• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké je přesně aktuální barevné značení žil v kabelu pro L1, L2, L3?

Started by Adam Vent, 19.03.2018, 09:16

previous topic - next topic

Adam Vent

Jaké je přesně aktuální barevné značení žil v kabelu pro L1, L2, L3? Norma ČSN EN 60445 ed. 4 říká viz. příloha. Zůstalo to tedy jako to bylo v dnes neplatné normě ČSN EN 60446 ed.2 tedy ...?

Hledám v různých normách, jasnější informace jsem nalezl jen v těchto dvou.

Pavel Ryšavý

Nejsem si úplně jistý na co se ptáte. Pokud se chcete dověděl jaká barva má být na L1, jaká na L2 a L3 tak to se nedozvíte.
(Pomiňme otázku která je vlastně L1.)
Je vhodné respektovat místní zvyklosti, pokud je v celém objektu L1 hnědá tak to dodržte, pokud černá tak bych taky nic nového nevymýšlel, a dával barvu na barvu.
U kabelů pro jednofázové obvody ale stejně nebudete mít jinou než hnědou.

Pokud se ptáte na něco jiného, než na co odpovídám zkuste trochu přeformulovat dotaz.
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

František Šohajda

Už to tu bylo několikrát diskutováno!
Jak píše kolega,je to podle místních "zvyklostí".....Je to vždy přesně popsáno v připojovacích podmínkách jednotlivých distributorů!
Na různých školeních to inspektoři  různě vysvětlují...třeba podle pořadí písmen v české abecedě....černá,hnědá,šedá....a další. :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Slyšel jsem názor jednoho právníka. Barevný obrázek, který určuje pořadí čhš je příkaz, a příkaz je víc než tvrzení, že se to tak určit nemusí.

Osobně jsem proti těmto právnickým výkladům, na druhou stranu nevím, jak by se k tomu stavěl soudce.

Mimochodem, víte, co je deset tisíc právníků na dně mořském? ...
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Vratislav Fugl1

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.03.2018, 08:48
Mimochodem, víte, co je deset tisíc právníků na dně mořském? ...

Odpověď bývala: Dobrý začátek, dnes by to asi právníci zažalovali minimálně 3§... >:(
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Jiří_Hrubý

Barva fázového vodiče je jasně daná a i v normách je ono slůvko "nebo".
L1 L2 L3 nelze poznat podle barvy, ale jen podle měření (a to si ještě nejsem jistý, kolikrát se od generátoru prohodily  :D )
Jak již zaznělo, je to o místní zvyklosti, nebo estetickém cítění.
Zažil jsem už RT, který se zoufale dožadoval přehodit fáze v risce, protože mu to barevně nevycházelo na točení.
Další nedokázal pochopit, že když pouštím dvě stanice na sebe, tak holt bude na jedný sadě L1 černá a na druhý hnědá a to i přes to, že na U trafa mám černý.
Natož aby chápal primerní fázování. To už hraničí s jistou formou duševního onanismu.
Nejčastěji se na toto téma horlivě  dohadují zejména jedinci, kteří kromě zaručeného pořadí barev neví mnoho o fungování sítí.

Takže závěr: Buď podle PP distributora, místní zvyklosti, nebo vkusu každého soudruha. Je samozřejmě mimo opodstatněných důvodů (fázování, změna točení...) to dodržovat v celé síti nebo objektu stejně.