• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:47

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak propojit ekvipotenciální svorkovnici s FeZn zemnicím drátem?

Started by Jaroslav Čihák, 11.09.2017, 13:26

previous topic - next topic

Jaroslav Čihák

Jakým způsobem se řeší připojení zemnicího drátu do svorkovnice?
Nalezl jsem, že pokud je ze základů vyveden pásek, tak by mělo být možné ho přímo napojit na EPS 2.
Já mám ze základů vyveden FeZn d=10mm.
Tento drát je nutné do svorkovnice propojit pomocí CY 16mm2?
Je možné pospojení provést přímo v krabičce ekvipotenciální svorkovnice nebo musí být zvlášť krabička?
Uvažuji o EPS 3 v KO100E.

Zdeněk Friedrich

Na přímé připojení FeZn pr. 10mm z uzemnění je konstruována svorkovnice EPS 4, výrobce Elektro Bečov.

Vít Rotrekl

Myslím Zdeňku, že na na připojení pásku i kulatiny je EPS1, EPS2 a EPS4 + pochopitelně další vodiče
A na EPS 3 pásovina připojit nejde, ale o to více menších vodičů na ni lze připojit. Osobně ji používám nejraději. Ono taky, ten kdo nachystá např do KO 125 pásovinu 30x4, tak ji v té krabici nikdy nezapojoval, protože jinak by ho to ani nenapadlo to tam dát.

Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdeněk Friedrich

Víťo, máš pravdu, ale u EPS 4 je na výkresu nejlépe vidět vyfrézovaná drážka pro drát FeZn pr.10mm, což u ostatních typů není tak zřetelné. Je jasné že krabice uvedených rozměrů pro připojení pasoviny 30x4 je nesmysl a chtěl bych vidět toho, kdo by to zvládl připojit v takovém čase, aby si vydělal alespoň na svačinu. :)

Jan Hájek

No, dostat do svorkovnice 10 mm s PVC je docela výzva, ale dá se.
Svorkovnice jsou standardně vybavené možností na připojení jak drátu 10, tak pásku.
Osazení se dá také vyskládat z jednotlivých komponentů.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!