• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:46

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Koho ze školitelů vyhlášky 50/78 Sb. nám doporučíte před kameru?

Started by Miroslav Minařík, 02.01.2018, 14:16

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Tak z dnešního dlouhého pracovního obědu nad scénářem videoseriálu #V50

[video]/video/2018/img_5143.mp4/[/video]
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Josef Křemen

P. Honzík z Instalace Praha.
Školitel, který ví co povídá, rozumí tomu co povídá a dokáže to vysvětlit. A zmíní se o novinkách které platí měsíc. Proškolí ty "elektrikářské ruce na konci".
U nás to byl §6/vn a opravdu zdůraznil co je potřeba a jako jeden z málo to zvládl. Zabývá se i výrobou rozvaděčů, tak to je další plus - pro zy co to zajímá dokáže povídat hodiny a do detailu popsat problémy kolem.
Bohužel starší pán, ale doufám, že za tři roky opět přijde a proškolí tu "chátru elektrikářskou" kolem.

Miroslav Minařík

Spustili jsme natáčení jedinečného videoseriálu #V50
    Znáte vyhlášku 50/78 Sb. opravdu dobře? Jste si jistí, že vám za dobu její platnosti nic neuniklo? Tento elektrikářský magický předpis se letos dožívá 40. let své existence v nezměněné podobě. O jeho nahrazení se hovoří přes deset let a s největší pravděpodobností se dalších kulatých narozenin už nedočká. Proto mu a jeho tvůrcům vzdáváme hold videopořadem #V50. V jednotlivých dílech rozebereme vyhlášku do podrobností ...
    Zdroj: zde...

[video]/video/2018/spustili_jsme_nataceni_v50.mp4[/video]

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

Spustili jsme natáčení jedinečného videoseriálu #V50

.

....

Jan Bocek

Živé téma: odborná způsobilost v elektrotechnice

Čtu samé dobré zprávy z dílny Elektrika.
A nezapomeň ty vybrané reprezentanty pozdravit od tisícovky elektrikářů, nejen z Elektriky.
Zaslouží si to. A těšíme se na finále.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Miroslav Minařík

Teď zjišťuji, jak nelehký a nadlidský úkol jsem si předsevzal!  (dance)

Ne, každý se odváží před kamerou obhájit svůj názor. Zvláště pak pokud jde o jeho jméno a byznys. Na druhou stranu ty, které uvidíte, žádný problém nemají. A tak dnes s kamerou hurá do terénu! Vždyť je na to i počasí, ne?
::)
.

....

Adam Pavlas

Jsem mlady revizak (E2A), nekdo by rekl (i ja to rikam), inkoust mi jeste nezaschnul na razitku, nicmene i ja jsem se pridal do skupiny skolitelu vyhlasky 50/78 Sb. par. 6.
  Jedine co bych chtel rict, je fakt ten, ze nejsem ostrileny borec a urcite neznam vsechno. Nicmene kazde takove skoleni je pro me vyzva, pri ktere chci byt IN.
Ovsem NE jen IN.

Chci tem klukum - praktikum, rict, ze nam 4-41 presla do nove edice.c3. (a proc.)
  Chci at opravdu znaji ochrany, at jejich prace neni modry a cerny drat z krabice ukocnceny zasuvkou tr.II, ale ze je to ochrana se zvysenou izolaci, coz obycejny CY drat neni!!
  Chci at vedi, co je to TN, TT, IT. Jake jsou nevyhody TN-C, TN-S. Co se stane, kdyz nedotahnou modry drat v FI na strane zdroje ... a tak dale realne.

Treba si z meho skoleni kluci neodnesou, hlavu plnou vseho, ale treba neco maleho jim pripomenu, osvezim, napovim. A o to prece, si myslim jde!

Delejme elektriku hlavou a srdcem, at to po nas nemusi zednici predelavat  :D

Miroslav Minařík

Quote from: Adam Joshua Sikorski on 01.02.2018, 22:01
  Jsem mlady revizak (E2A),

OK, ale toto téma je o něčem jiném.

V seriálu můžete očekávat Petra Létala, Josefa Vozobule, Michala Kříže, Václava Černého, Jaroslava Melena, Jiřího Sajnera. A přibudou další.
.

....

Pavel Horský

Po shlédnutí videa jsem přesvědčený o tom, že tento seriál bude SUPER a vejde do dějin elektrotechniky.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jaroslav Molák

Já tolik optimismu nesdílím.
Kdysi jsem se zúčastil prezidiální rady svazu a představovali se tam úspěšní školitelé padesátky a je vyslechl, musel jsem jim sdělit, že u nás jejich frekventanti by museli setsakramentsky přidat, aby získali vůbec Osvědčení. Ty je Mirku znáš, přišel jsi na tu presidiálnní radu.
   Jde totiž o to, aby se frekventanti na školení něco  naučili a hlavně měli od koho.
Školitel musí být nejen vzdělaný teoretik, ale i praktik, nejlépe revizní technik.
Taková školení, ale probíhají u nás průběžně a dovolí si to jen firmy s "tradicí" pro svoje zaměstnance, protože musí zabezpečit provoz tím, že si elektrikáře dokáží vychovat.
Potom ověření znalostí pro naše frekventanty, zapadá do celoživotního vzdělání.

Miroslav Minařík

Quote from: Jaroslav Molák on 26.03.2018, 22:24
Ty je Mirku znáš, přišel jsi na tu presidiálnní radu.

Nejsem si jistý, že bych na presidiu ESČ kdy byl a také si myslím, že neznám všechny z ESČ i když většinu asi ano.

Školitel musí být nejen vzdělaný teoretik, ale i praktik, nejlépe revizní technik.
Taková školení, ale probíhají u nás průběžně a dovolí si to jen firmy s "tradicí" pro svoje zaměstnance, protože musí zabezpečit provoz tím, že si elektrikáře dokáží vychovat.

Vše se mění. Asi není možné očekávat, že to co kdysi bylo se bude používat za jiných nových okolností. U nás ta změna přichází. Na Slovensku se to již děje.

... zapadá do celoživotního vzdělání.

... zapadat to bude až do nového funkčního systému. Dnes máme především honosné názvy, tituly, pečetě, ale uvnitř ve skutečnosti jsou trosky.
.

....