• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 10:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co vám říká pojem úplný kryt?

Started by Pavel Horský, 29.10.2017, 12:17

previous topic - next topic

Jan Bocek

Quote from: Pavel Horský on 30.10.2017, 12:53

Na školení byl kladen důraz na to, že i Úplné kryty musí obsahovat schéma zapojení. Bez něj údajně nelze kryt zrevidovat. Je pravda, že já jako projektant nebudu muset k PD dodat schéma zapojení. To si může na pytlík od svačiny nakreslit sám montér a já to pak u revize zkontroluji se zaměřením na splnění dalších požadavků.

Myslím, že to je to žhavé téma, že dodavatel, zhotovitel MUSÍ dodat dokumentaci skutečného provedení. To je přece jádrem NV 17/2003 a 118/2016 Sb. a co to je za dokumentace, když není schéma zapojení toho black boxu, který nazýváme úplný kryt.
Často slyším, že příloha 3 k nařízení vlády 118/2016 Sb. je interní záležitosti a není předmětem dodávky. A pokud je podpora investora, trvajícím na dodání takové dokumentace v závislosti na plnění fakturace, tak si to každý rozmyslí.

Zrevidovat to jde vždy, ale proč se mám trápit bez dokumentace, když je povinnosti zhotovitele ji předložit nejen k revizi, ale dodat uživateli. Je to často velké leknutí na starně zhotovitele.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Miroš Jan

Osobně zastávám názor, že to je v lidech. Potažmo v ,,elektro odbornících". Pokud mě výrobce prázdné skříně,(pardon úplný kryt), nabídne tu možnost, sestavit rozvaděč až na stavbě, ze svého výrobního programu, tak proč toho nevyužít. U RD, se to tak většinou děje, že se rozvaděč, kompletuje přímo u zákazníka. Pokud je dodavatel elektromontážních prací aspoň trochu šikovný, dokáže ten rozvaděč ušít přímo na míru té dané elektroinstalace. :)
Samozřejmě to nesmí být nějaký moula. (zle)
Strav té revize, je to o zkušenostech a znalostech každého RT elektro. ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Illek

Quote from: občan on 30.10.2017, 12:44
V normě není nikde napsáno, že by úplný kryt nemohl být pojmenován jako R, RS,
Mimochodem toto je další argument, proč v prováděčce nekreslit schémata rozváděčů.
Stačí udělat seznam vývodů v Excelu a zbytek opět nechat na zhotoviteli.

S tím označením je to jasné. Energetika, sice ve vn, si značí rozvaděče třeba AJ a nikomu z toho hlava nebolí.
Ale jak udělám v excelu schéma ovl. obvodů mi není jasné?  :-[

Miroš Jan

Quote from: Milan Illek on 30.10.2017, 14:30
S tím označením je to jasné. Energetika, sice ve vn, si značí rozvaděče třeba AJ a nikomu z toho hlava nebolí.

Proč v excelu?

Pavel Horský

Quote from: Milan Illek on 30.10.2017, 14:30

Seznam vývodů a schéma ovl. obvodů, to je hoooooodně velký rozdíl  :D
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Alin

Quote from: občan on 30.10.2017, 12:44
Naopak si myslím, že větším průšvihem pro zhotovitele bude, pokud se někde v dokumentaci objeví zmínka o ČSN EN 61439-3. Ta by neměla nikde figurovat, anebo by měla být aspoň dána možnost výběru. "Přístrojová výzbroj bude osazena v rozváděčích dle ČSN EN 61439-3, anebo v úplných krytech dle ČSN EN 60670-24". A zhotovitel ať si s tím udělá, co se mu zlíbí.

Mimochodem toto je další argument, proč v prováděčce nekreslit schémata rozváděčů.
rozvaděč je výrobkem a podle společných zásad přílohy č. 6 vyhlášky č. 499/2006 Sb. není součástí prováděčky dokumentace výrobků dodaných na stavbu. Stačí udělat seznam vývodů v Excelu a zbytek opět nechat na zhotoviteli.

Takže projekt bude obsahovat seznam vývodů a kdo určí logiku a nakreslí vnitřní zapojení rozvaděčů? Jak projektant určí seznamem, kdy a za jakých podmínek má být co sepnuté nebo naopak vzájemné blokace obvodů? Jak zhotovitel může navrhnout vnitřní zapojení rozvaděče, když instalaci nevymýšlel a neví kdy a za jakých podmínek má být co zapnuto, jaké má být jištění vývodů, atd. Asi jsem to nepochopil.

