• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Pospojování v koupelně

Started by Autorský článek, 12.10.2017, 09:02

previous topic - next topic

Autorský článek

Pospojování v koupelně
    Pro elektrické instalace v koupelnách platí speciální bezpečnostní předpisy. Podle normy ČSN 3321 35 musí být zásuvky a spínače umístěny mimo definovanou ochrannou oblast vany a sprchy.
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

Pospojování v koupelně

Maroš Klein

Profesionální znalosti pro kutily...zvládnout práci s elektřinouv domácnosti...samozřejmě bezpečnost... zvládnout sami...instalovat vypínače a zásuvky...připevnit domácí i venkovní svítidlači ...práces elektřinou...

Ako že by to asi chápal Vlasta?
,,Za prvně nevím co to je a za druhý mě to uráží."  :D

Martin H.

U staviteľov rodinných domov som sa veľmi často stretol s nepochopením, že pospájanie žltozelenými "drôtami" v kúpeľni a pri HOP (MET) sú dva rôzne systémy s rôznymi učelmi. A neboli to ignoranti, ale normálni ľudia, čo chceli mať dobre postavený vlastný dom.

Je nešťastné, že oba majú tak podobný názov - ochranné pospájanie. Preto chválim nadpis "Pospojováni v koupelně".

Zdenek Skotnica

Může být, ne může nebo musí být svorkovnice pospojování koupelny s pojena s HOP (MET))?

Milan Hudec

Tak ony jsou spojeny pokud není koupelna v IT vždy.
Rozlousknout otázku zavlečení cizí poruchy s ohledem na konfiguraci pospojování je potřeba případ od případu.

Zdenek Skotnica

Měl jsem na mysl zda ty svorkovnice mají být mezi sebou propojeny přímo kabelem.

Milan Hudec

Quote from: Zdenek Skotnica on 18.01.2018, 08:37
Měl jsem na mysl zda ty svorkovnice mají být mezi sebou propojeny přímo kabelem.

Však jsem odpověděl, jak kdy.

Jiří Schwarz

Na dálku se opravdu některé detaily nedají řešit
Jenže to by se musel "pan projektant" obtěžovat a navštívit dané místo osobně a prolézt to tam...
A také by investor musel projektanta chtít pozvat a ne považovat projekt za sprosté slovo, které se nevyslovuje...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

Quote from: Zdenek Skotnica on 18.01.2018, 08:25
Může být, ne může nebo musí být svorkovnice pospojování koupelny s pojena s HOP (MET))?

Odpovězme si vytvořením poruchy.
Tu provedeme odpojením vodiče PEN u elektroměru.
Co se pak stane?
Ano, velice nebezpečná situace.
Pokud bude objekt napojen na MET, pak dojde k eliminaci tohoto velkého nebezpečí.
Pokud tedy bude přizemnění řádně provedeno a objekt bude pravidelně revidován.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz