• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:46

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit na světelný obvod ventilátor tak aby nevyhazoval proudový chránič?

Started by Pavel Jírovec, 09.10.2017, 19:06

previous topic - next topic

Pavel Jírovec

Zapojil jsem větrák ke světlu v koupelně, aby když rozsvítím, tak se rozsvítilo a současně zapnul větrák.
Bohužel když stisknu vypínač, tak se mi shodí chránič.
Nějaký nápad jak tento problém odstranit?

Jirka Š. Svejkovský

Mám jeden nápad. Sežeňte elektrikáře. I když, chránič je docela magie i pro některé elektrikáře, ale dá to určitě rychleji, než vy.

PS: Nejspíš jste někde přehodil PE a N.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Schwarz

U podobných zařízení se někdy stává, že se to "nějak zapojí" mezi 2 okruhy, jeden s chráničem a druhý bez chrániče...
To také nemůže fungovat.

Kdybyste vložil "schéma" jak jste to zapojil, snad by se z toho vyčetlo co je špatně.
Takhle je to jen takové hádání...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

Nevíme, jestli jste elektrikář?
Když to zapojíte na světlo do L a N tak se nic nevyhodí a bude to odsávat!
Jinak zavolejte elektrikáře!! ? Zvláště v koupelně!! zóny,krytí a podobně!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Šus.

Mám ho normálně zapojen na tři dráty na světelný okruh, kdy vrčí pouze při zapnutém světlu okruh zapojen přes 2 proudové chrániče a vše je OK (a to jsem to zapojoval jako lajk sám na wc). Takže pokud vám to nefunguje určitě aspoň někdo kdo má základní znalosti ať vám to zapojí, i když tady se teď strhne vlna kritiky že to musí být někdo kdo má patřičné vzdělání.

Zdenek Hejčl

Kritika hmmm...
Když něco zapojuji musím vědět co zapojuji a jak to mám zapojit!!
Tudíž musím mít základní znalosti daného obvodu.
Pokud laik zapojuje to o čem nic neví, je to problém.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Hugo K.

okruh zapojen přes 2 proudové chrániče a vše

Ty dva chrániče máte zapojeny jak ?

Jan Šus.

První je hlavní v plechovém rozvaděči s elektroměrem -  rozvaděč z roku 1977 - starej chránič NDR a druhej novej OEZ MINIA v podružném rozvaděči v garáži (rok 2014) kde jsou jističe na novou garáž. Nová garáž je připojena z hlavního rozvaděče přes třífázový jistič. Hlavní jistič před elektroměrem 25A dále v hlavním rozvaděči 3fázovej jistič do garáže 20A. V garáži jednofázové jističe 16A zásuvky, 10A světla, 6A vrata Trido.
V podružném rozvaděči v garáži jsem chránič původně neměl, ale revizák ho tam chtěl. Ve starém hlavním původním rozvaděči 1977 jističe pro starý dům, kde je hliník v hadře - térový trubky a s porcelánovýma kolínkama a odbočkama (1950 možná něco první republika)  a jističe pro dílu kde jsou dráty hlíník v plastu z roku 1977. Jističe kromě hlavního a fíčka (to je zaplombováno) vše vyměněno v roce 2014 za OEZ MINA.