• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:05

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak vypočítat či odhadnout hodnotu odporu koule?

Started by Milan Hudec, 18.02.2018, 09:10

previous topic - next topic

Milan Hudec

Kdo by to byl řek, že i těm nejlepším to dá tak zahulit (dance)
Předpokládal jsem že na to bude platit nějaké všeobecné mě ovšem neznámé pravidlo.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.02.2018, 10:41
How does one find the electrical resistance of a homogenous sphere of uniform density?
8)
Resp. http://www.academia.edu/1841457/The_Notion_of_Electrical_Resistance_by_Soliverez
Hlavně z toho vyplývá, že odpor koule s vývody (mnohem tenčími než je průměr koule) je dán především malou oblastí kolem kontaktů (čím jsou kontakty menší, tím je odpor větší) a zbytek koule má mizivý vliv. Takže pro Milana odpověď na prvotní otázku: vyjde to prakticky nastejno.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Fuk Tomáš

20.02.2018, 13:04 #40 Last Edit: 20.02.2018, 13:11 by Fuk Tomáš
Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.02.2018, 12:35
Nezahlídl jsem tam náhodou toho Maxwella?

Jj, taky Laplace a Landaua s Lifšicem  :)

Mimochodem, aby se to p. Solivérezovi podařilo vyřešit, zvolil si kontakty v podobě vnořených polokoulí, takže mu vyšly hezké ekvipotenciály i v blízkosti kontaktů. Jinak by taky musel sklouznout k numerickým metodám.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

ACEOF ACES

Quote from: Milan Hudec on 20.02.2018, 08:55
Kdo by to byl řek, že i těm nejlepším to dá tak zahulit (dance)
Předpokládal jsem že na to bude platit nějaké všeobecné mě ovšem neznámé pravidlo.

Na Vaši otázku jsem odpověděl, moc jsem se s tím nemazlil, tak nejsou výsledky zcela přesné, ale výpočty jsou v pořádku. Je-li má úvaha správná, pak se příliš nemýlím.
Quote from: Milan Hudec on 18.02.2018, 09:10
Železná plná koule o průměru 10cm.
1.do obvodu připojena na protilehlých plochách.
2.do obvodu připojena 7cm od sebe měřeno po obvodu.
Odpor připojení zanedbejme.
V kterém případě bude výsledný odpor menší.
Jde o teoretickou úvahu.
Nejedná se mě nutně o přesný výpočet, ale o logickou úvahu.
Tipuji že menší odpor bude u způsobu č.2.......?

Quote from: ACEOF ACES on 19.02.2018, 00:00
Výpočet nebude přesný, myslím, že se příliš nezmýlím, když budu počítat:
1.   (0,1x0,1)/((pí2x1002)/16)=1,62mikroohmů
2.   (0,1x0,07)/((pí2x1002)/16)=1,13mikroohmů
, ale mohu se mýlit.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Fuk Tomáš on 20.02.2018, 13:04
Mimochodem, aby se to p. Solivérezovi podařilo vyřešit, zvolil si kontakty v podobě vnořených polokoulí, takže mu vyšly hezké ekvipotenciály i v blízkosti kontaktů. Jinak by taky musel sklouznout k numerickým metodám.

Řekl bych, že si tím poradil s těmi okrajovými podmínkami. Na co já šel hrubou silou doladěnou pohledem z okna, on šel jemnou matematikou. Výsledek ovšem srovnatelný, ne?  ::)

Fuk Tomáš

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.02.2018, 14:51
Řekl bych, že si tím poradil s těmi okrajovými podmínkami. Na co já šel hrubou silou doladěnou pohledem z okna, on šel jemnou matematikou. Výsledek ovšem srovnatelný, ne?  ::)
Taky že jo!  (jednicka)

Fuk Tomáš

Quote from: ACEOF ACES on 20.02.2018, 14:40
Na Vaši otázku jsem odpověděl, moc jsem se s tím nemazlil, tak nejsou výsledky zcela přesné, ale výpočty jsou v pořádku. Je-li má úvaha správná, pak se příliš nemýlím.
Obávám se, že jsem vám už ukázal, že jsou zcela v nepořádku a mimo fyzikální realitu.

ACEOF ACES

Obávám se, že nevím co jste mi chtěl ve svém příspěvku ukázat, ale já ve svém počítám:

R=(ró x l)/((pí2 x d2)/16)
[ohm;ohm.mm2/m,m,-,mm2,-]
     =(0,1x0,1)/((pí2x1002)/16)=1,62mikroohmů

Výsledek není mimo realitu.

Fuk Tomáš

Quote from: ACEOF ACES on 20.02.2018, 17:47
Obávám se, že nevím co jste mi chtěl ve svém příspěvku ukázat, ale já ve svém počítám:

[ohm;ohm.mm2/m,m,-,mm2,-]

Výsledek není mimo realitu.
Protože jste v původním příspěvku neuvedl, co ta čísla znamenají, chápal jsem to tak, že výraz pí2*1002/16 má být kvadrát plochy průřezu koule přes rovník.
Po Vašem upřesnění významu a fyzikálního rozměru oněch čísel je zřejmé, že odpor koule odhadujete jako (4/pí) -násobek odporu válce o týchž rozměrech (1,27 µΩ) a s kontakty přes celou plochu základen.
Obávám se, že tento násobek je ve skutečnosti mnohem větší i při extrémně rozměrných kontaktech, které ve skutečnosti určují odpor celé koule (jak ukázala odkazovaná studie).

ACEOF ACES

Máte pravdu, že rozměr kontaktů je určující, ale v úvodním příspěvku je napsáno:
Železná plná koule o průměru 10cm.
1.do obvodu připojena na protilehlých plochách.
2.do obvodu připojena 7cm od sebe měřeno po obvodu.
Odpor připojení zanedbejme.
V kterém případě bude výsledný odpor menší.
Jde o teoretickou úvahu.
Tipuji že menší odpor bude u způsobu č.2.......?

Oprava, omlouvám se měl jsem rychlou ruku:
[ohm;ohm.mm2/m,m,-,mm,-]

Maroš Klein

V teoretickej rovine by mohla vyvolať logický pocit rozdielu aj bez výpočtov napríklad taká predstava gule o rozmeroch našej matičky (pri dodržaní 7cm na rovníku). :)