• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:01

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Verze Schrack Design 2 zde!

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 31.10.2017, 09:02

previous topic - next topic

Redakce portálu Elektrika.cz

Verze Schrack Design 2 zde! Jde o ucelený softwarový nástroj s názvem Schrack Design. Slouží jako projekční nástroj pro návrh rozvaděčů včetně kontroly oteplení, čelního pohledu, jedno a třípólového schématu, soupisek použitých komponent. Pomůže vám snadno a spolehlivě navrhnout rozvaděče nn podle aktuálních norem ČSN EN 61439-1, -2, -3 a ...
    Zdroj: zde...

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

Zdeněk Friedrich

Jak už jsem zmínil v diskusi o ÚK, ještě by to chtělo doladit, protože pro některé typy beden to nevyplní zcela výrobní štítek (např. IP a příslušnou normu) a musí se to řešit v SchrackNorm. Kreslit v tom schema je utrpení, daleko jednodušší je do jejich rámečku vložit schema z AC. Aby to fungovalo jako 1-2-3 Sch... nebo E-Con..., musejí na tom ještě zapracovat. Ukázka čelního panelu viz foto.

Miroslav Minařík

Quote from: Zdeněk Friedrich on 31.10.2017, 19:01
Jak už jsem zmínil v diskusi o ÚK, ještě by to chtělo doladit, protože pro některé typy beden to nevyplní zcela výrobní štítek (např. IP a příslušnou normu) a musí se to řešit v SchrackNorm. Kreslit v tom schema je utrpení, daleko jednodušší je do jejich rámečku vložit schema z AC. Aby to fungovalo jako 1-2-3 Sch... nebo E-Con..., musejí na tom ještě zapracovat. Ukázka čelního panelu viz foto.
Pokud vím, chystá se brzy verze 3!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Miroslav Revús

SchrackDesign už používam dlhšiu dobu a som s ním spokojný. Tiež si schémy kreslím v aCade.
Čo mi na SD vadí je, že si čísla schém vkladá sám a nedovolí mi aby som si vložil vlastné.

Jan Alin

Chtěl jsem vyzkoušet a odkaz je nefunkční. Dokonce ani schrack.cz nejde, píše The services are under planned maintenance - we are improving your experience!
Click here for more information. Schrack.com je funkční.

Jakub Drbohlav

Quote from: Jan Alin on 03.11.2017, 19:30
Chtěl jsem vyzkoušet a odkaz je nefunkční. Dokonce ani schrack.cz nejde, píše The services are under planned maintenance - we are improving your experience!
Click here for more information. Schrack.com je funkční.

Tento výkend je náš web mimo provoz - nasazujeme kompletně nový design.
Prosím kolegy o trpělivost  ;)

Petr Mahdalíček

14.11.2017, 19:30 #6 Last Edit: 14.11.2017, 19:41 by Miroslav Minařík
Quote from: Zdeněk Friedrich on 31.10.2017, 19:01

Mohl by jste prosím trošku popsat co vám chybí při kreslení schémat?

Zdeněk Friedrich

Co se týká kreslení schemat v SD,  ideální by bylo, kdyby se po dosazení modulů do čelního panelu nakreslilo schema automaticky jako u Hageru (1-2-3 Schema) nebo Eatonu (E-Config). Pravděpodobně to po přečtení nedávné diskuse umí i Bonega, nevím nezkoušel jsem. To je, ale asi, bez překopání z gruntu sci-fi?
Ale pokud je to softwarově řešitelné, pomohlo by, jak už zmínil Míra R., alespoň umožnit import schemat z AutoCAD v dwg nebo dfx do Schrack Design.

Petr Mahdalíček

14.11.2017, 20:23 #8 Last Edit: 14.11.2017, 20:32 by Miroslav Minařík

To automatické kreslení schématu u ostatních programů si projdu s kolegy. Já nejsem elektro projektant, ale měl jsem za to, že pro jeden čelní pohled může být mnoho kombinací schémat.

Import z dxf není problém udělat, ale trochu mi uniká důvod. Pokud jste to schéma už udělal v AutoCADu, proč ho znovu vkládat do SD?

Zdeněk Friedrich

14.11.2017, 20:30 #9 Last Edit: 14.11.2017, 20:51 by Zdeněk Friedrich
Protože při tištění předepsané dokumentace ze SD je (pro zachování štábní kultury) jedno i trojpólové schema v rámečku SD se všemi nacionále z projektu rozvaděče. Dá se to vyřešit tak, že si nechám poslat v dwg. samotný rámeček Schrack, ale je to zbytečná práce navíc s vyplňováním kolonek v rámečku, které se v softu SD vyplňují automaticky.
EDIT: Různé kombinace přístrojů pro jeden čelní pohled jsou samozřejmě možné, ale záleží na tom (u 1-2-3 a EC), jak se poskládají do vývojového diagramu. Koukněte na to a budete mít jasno.

Miroslav Revús

U mňa je problém, že vyrábam malé rozvádzače pre strojné zariadenia (vzduchotechniku), kde je aj ovládačka. Využívam skrine Minipol alebo WSM.

A v týchto zapojeniach sú často využívané vstavané frekvenčné meniče (iné ako ponúka SCHRACK), teda schémy nemôžem kresliť v SD. Musel by som ich kresliť dvakrát a navyše SD nemá potrebný rozsah značiek.

Preto by som uvítal import DWG alebo DXF (je to nepísaný univerzálny formát).