Lukáš Rotrekl

Na to slouží další stupeň dokumentace. Realizační, či výrobní.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Alin

30.10.2017, 19:57 #43 Last Edit: 30.10.2017, 20:02 by Jan Alin
Quote from: Lukáš Rotrekl on 30.10.2017, 19:19
Na to slouží další stupeň dokumentace. Realizační, či výrobní.

Co se týká staveb, setkávám se zhruba s tímto:

- dokumentace pro ohlášení stavby
- dokumentace k žádosti o stavební povolení
- dokumentace pro provádění stavby
- dokumentace skutečného provedení stavby

Pokud v prováděcí dokumentaci, jak uvedl Jan , nebudou schemata rozvaděčů, v které fázi tedy vzniknou? Bez schema rozvaděče ho nelze vyrobit, montér, provádějící instalaci na místě v mnoha případech nemůže provést správné zapojení vývodů. Kdo tedy dokumentaci rozvaděčů a v jaké fázi stavby má zpracovat?

Edit:
Pokud se týká úplných krytů, pak je situace dost podobná, jen to celé vznikne na stavbě za pochodu. To situaci nikterak nezjednoduší a např. kontrola ochranného obvodu proudem 10A je pro většinu firem nedostupná, prostě na to nemají přístroj a ten je na dané použití drahý, v daném stavu se nezaplatí.

Miroš Jan

Quote from: Jan Alin on 30.10.2017, 19:57
Co se týká staveb, setkávám se zhruba s tímto:

- dokumentace pro ohlášení stavby
- dokumentace k žádosti o stavební povolení
- dokumentace pro provádění stavby
- dokumentace skutečného provedení stavby

Pokud v prováděcí dokumentaci, jak uvedl Jan , nebudou schemata rozvaděčů, v které fázi tedy vzniknou? Bez schema rozvaděče ho nelze vyrobit, montér, provádějící instalaci na místě v mnoha případech nemůže provést správné zapojení vývodů. Kdo tedy dokumentaci rozvaděčů a v jaké fázi stavby má zpracovat?

Edit:
Pokud se týká úplných krytů, pak je situace dost podobná, jen to celé vznikne na stavbě za pochodu. To situaci nikterak nezjednoduší a např. kontrola ochranného obvodu proudem 10A je pro většinu firem nedostupná, prostě na to nemají přístroj a ten je na dané použití drahý, v daném stavu se nezaplatí.

Jmenovče, u RD a bytů, není žádná složitá elektroinstalace. No a pokud si na to elektrofirma netroufne, nemá v elktrikařině co dělat. A neříkej, že tomu tak  není :)
U staveb jako jsou velkoobchody a nebo jiné, je třeba se domluvit předem. Je to o vzájemné komunikaci, mezi jednotlivými profesemi, jako vzduchotechnika, MaR, EPS, EZS. ;)

Jo a měřící přístroj na měření přechodového odporu, nestojí žádnej balík peněz!

Jan Alin

Quote from: Miroš Jan on 30.10.2017, 20:37
Jmenovče, u RD a bytů, není žádná složitá elektroinstalace. No a pokud si na to elektrofirma netroufne, nemá v elktrikařině co dělat. A neříkej, že tomu tak  není :)
U staveb jako jsou velkoobchody a nebo jiné, je třeba se domluvit předem. Je to o vzájemné komunikaci, mezi jednotlivými profesemi, jako vzduchotechnika, MaR, EPS, EZS. ;)

Jo a měřící přístroj na měření přechodového odporu, nestojí žádnej balík peněz!

Bavíme se o projektu, který se týká nejen úplných krytů, ale i rozvaděčů, pak se nejedná pouze o jednoduché obvody, ale i o celkem složitých vztazích. Je jasné že je třeba se domluvit, jen mě není jasné kde v posloupnosti projektu podle pana Hlavatého vznikne dokumentace rozvaděče.

Je pravda že měřák na přechodový odpor lze pořídit kolem osmi tisíc, to není žádný balík, jen jsem ho ještě neviděl na stavbě u nikoho, kdo vyrábí malé rozvaděče a to norma na úplné kryty platí už od roku 2014.   ;)

J Lhava

Panove, prectete si aspon rozsah platnosti normy, o ktere je zde diskuse. Domovni a obdobne instalace pro laiky. Oni budou mit nejake vn rozvadece s ovladacimi obvody nebo jina zapojeni s ovladackou? Nebudou, ze? Tak proc by pro bytovou rozvodnici nestacil seznam jejich vyvodu v Excelu?

Jan Alin

Původně jste napsal:
Quote from: Jan
rozvaděč je výrobkem a podle společných zásad přílohy č. 6 vyhlášky č. 499/2006 Sb. není součástí prováděčky dokumentace výrobků dodaných na stavbu. Stačí udělat seznam vývodů v Excelu a zbytek opět nechat na zhotoviteli.

