• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je gymnázium s výučním oborem považováno za ÚSO?

Started by Petr Kvapil, 14.10.2017, 17:18

previous topic - next topic

Petr Kvapil

14.10.2017, 17:18 Last Edit: 15.10.2017, 11:34 by Miroslav Minařík
Prohledal jsem fórum a nikde nemůžu sehnat odpoved na moji otázku.
Mám vystudován gympl (4 roky všeobecně s maturitou) a teď se chystám na jednoleté rozšiřující studium 26-51-H/02    Elektrikář silnoproud, kdy na konci dostanu výuční list.

Ve vyhlášce 50 je uvedena délka praxe pro jednotlivé paragrafy podle vzdělání. A já nikde nemůžu zjistit jestli po dokončení toho výučního oboru budu "jen" vyučen, nebo se nějak promítne to že mám i maturitu.

Nikde totiž nemužu najít jestli se pak mohu považovat třeba za ÚSO.

Pokud jste někdo podobný problém řešil moc mi pomůže vaše reakce.

Jan Bocek

Vyhláška 50/78 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu je o

ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI V ELEKTROTECHNICE
[/b]

Za odborné vzdělání se považuje

a) vyučení v oborech elektrotechniky podle seznamu učebních oborů
b) dosažení USOV v oboru elektrotechniky
c) VŠ ve směru elektrotechnickém

Z uvedeného vyplývá, že dobu praxe podle 50/78 se může brát do souvislosti jen vyučení.
To znamená, že po vyučení a po zaškolení a složení zkoušky  v rozsahu podle §14, můžete mít §5 a po dalším roce praxe můžete mít §6. Všimněte si, že tato roční lhůta platí pro všechny, pro vyučené, USO i VŠ ( zařízení nn do 1000 v)

Na vaší otázku z hlediska elektrotechnického vzdělání nelze považovat maturitní vysvědčení a vyuční obor za ÚSO z hlediska vyhlášky 50/78 Sb.

V podstatě ti, kteří mají USO nebo VŠ elektrotechnického směru, tak mají předepsanou menší praxi pro získání §7 a §8 a §9  o nic jiného zde nejde.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Pavel Horský

Jen u ČKAIT je to podporou zákona jinak.
Člověk, vyučen, 25 let v oboru podal žádost na ČKAIT o získání autorizace coby technik. Odpověď byla jednoznačná. NE. Jako vyučen nemůžete získat autorizaci s jakkoli dlouhou praxí a to i kdyby byla doložená úspěšností v oboru. Pokud by však měl pán gymnázium a pak učební obor elektro, bylo by po problému. Složil by u ČKAIT vyrovnávací zkoušky a hotovo.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz