• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Pomohl by frekvenční měnič elektrocentrále v rozběhnutí ponorného čerpadla?

Started by Pavel 20, 10.03.2018, 22:12

previous topic - next topic

Pavel 20

Mám elektrocentrálu čistý sinus o výkonu 1.6kW a ponorné čerpadlo o příkonu 1270W dle předpokladu nerozběhne.
Bylo by možně to řešit frekvenčním měničem, snížením rozběhového proudu a pomalým náběhem otáček čerpadla nebo zbývá jedině pořídit silnější centrálu?

Ponorné čerpadlo o příkonu 660W rozběhne tato centrála bez problému.

Tomas M.

Ano, při použití frekvenčního měniče prakticky potlačíte rozběhový proud. Pokud elektrocentrála dokáže dodat skutečně větší výkon než je příkon čerpadla, nevidím důvod, proč by se přes FM nedalo čerpadlo provozovat.

Miroslav Revús

A nepostačil by aj softštartér? Je menší a lacnejší ako menič.

Tomas M.

Quote from: Miroslav Revús on 11.03.2018, 10:41
A nepostačil by aj softštartér? Je menší a lacnejší ako menič.

Teoreticky ano, nicméně softstartér rozběhový proud pouze sníží, nepotlačí jej prakticky úplně jako FM. Je tedy otázka, zda to riskovat. Cena nebude až tak rozdílná, tím spíše u tak malého výkonu.

Roger

A co bude levnejsi, menic anebo nova cestrala anebo nove cerpadlo?

Pokud by slo o 3F, tak by asi stacilo prepinani na /\ *

ps: A co jsem meril motory, na levných čerpadlech ci vodarnach, tak ani zdaleka nedosahovaly stitkoveho prikonu (uspesne vyuzito při reklamaci).

Tomas M.

Quote from: Roger on 11.03.2018, 12:47
A co bude levnejsi, menic anebo nova cestrala anebo nove cerpadlo?

Pokud by slo o 3F, tak by asi stacilo prepinani na /\ *

Nová centrála levnější určitě nebude. Pokud je k výkonu čerpadla důvod, tak nové čerpadlo asi rovněž nepomůže. Pokud je to ponorné čerpadlo, tak bude mít pouze kabel a zapojení bude uvnitř čerpadla, tudíž by se musel předělat kabel čerpadla se všemi souvisejícími úpravami. Při výkonu kolem 1 kw pokud je 3f určitě nebude D/Y na 400/690V aby šlo přepnutí použít..

Roger

Nevime ani zda je to kalove (ty mivaji psano okolo 800-1000w) anebo tlakove...

Ad centrala - levnejsi byt muze ohledem toho, ze stara se da vyuzit jinde, pri menici je to ciste aditivni naklad ;)

Predpokladam ale, ze to bude tlakove 1f cerpadlo a takove asi k rozbehu uz hodne papka, nestacil by k centrale jen nejaky vetsi kondik?

ACEOF ACES

Já bych raději to čerpadlo připojil, asi 100metrů dlouhým kabelem s měděnými vodiči 1,5mm2. Smích

Roger

Quote from: ACEOF ACES on 11.03.2018, 19:49
Já bych raději to čerpadlo připojil, asi 100metrů dlouhým kabelem s měděnými vodiči 1,5mm2. Smích

kdyby ta možnost byla, asi by nejspis nekupoval centrálu :))

ACEOF ACES

To jako, že se nedá pořídit vhodný kabel pro připojení toho čerpadla k té elektrocentrále?

Milan Hudec

S největší pravděpodobností bude stačit omezovač náběhového proudu bratru za 1000-