• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:18

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je plastová chránička v zemi požárně odolná?

Started by Lukáš Rotrekl, 24.01.2018, 13:10

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

24.01.2018, 13:10 Last Edit: 24.01.2018, 20:09 by Miroslav Minařík
Řešili jste někdo? Já si jen pamatuju na problémy v tunelu Blanka.
Aktuálně mám rozvaděč pod zastřešením na ČS a TOTAL STOP potřebuji dostat k obsluze v kiosku. Jediná trasa rozumná trasa je v zemi.

Je plastová chránička v zemi požárně odolná? Který kabel lze použít do země?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Josef Martinec

Na jedné stavbě jsem byl u řešení EPS a vzhledem k tomu že dostupné požárně odolné kabely nesnesou ponoření bylo po projednání s projektantem EPS , řešitelem PBŘS  a zástupcem hasičů učiněno rozhodnutí o zakončení odolného kabelu na patě objektů a realizací zemní kabelové trasy běžně dostupnými kabely TCEPKPFLE. Netuším ale na co to tenkrát nevlékli aby to odpovídalo.   

Jiří_Hrubý

A co použít "duraline" LSPE jako chráničku a vzhledem k možnosti zatešnění jeho konců je možno použít i nehořlavý kabel.

Milan Hudec

25.01.2018, 19:58 #3 Last Edit: 25.01.2018, 20:05 by Milan Hudec
Quote from: Jiří_Hrubý on 25.01.2018, 17:12
A co použít "duraline" LSPE jako chráničku a vzhledem k možnosti zatešnění jeho konců je možno použít i nehořlavý kabel.

V čemkoli "dokonale" zatěsněném se vlhkost časem objeví.
Šel bych cestou ochrany trasy kabelu při požáru.

Radim Strycharski

Nejsem si jistý, jestli jsem správně pochopil téma. Řeší se tady možnost, že je kabel uložen v duté chráničce, ta je obklopena zeminou a připouští se, že se požár bude šířit dutinou chráničky? Vadí tady šíření požáru podél chráničky z místa A do místa B nebo vadí poškození chráničky a nemožnost jejího dalšího použití po pořáru?

František Šohajda

QuoteJe plastová chránička v zemi požárně odolná? Který kabel lze použít do země?

Musí to být v chráničce? (Jen se ptám?)
Pokud položíme kabel,určený do země bude všechno  vyřešeno i s požární odolností. :)
Vývody ze země už pořešíme individuálně na místní podmínky.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lukáš Rotrekl

Bohužel upravil moderátor. Já v původním dotazu vůbec chráničku neměl. Ptal jsem se obecně na provedení požárně odolné / s funkční inegritou /  trasy v zemi.

V příloze přikládám vyjádření jednoho z výrobců kabeláže.

Dále pak od Prakabu mám odpověď: 
Quoteděkujeme za váš dotaz. Zrovna jsme dokončili vývoj takového kabelu a uvedli na trh. Běžné FRNC kabely mají problémy s nasákavostí, mohu vám tedy nabídnout kabely PRAFlaDur+, kde symbol + znamená právě odolnost vůči vlhkosti a UV záření.

Jedná se však o kabel vyráběný na zakázku a je potřeba vždy uvažovat nějaké minimální výrobní množství, které je vždy v závislosti na dimenzi od 1 do 5 km.

Katalogové listy naleznete v příloze.

Tady je ale zatím limitující objednatelné množství 5km a dodací termín cca 3 měsíce.

Miroš Jan

Ještě sem nezažil, že by kabel v trubce, uložen do země, byl příčinou požáru. Jakpak by asi hořelo? :o
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 26.01.2018, 15:22
Ještě sem nezažil, že by kabel v trubce, uložen do země, byl příčinou požáru. Jakpak by asi hořelo? :o

Tak to by ses divil.

Vít Rotrekl

Quote from: Miroš Jan on 26.01.2018, 15:22

Příčinou požáru možná ne, ale určitě se tou trubkou může šířit. Nedej bože, když by to bylo na nějaké ČS a mohl by do té chráničky vnikat například benzin...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroš Jan

Quote from: Milan Hudec on 26.01.2018, 16:23
Tak to by ses divil.

Už si to žažil Milane?

Quote from: Vít Rotrekl on 26.01.2018, 16:39
Příčinou požáru možná ne, ale určitě se tou trubkou může šířit. Nedej bože, když by to bylo na nějaké ČS a mohl by do té chráničky vnikat například benzin...

A proč by hořelo?

Lukáš Rotrekl

Nejde o to, že kabel bude příčinou požáru, ale vzhledem k tomu, že tlačítko TOTAL STOP, na které tento kabel vede je PBZ musí mít tento kabel funkční integritu.

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 26.01.2018, 16:42
Už si to žažil Milane?

A proč by hořelo?

Jo jo byl to fičák, šlo ale o trakční proudy.

F.Prajza

V principu jde přece o to, aby mi vydržel funkční kabel(nepřerušil se, nebo nezkratoval) a to buď přímým účinkem plamene na kabel, nebo na nosné části kabelové trasy, tedy aby se mi nezbortila nosná konstrukce. Když tak pročítám ČSN 73 0848 a 73 0895, tak funkční integritu trasy chápu především v souvislosti s nosnými systémy v objektu stavby a přímým účinkem požáru.
Zkuste si představit, že do zkušební pece dáte běžný kabel a zasypete ho 1m hlíny...
Když v zemi dodržím vzdálenosti od "potenciálních rizik" dle ČSN 73 6005, tak asi nemohu udělat víc. Nepředpokládám, že ve výkopu narazíte na uhlí :-)

Pavel Horský

Quote from: Lukáš Rotrekl on 24.01.2018, 13:10
Je plastová chránička v zemi požárně odolná? Který kabel lze použít do země?

Nevidím zde ale důvod , proč nedat do kopoflexy běžný kabel s požární odolností typově požadovaný v PBŘ a vhodně ucpat její konce. Kopoflexa by byla ukončena zároveň s podlahou a protipožární ucpávka např. http://www.eshop.taush.cz/z1124-rehau-rautitan-protipozarni-manzety-pro-trubky-40-pe-xa. Pokud by se nelíbila obyčejná kopoflexa, pak zde máme trubku pro ochranu optických kabelů, kde se ale musí počítat s opravdu pozvolným poloměrem ohybu   http://betax.cz/fire-retardant-fibre-optic-cable-casing-pipe-telkomt.html/ a tu opět ucpat protipožární ucpávkou.
Jakýkoli samotný kabel s funkční integritou bych do země určitě nedával.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Miroš Jan

29.01.2018, 16:22 #15 Last Edit: 29.01.2018, 16:28 by Miroš Jan
Quote from: Milan Hudec on 26.01.2018, 16:57
Jo jo byl to fičák, šlo ale o trakční proudy.

Jenomže si vem Milane, kolik ampér tam teče!!
Pokud si dobře pamatuji, když se rozjížděl dvojitej panťák, ten starej, tak šla ručička na panelovém A metru, na měnírně, cca 1,5 kA , napětí 3 kV DC:o

Jo a hoření bez kyslíku, není hoření. Při uložení kabelu do cca70 cm v zemi, mě to prostě neštymuje. ??