• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 20:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký průřez vodičů zvolit k 6ks reflektorům 300W/12V?

Started by Libor Smeja, 21.09.2017, 22:11

previous topic - next topic

Jan Franěk

Quote from: Libor Smeja on 24.09.2017, 18:45
Originál světlo má 2,5 metru kabelu o průřezu 2x 6mm2 a pak se připojuje v krabici.

Díky za upřesnění. Už si to přesně nepamatuji. Ověřil jsem si to v jedné z revizí kterou jsem psal a opravdu se v drtivé většině případů jednalo o průměr 6mm. O krabicích jsem také psal.

Quote from: Maroš Klein on 24.09.2017, 21:39
....., a možno je tých 2,5m zo svietidla už max. dĺžka z trafa.

Zkuste si uvědomit, že jde o bazén. V žádném případě nemůžete mít okolo bazenu na délku 2.5, tedy reálně do 2m umístěná trafa k napájení světel. OSobně bych se podobnému bazénu vyhýbal  ;)
Leda by šlo o bazén, pod kterým je technický prostor a tak umístění trafa nedaleko světla není problém.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Maroš Klein

Quote from: Jan Franěk on 25.09.2017, 05:45
... V žádném případě nemůžete mít okolo bazenu na délku 2.5, tedy reálně do 2m umístěná trafa k napájení světel.

Ak z príspevku vytiahnete nekorektne časť vety, prezlečiete jeho podstatu z vývodiek do zón, tak potom sa azda aj zadarí, že to môže na prvý pohľad vyzerať tak, že navrhujem trafo na podlahu k bazénu.  :o
To vám ale príliš nesvedčí. :(

Pri vašich skúsenostiach s bazénovými inštaláciami by som skôr očakával pripomienky k vhodnému výberu typu trafa, prípadne k zmene počtu kusov, či k zváženiu výberu svetelného zdroja.
Pozornosť sa dá upriamiť rovnako aj k odporučeniam výrobcu práve vzhľadom na zvolený typ svietidla a zámer investora ku komplikovanej kombinácii neprimerane rôznych dĺžok a prierezov vývodov na jedno trafo z pohľadu symetrie na výstupoch.
Rozmiestnenie zdrojov, ich počty, spôsob primárneho rozvodu, prípadne stabilizáciu sieťového napätia je potom samozrejme takisto potrebné vhodne prispôsobiť požiadavkám na bezpečnú, funkčnú a ekonomickú prevádzku na sekundárnej strane.
Dispozície okolia, typ bazéna a ani projekt nepoznáme, takže by som túto časť spokojne vynechal.

Pavel Horský

Quote from: Maroš Klein on 25.09.2017, 08:16

Pri vašich skúsenostiach s bazénovými inštaláciami by som skôr očakával pripomienky k vhodnému výberu typu trafa, prípadne k zmene počtu kusov, či k zváženiu výberu svetelného zdroja.

A proč by jako měl kdokoli na tomto fóru suplovat projektanta?
Protože chce pán vyloženě vyčůraně ušetřit?
Já bych naopak od Honzy očekával, že nebude tak hloupý a nebude někomu "zdarma" provádět placené služby.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Maroš Klein

Samozrejme že žiadny projekt, to by hádam ani pripomienkovaním nešlo, aj keď správne nasmerovať to v dobre mienenej diskusii môže pomôcť.
Nejaké tie pripomienky či rady k zamýšľanému zámeru investora ohľadom rizík vyplývajúcich z rôznych dĺžok, ktoré tu už v rozsahu témy padli, toho zasa až tak veľa nenaprojektujú.
K relevantným výpočtom je ešte dlhá cesta vstupných údajov a vplyvov, ktoré sa v diskusii ani neobjavia.

Jan Franěk

Quote from: Pavel Horský on 25.09.2017, 08:22
A proč by jako měl kdokoli na tomto fóru suplovat projektanta?
Protože chce pán vyloženě vyčůraně ušetřit?
Já bych naopak od Honzy očekával, že nebude tak hloupý a nebude někomu "zdarma" provádět placené služby.

Nemyslím si že bych byl hloupej, když kolegovi poskytnu nějakou radu. Právě v tomto spatřuji smysl tohoto portálu. Sám zde čerpám zkušenosti a rady od kolegů už řadu let. Je namístě to občas také vrátit. Ovšem musím plně souhlasit s tím že tím nelze nahradit projekt v žádném směru. Myslím že to oba dobře víme a že si rozumíme  ;) to spíš aby to špatně nechápal někdo jiný

Quote from: Maroš Klein on 25.09.2017, 08:16

Pokud jsem správně pochopil, tazatel má s bazény nějakou zkušenost a trafa jsou již vybraná. Počet kusů a důvody k vybranému řešení se již taky vyjádřil. Bohužel opět zvítězilo levné pořízení, nad jednodušším řešením s návratnosti v čase na úsporách v provozu a možná i servisu.

K tomu prostě nemám co dodat. Pán je dospělý a za své jednání odpovědný. Zkušenosti ze staveb praví. Nikdy není dost času a peněz aby se to udělalo pořádně, ale vždy je dost času a peněz aby se to předělalo.

Jan Bocek

Quote from: Libor Smeja on 22.09.2017, 14:16
Že to bude topit je mi jasné, ale jelikož to bude pod vodou v bazénu, tak mi to nevadí. Kolem je 250m3 vody a 1,8 kW s tím moc nezamává.

Zajímavé téma "osvětlení bazénu" o rozměrech 10 x 10 m.....pominu technickou zajímavost řešení. Jen ze zvědavosti bych se zeptal jaký bude poměr ceny takové elektro instalace k ceně bazénu. A pak následuje druhá otázka, jaký účel a smysl má osvětlení bazénu "pod vodou"?

Já sice chápu, že v politice firmy máme heslo "zákazník je náš pán", ale nerad projektuji hovadiny.....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Vít Rotrekl

Quote from: Jan Bocek on 25.09.2017, 10:49
A pak následuje druhá otázka, jaký účel a smysl má osvětlení bazénu "pod vodou"?

Dobře to vypadá :)

3x RGB LED světla, 9,2W napájení 12V DC. Zdroj + řídící jednotka umístěna v technologické šachtě rybníčku, pod dřevěným obložením kousek od toho žebříku.
Hloubka cca 1,6m pod hladinou, jezírko rozměry cca 6x3m + cca 2,5x2,5m jezírko s mělkou vodou a kaskádou
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Radek Červený

Quote from: Jan Franěk on 25.09.2017, 10:01
Nemyslím si že bych byl hloupej, když kolegovi poskytnu nějakou radu. Právě v tomto spatřuji smysl tohoto portálu.

Kolegovi Honzo ano, ale ne anonymní neverifikované lamě. Já z příspěvku nevidím, že je to kolega a pokud je to lama, co si neumí spočítat úbytky (základ fyziky), myslím si o tom své.

Jinak o bazénech klidně můžeme pokecat  ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Franěk

A nebude nám chybět u tohoto Kolesa?   :D   ;D ;D

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace