• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 19:59

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může být přiveden kabel CYKY4x10 ke dvou jednofázovým elektroměrům?

Started by Jiri Velich, 15.10.2017, 21:56

previous topic - next topic

ACEOF ACES

V tom případě, jaký by potom měl mít průřez PEN třeba v panelovém domě?
Smích

František Janeček

V připojovacích podmínkách ČEZu je největší povolovaný jednofázový odběr 25A.Dva i na jedné fázi dají tedy při soudobosti=1  50A.Na to Cu10mm2 nestačí? :)

František Šohajda

Quote from: František Janeček on 17.10.2017, 18:25
V připojovacích podmínkách ČEZu je největší povolovaný jednofázový odběr 25A.Dva i na jedné fázi dají tedy při soudobosti=1  50A.Na to Cu10mm2 nestačí? :)

Ano stačí !
Praxí jsem narazil na 1,5 Cyky která táhne už 20 let (dodnes) 20 A jistič....
Celý jednofázový byt,plně elektrifikovaný!
Je to sice mimo, majitel s tím nechce nic dělat...tak je to tam ještě dnes...nic se neděje!
Pak  Cy10 mm musí stačit!

Někteří by tam dali snad 240 mm... ;D ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

J Lhava

Quote from: ACEOF ACES on 17.10.2017, 17:14
V tom případě, jaký by potom měl mít průřez PEN třeba v panelovém domě?
Smích

V panelovem dome mam trojfazovou soustavu s nejakym predpokladem rovnomernosri fazi. A pripadne nerovnomernosti a harmonicke viz CSN 33 2130 ed. 3, priloha C (neboli povinnost pouzit plny prurez PEN). Tady mam dva jednofazove odbery, coz je z hlediska zatizeni stredniho vodice neco dost jineho ...

Radim Strycharski

Quote from: občan on 17.10.2017, 20:41
Tady mam dva jednofazove odbery, coz je z hlediska zatizeni stredniho vodice neco dost jineho ...

Kde berete jistotu, že jsou to dva jednofázové odběry? Já si myslím, že je to jeden třífázový odběr zatížený na dvě různé fáze.

Jan Franěk

V panelovem dome mam trojfazovou soustavu s nejakym predpokladem rovnomernosri fazi. A pripadne nerovnomernosti a harmonicke viz CSN 33 2130 ed. 3, priloha C (neboli povinnost pouzit plny prurez PEN). Tady mam dva jednofazove odbery, coz je z hlediska zatizeni stredniho vodice neco dost jineho ...

Bavíme se o dvou chatičkách, přejištěnými 16A jističi. Trvalé zatížení nula, příležitostně možná na 50%, vyjímečně na maximum. I kdyby to bylo stále na maximum, nebál bych se toho.
Asi bych to nebral tak tragicky. Podle mého je v tomto případě 10mmPEN dostatečným.

Spočítejte si jaký proud se může PENem vracet i když zatížíme oba jističe na maximum.

Quote from: Radim Strycharski on 17.10.2017, 21:47
Kde berete jistotu, že jsou to dva jednofázové odběry? Já si myslím, že je to jeden třífázový odběr zatížený na dvě různé fáze.

Jsem téhož názoru.  ;)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

ACEOF ACES

Jak velký myslíte, že v tomto případě poteče proud vodičem PEN, aby nestačil průřez 10mm2 v mědi?

J Lhava

Tak samozřejmě, můžeme se bavit o tom, jestli zde PEN bude nebo nebude vytížen, anebo o tom, že ČSN požadují pro střední vodič stejný průřez jako vodič fázový (a mám-li dva samostatné fázové, mám k nim mít i dva adekvátní střední).

ACEOF ACES

Podle vašeho názoru, by měl ČEZ s tímto provedením problém?
Quote from: ACEOF ACES on 17.10.2017, 15:07
Kdyby elektroměrový rozvaděč splňoval připojovací podmínky distributora a kabel CYKY4x10 by byl správně uložený a ukončený svorkovnicí, z které by byla připojena jednotlivá měřící místa v tom elektroměrovém rozvaděči, kde by mohl být problém?

