ich pripravia ako napr. absolventov VŚ - sociálna práca a masmediálna komunikácia na posedávanie na úrade práce. Ale decko má VŠ . Časy sa zmenili, dnes je predpokladom absolvovania vysokej školy - narodiť sa . Aspoň u nás. Na Slovensku

František Šohajda

Quote from: Radek Červený on 29.08.2017, 17:01
Zaujala mě tato reportáž, kde si starostové stěžují na dlouhých 22 měsíců, než E-On zasíťuje pozemky. A E-On argumentuje tím, že nemá montéry. Ale pamatuji tuto dobu jako běžnou i před desíti lety. Kde bude pravda?
https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/sen-o-rychlem-bydleni-se-rozplynul-lide-si-koupili-parcely-ale-k-elektrine-je-pripoji-az-za-dva-roky-36204?dop-ab-variant=&seq-no=3&source=hp

E ON má montéry (dodavatelské firmy) ale nebere jich za cenu "obvyklou"....
Chce za co nejnižší cenu zasíťovat celé město.....Pak jim to žádný nechce dělat,protože firmy mají práce dost za dobrou cenu!

Další diskuze je ohledně učňovského školství.....Ale to je další bod ....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Dneska by mláďata chtěla pracovat nejradši někde v kanclu. Tak studují různé eko a sociálně právní obory. Nic z nich není, ale mají maturu nebo dokonce Bc.

Komercializace školství zavinila prudký pokles kvality vzdělání, takže se k matuře doškrábe i ten, co by sotva prolezl učňákem.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lukáš Rotrekl

Na druhou stranu v tom kanclu dostanou víc nebo stejně peněz za menší úsilí. Pak se tomu říká trh práce...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Lukas55555

Neviem ako to je finančne v PRE ale ak ako v ZSE tak sa ani nečudujem...

Pavel Horský

Není se čemu divit.
Dealer pracích prostředků si vydělá více než řemeslník. Řemeslník se tak stane dealerem.

Pro většinu rodičů je nepřípustné, aby jejich děcko šlo na něco tak hrozného jako je učňák. To přece nemůže myslet nikdo vážně, aby byl můj syn obyčejný učeň. Co by tomu řekli
kamarádi a sousedé? Musím ho za každou cenu dostat na min. maturitní obor. Co na tom, že je blbej? Zaplatíme mu soukromou školu a tam to prostě udělá.

Takový dorostenec se pak cítí na výši a pod vlivem svých rodičů míří až na manažerskou pozici. Je sice blbej, ale všichni mu to žerou, protože má titul a za svoji jakousi činnost je královsky placený.

Za 15 000,- Kč hrubého dnes nikdo otročinu dělat nechce. A já se nedivím.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jiří_Hrubý

Řemeslníků, zvláště schopných je nedostatek. Předpokladem pro získání schopností, je pozitivní přístup k oboru. Když to někoho nebaví a pracuje jen aby se nějak uživil, nelze předpokládat, že bude toužit po nějakém zdokonalování.
Navíc první rok(y) v práci po učňáku mohou slabším jedincům vzít iluze nadobro.
Jako rozvoďák jsem kopal rok díry na sloupy, neź jsem se dostal nahoru a dalších pár let to trvalo k šéfmonterovi.
Ale podobně to funguje všude, u vodáků, plynařů... Nekonečné sekání šliců, lopata...
Pak se stávalo a stává, že takový jedinec uteče k pásu, kde má víc a netřeba mu výrazné inteligence ani síly.
Taky znám elektrikáře, co šel dělat raděj sádroše, protože sypou víc, nebo další na kamion.
Co se školství týče, učňák je dnes považován v podstatě za nástavbu ke zvláštní škole, alespoň co tak slýchám. Ovšem když se zeptám, jakou kvalifikaci má absolvent gymplu, který nemá buňky jít na VŠ, tak se dozvím, že na místo v kanclu to stačí a Bc nebo DiS není tak hrozný zíáskat. Zakoupení titulu Mladej Blbej Ambiciozní taky není od věci.
A nudit se v teple v kanclu je pořád lepší, než ve spojkovišti plném bláta, nebo vánici na sloupu, či na stavbě bez oken.
Říkával mistr, že silnoproudař bude jednou řemeslo vyvažované zlatem, tak snad se dočkáme.

