• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zvýším napětí a proud u alternátoru?

Started by lubbo, 07.03.2018, 07:59

previous topic - next topic

lubbo

07.03.2018, 07:59 Last Edit: 07.03.2018, 09:36 by Miroslav Minařík

Potřeboval bych poradit ohledně navýšení elektrických hodnot alternátoru bez výrazného poklesu teploty okolí.

Mám k dispozici alternátor který vyhovuje teplotnímu rozsahu 0-50C°, ale má jen 14V a 4A, cílem je zvýšit tyto hodnoty na 24V a nějakých 10A do teplot 0-40C°. Zatím nejlepší alternativou byl právě alternátor 24V 10A s příkonem 240W, ale bohužel nesplňuje teplotu je jen od 0-30C°. Nenapadá někoho jak dosáhnout potřebných veličin nebo neví o nějakým zkompletovaným alternátorem těchto hodnot?

Václav Třetí

Alternátor 14V 4A nebude s nejvyšší pravděpodobností nikdy schopen dávat téměř dvojnásobné napětí a dvaapůlnásobný proud. Ze stroje určeného k výrobě 56W těžko získáte 240W. Popište o co vám jde, kde je problém, co je to za zařízení hlouběji.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

lubbo

Já se v tom tolik  nevyznám, ale v nějakých článcích se psalo jestli jsem to dobře pochopil že se vytvoří mnohonásobně větší hodnoty a díky regulátoru napětí se to sníží na danou potřebnou hodnotu. Jinak jde mi o to zrealizovat alternátor od 0-40C°, 24 V a do tich 10 A . Co jsem se díval po různých výrobců tak žádný alternátor v celku ani po jednotlivých částech toto nesplňují tak jakým způsobem toho dosáhnout.

Jakub Drbohlav

A co takhle použít google? Stačí zadat alternátor 24V...
Zkusil jsem, odkazů mnoho, stačí vybrat...

lubbo

Ano to najde, ale s několika desítky ampérů a o teplotě nemluvě v tom je ten problém. Jak už jsem psal našel jsem 24 V, 10 A, ale byl jen do 30 C° a to už je problém protože potřebuji do 40 C° a musí být nevýbušný takže uzavřen a tím to i stěžuje možnost chlazení.

Jiří_Hrubý

Koupit lze takřka cokoliv...

MrPeter

Co proboha vyrábíte?
Pokud by se použil alternátor s vyšším výstupním proudem (třeba 80 A) a odebíralo by se z něho pouze 10 A, tak by se tolik nezahříval. Nevím jestli je problém se zahříváním z vnějšku (ale asi ano)...

Navíc požadavek na alternátor do prostředí s nebezpečím výbuchu... To mi přijde buď na nějakou specialitu, nebo nějakej bastl.

Chce to víc informací. Pochlubte se.

lubbo

Zařízení v důlním prostředí takže musí být  izolované a brát v potaz  okolní teplotu a výskyt metanu. Nějak nevím co přesně tam způsobuje to ohřívání, ale běžný 24 V alternátor není teplotně ošetřen na tyto podmínky například uvedu část popisu alternátoru který řeší teplotu, ale bohužel nesplňuje tich 0-40C°

"Maximální trvalý proud alternátorem je z důvodu oteplení pevného závěru snížen na 10A."

Tak čím to snížit aby to vyhovovalo ?

Jan Franěk

Quote from: lubbo on 07.03.2018, 19:02

"Maximální trvalý proud alternátorem je z důvodu oteplení pevného závěru snížen na 10A."

Tak čím to snížit aby to vyhovovalo ?

A co třeba tak, že omezíte odebíraný proud. Jsem přesvědčen o mtom, že pokud 100A alternátor zatížite pouze 10A, bude jeho teplota v potřebných limitech. K tomuto se nechá použít mnoho způsobů.  Ovšem neznám žádný izolovaný. Ve vašem prostředí se nepohybuji.

Jinak samozřejmě přímo 24V alternátor.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří_Hrubý

Takže sháníte alternátor na důlní mašinu? Ty se běžně dělají na pracovní teploty i přes 50°C. Tím spíš, že je to do EX je třeba mít originál a ne zbastleninu.
A jak už bylo zmíněno, ty alternátory jsou naddimenzované, aby se nehřály.

lubbo

No ten alternátor s 10 A v úryvku právě ještě není dostatečný ten bohužel jen 0-30 C°. A já potřebuju 0-40 C° a maximálně snížit tak na 8 A. Ano na důlní mašinu takový se mi bohužel nepovedlo najít aby měl dostatečný výkon.

Jiří_Hrubý

A to PDF jste otevřel? 24V/10A 0-40°C
Další možnost je kontaktovat Magneton a domluvit se. Altíky na důlní mašiny dělají taky.

Jiří Kubík

Quote from: lubbo on 07.03.2018, 19:54
... A já potřebuju 0-40 C° a maximálně snížit tak na 8 A. ...

Mám takové tušení, že p. lubbo se domnívá, že 10 A leze z alternátoru stále,
i když k němu nic nepřipojí.

:)

lubbo

Bohužel ta teplota nesedí tak proto hledám jinou alternativu, nejlépe tento předělat ale jak a co by mohlo pomoci té teplotě abych  nemusel celý alternátor kupovat když to může vyřešit nějaka drobná maličkost. Tak já se tu  bavím o maximální hodnotě.

Jiří Kubík

Quote from: lubbo on 07.03.2018, 21:01
Bohužel ta teplota nesedí...   když to může vyřešit nějaka drobná maličkost. ...

Zkuste na ten původní alternátor přišroubovat Peltierovy články.

:)

lubbo

Děkuji za radu mohu se zeptat kam přesně se připojí ten článek nemám s tímto zkušenost.

Václav Třetí

Peltierův článek je polovodičová součástka, která z jedné strany chladí a z druhé hřeje. Komutací polarity přívodních vodičů se otočí  vyhřívání a chlazení. Bývá součástí většiny autoledniček na 12 nebo 24V a používá se též k zlepšení odvodu tepla z výkonových polovodičů.  Má poměrně velký vlastní příkon, pro vás to není řešení.

K vašemu problému. Vy potřebujete ten alternátor jako náhradu za již nedodávaný náhradní díl nebo je to nějaká dostavba.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jiří Kubík

A teď vážněji ...

I když každý slušný alternátor jisté možnosti regulace má,
tak se musíte smířit s tím, že z alternátoru 14V/4A, 24V/10A nikdy nedostanete.
Na to jste byl už upozorněn hned v úvodu.
Není na to konstruován.

Předně byste měl uvést bližší údaje o svém projektu - hlavně jaký
výkon (ne příkon, jak uvádíte) od alternátoru požadujete.

Podle toho, co jste zatím uvedl, bude nejlepší, když využijete rady
p. Hrubého včera v 15:38.

Články p. Peltiera jistým elegantním řešením jsou, ale musíte počítat
s tím, že vám sežerou poměrně velkou část vyrobené energie.
Viz. p. Václav III.