A nyní píšete:
Quote from: občan on 30.10.2017, 21:05
Panove, prectete si aspon rozsah platnosti normy, o ktere je zde diskuse. Domovni a obdobne instalace pro laiky. Oni budou mit nejake vn rozvadece s ovladacimi obvody nebo jina zapojeni s ovladackou? Nebudou, ze? Tak proc by pro bytovou rozvodnici nestacil seznam jejich vyvodu v Excelu?

Takže jsem se zeptal, kdy vznikne schema rozvaděče, nikoli schema úplného krytu. Předpokládám že bytovou rozvodnicí se seznamem vývodů jste myslel úplný kryt.

František Šohajda

QuotePokud v prováděcí dokumentaci, jak uvedl Jan , nebudou schemata rozvaděčů, v které fázi tedy vzniknou?

Schéma každého rozvaděče je vždy součástí PD , ať je to rozvaděč nebo úplný kryt !
To by ta PD potom nemusela vůbec být! Rozvaděč bývá nesložitější část PD.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

Quote from: František Šohajda on 31.10.2017, 06:46
Schéma každého rozvaděče je vždy součástí PD , ať je to rozvaděč nebo úplný kryt !
To by ta PD potom nemusela vůbec být! Rozvaděč bývá nesložitější část PD.

To není tak úplně pravda.
Schéma rozvaděče není určitě součástí PD vypracované v rozsahu DSP (pro stavební povolení). Tuto dokumentaci bere min. 1/2 investorů jako jedinou, kterou si zaplatí. Ta se pak hodí do šuplíku a jede se zásadně bez dokumentace. Ve finále přijde RT, napíše do výchozí revize, že nebyla dodána dokumentace, což není v rozporu s bezpečností elektroinstalace a jede se dál.
Již několikrát se na mě obrátili borci, kteří narazili na poctivé RT a požadovali dopracování PD zdarma, k účelu revize. Že prej mi už jednou platili  :D A šli smykem. Každého zákazníka upozorňuji na rozsah jím objednané dokumentace a její následné využití. Šetřílkové a vyčůránci pražského ražení mají vždy velikou smůlu.
Revizní technik E1B

František Šohajda

QuoteSchéma rozvaděče není určitě součástí PD vypracované v rozsahu DSP (pro stavební povolení).

Neměl jsem na mysli stavební  povolení...Tam to nikdo nekontroluje! (pokud to znám? ;))
Jedná se mě o dokumentaci pro montáž.
I dříve,když to bylo "na černo" jsem u RD požadoval po montážnících "schéma" rozvaděče.
Když si rozvaděč udělali sami z dílů k tomu určených.
Vždy to udělali, na A4 třeba i tužkou. Nikdy to nebyla žádná škrabanice ale skutečné provedení rozvaděče. (Někdy i docela pěkné se všemi značkami)
To máš pravdu, že je hodně šetřílků a vyčuraných lidí , co by chtěli zadarmo celou dokumentaci, až jim teče do bot a chtějí revizi. ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

Jako menší zlo beru PD tzv. jednostupňovou. Vím, že je někdo na toto uplně alergický, ale je to tak. "Jednostupňovka" pak obsahuje i schémata rozváděčů. Je to vlastně taková prováděčka bez výkazu výměr a rozpočtu.
Takže já osobně budu k úplným krytům dělat výkres stejně jako k rozváděčům.
Revizní technik E1B

Milan Illek

Quote from: Miroš Jan on 30.10.2017, 14:41
Proč v excelu?

Protože v odpovědi #33 bylo konstatováno, že schéma se nahradí soupisem vývodů v excelu. Tak proto můj dotaz na ovládačku. Jinak, když dělám projekt, tak v takové detailnosti, aby byl srozumitelný. Ne, že bych hledal v normách a vyhláškách co v něm nemusí být.  :)

J Lhava

Schéma bytové rozvodnice (popř. úplného krytu) a soupis jejích vývodů v Excelu je podle mě úplně to samé, jen jinak graficky vyjádřené.

Mimochodem když už se tu tak přete o to, kde musí nebo nemusí být schémata rozváděčů, tak doporučuji si otevřít vyhlášku č. 499/2006 Sb. Od její novely s účinností od 29. 3. 2013 (tzn. už 4 roky) nikde žádné schéma rozvaděče nepožaduje. Naopak u prováděčky uvádí, že její součástí NENÍ dokumentace výrobků dodaných na stavbu. Co je rozvaděč? Výrobek, že?