Pavel75687

J Lhava

Quote from: František Šohajda on 30.08.2017, 06:05
(doplň dle libosti) má montéry (dodavatelské firmy) ale nebere jich za cenu "obvyklou".... Chce za co nejnižší ...

Takhle je to všude. Všemožní koumáci a přep(r)odavači.
Levně koupit, draho prodat, podzržet platbu.
Todle je i v projekci, nejen v montážích.
Stačí takovýdle poptávky posílat do háje a ono se to časem vyčistí.

Quote from: Jiří_Hrubý on 30.08.2017, 09:07
Zakoupení titulu Mladej Blbej Ambiciozní taky není od věci.

Hehe, taky znám jednoho takovýho ředitele zeměkoule.
Nejprve dělal MBA regulerní cestou, na což zdaleka neměl, takže skončil.
Ale když vidlák s titulem je patrně víc než vidlák bez titulu ... tak si jej jinde koupil :-)

Zdenek Rajmont

Quote from: Jiří_Hrubý on 30.08.2017, 09:07
Říkával mistr, že silnoproudař bude jednou řemeslo vyvažované zlatem, tak snad se dočkáme.

Prdlajs.

Nabízí se analogie se starým strojem:
Pokud není dostatečná údržba, stroj se porouchává.
Jenže stále není údržba - a tak se časem funkce omezují, až zbude holý základ.
A jelikož není údržba, tak i ten základ se dále omezuje...

Totéž je se společností.
Systém se hroutí a tak ho drží při životě zákazy, nařízení a regulace.

Koukal jsem jak blázen, když si moje dcera přivydělává během studia na gymplu v IT.
A "přivydělává" si sakra dost.
Silně přeplacený a dle mého názoru zbytečný obor a jak se mu vede...
Takže na rozkvět řemesel u nás zapomeňte.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Pavel Horský

Quote from: Zdenek Rajmont on 30.08.2017, 11:15

Takže na rozkvět řemesel u nás zapomeňte.

Ale pan Hrubý nepsal nic o rozkvětu řemesla, ale o tom, že zbylí řemeslníci budou jednou placeni zlatem, protože jich bude tak málo, že to prostě jinak nebude.

Alespoň tak jsem tomu porozuměl já a myslím si, že na tom něco bude.
Revizní technik E1B

Jiří Schwarz

Pak se bohužel nabízí otázka, jestli nakonec "vyhrají" ti poctiví řemeslníci, co to udělají pořádně, ale ne za pár korun, nebo vyhrají packalové, co to nějak zapatlají aby to trochu vypadalo, trochu drželo, trochu fungovalo...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Zdenek Rajmont

Quote from: Pavel Horský on 30.08.2017, 11:26
Ale pan Hrubý nepsal nic o rozkvětu řemesla, ale o tom, že zbylí řemeslníci budou jednou placeni zlatem, protože jich bude tak málo, že to prostě jinak nebude.
Alespoň tak jsem tomu porozuměl já a myslím si, že na tom něco bude.

Ani omylem.
Nenamlouvej si nic - české ručičky jsou max. pos..né, ale rozhodně ne zlaté.
Co půjde odstěhovat do Asie se odstěhuje, ostatní se vyřeší "organizačním opatřením".
Když nebudou kvalitní řemeslníci, jednoduše klesnou nároky na výsledky jejich práce.
Netvrdím, že se mi to líbí, ale taková je doba.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Pavel Horský

Quote from: Zdenek Rajmont on 30.08.2017, 13:59
Ani omylem.
Co půjde odstěhovat do Asie se odstěhuje, ostatní se vyřeší "organizačním opatřením".
Když nebudou kvalitní řemeslníci, jednoduše klesnou nároky na výsledky jejich práce.

Něco na tom bude. Je to smutné.
Revizní technik E1B

Lukas55555

Quote from: Zdenek Rajmont on 30.08.2017, 13:59
Ani omylem.

Dobre možno neake menšie prevadzky...
Ale niečo nepojde. A zasa ked klesnú nároky na kvalitu sa to objaví  pri zníženej spoľahlivosti, častejších poruchách... atď.