J Lhava

Quote9.    ELEKTROMĚROVÉ rozvaděče – PŘÍMÉ ZAPOJENÍ
9.2. Průřezy vodičů
Pro fázové přívody a vývody elektroměrů s přímým měřením musí být použity vodiče stejného průřezu odpovídající předpokládanému proudovému zatížení s minimálním průřezem 6 mm2 Cu a maximálním průřezem 16 mm2 Cu, přičemž vodiče musí mít takový průřez, aby byly předřazeným jistícím prvkem jištěny proti přetížení i zkratu.
Ovládací vodiče tarifu, stykače a spínacího prvku musí mít průřez 1,5 mm2 Cu.
Střední vodič (N) zapojený mezi elektroměrem a svorkovnicí PEN (N) nebo přípojnicí PEN (N) musí mít průřez minimálně 6 mm2 Cu.
Ochranné propojení elektroměrů se svorkovnicí PEN (PE) není vyžadováno.

2 jednofázové přívody = minimální průřez N/PEN 2x 6mm2 Cu
2x6 = 12 mm2, což je více, jak 10 mm2 v přívodním kabelu.
Platí-li tento požadavek pro jednotlivý vodič, platí nutně analogicky i pro přívodní kabel.
Stejně jako to požaduje již výše citovaná ČSN 33 2000-5-52 ed. 2

Podle mě táhnout dva jednofázové přívody 4 žilovým kabelem je špatně.
Kdyby ve společném kabelu byla 2x (fáze+N/PEN) tak budiž.

Nicméně rovněž neopomíjejme požadavek, že pokud jsou v jednom kabelu dva různé obvody (což evidentně jsou), pak musí být odděleny pomocí dvojité nebo zesílené izolace. To pak ale znamená, že by musel být použit kabel se zkušebním napětím na 4 kV, což CYKY dost často není (musel by to být 1-CYKY)

Další související otázka, která mne napadá - ten kabel bude mít na začátku společný vypínací prvek, kterým budu mít možnost vypnout kabel od napětí? Pokud ne, tak to taky není úplně košer, což?

David Hruda

Pár ER s více než jedním odběrným místem (včetně jednorázových odběrů) jsem viděl, ale žádný z nich neměl pro každý hlavní jistič extra kabel.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

ACEOF ACES

Quote from: občan on 18.10.2017, 11:35
Platí-li tento požadavek pro jednotlivý vodič, platí nutně analogicky i pro přívodní kabel.
...

Nevidím důvod k násobení minimálního průřezu počtem přívodů, podle mého názoru je požadavek na minimální průřez 6mm2 Cu v tomto případě splněný, průřez vodičů v kabelu je 10mm2 Cu.
...
Nicméně rovněž neopomíjejme požadavek, že pokud jsou v jednom kabelu dva různé obvody (což evidentně jsou), pak musí být odděleny pomocí dvojité nebo zesílené izolace. To pak ale znamená, že by musel být použit kabel se zkušebním napětím na 4 kV, což CYKY dost často není (musel by to být 1-CYKY)
...

Jestli se nepletu, venkovní přívod (včetně měření) je v kategorii přepětí 6kV, popravdě nevím co si o tom mám myslet?
...
Další související otázka, která mne napadá - ten kabel bude mít na začátku společný vypínací prvek, kterým budu mít možnost vypnout kabel od napětí? Pokud ne, tak to taky není úplně košer, což?

Tento kabel bývá připojený na pojistky v HDS, jak je to zde v tomto případě to nevím.

Milan Hudec

Podle mě táhnout dva jednofázové přívody 4 žilovým kabelem je špatně.
Kdyby ve společném kabelu byla 2x (fáze+N/PEN) tak budiž.

Když se chce tak se chce (dance)
Ono pro znalého problematiky není problém napadnout v zásadě jakékoli řešení.
Osobně by mne lákalo něco udělat s tím čtvrtým, nevyužitým vodičem :)

ACEOF ACES