• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:46

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je mozne privod k motoru zaluzii viest viacerymi kablami?

Started by Martin Ret, 23.03.2018, 17:16

previous topic - next topic

Patrik Mlynar

Z cisto elektrikarskeho hladiska samozrejme novy a spravny kabel.
Zo stavbarskeho a estetickeho nastane pohroma : sekanie a nasledne opravy "hej Vasilij, ty to vysekas a Dima to zahadze sadrou", to bude vidno. Ak bola na ypor tvarnice natiahnuta sietka + lepidlo, bude to praskat kvoli narusenej sietke.
Ked namiesto vodica natiahnu CYKY 2 x 1.5 alebo 3 x 1.5, tak tie 4 metre zasekaju.
Nechcel by som zit v byte, kde sa dodatocne vyrubalo 100m drazok kvoli elektrikarskej ortodoxii.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Štefan Beláň

29.03.2018, 15:15 #19 Last Edit: 29.03.2018, 15:22 by Štefan Beláň
Quote from: Patrik Mlynar on 29.03.2018, 13:39
Z cisto elektrikarskeho hladiska samozrejme novy a spravny kabel.
Zo stavbarskeho a estetickeho nastane pohroma....

Jedno řešení bez dalšího sekání a ukládání kabelů je. Už to tady zaznělo od kolegy Fraňka. Zhotovit dálkové ovládání. Osobně to mám doma na ovládání rolet a funguje s naprostou spokojeností již více jek 10 let. V té době bylo na trhu pouze zařízení ENIKA. Dnes je na trhu již mnohem větší výběr.
Chránič chrání - jistič jistí.

Jan Franěk

Quote from: Patrik Mlynar on 29.03.2018, 13:39
Nechcel by som zit v byte, kde sa dodatocne vyrubalo 100m drazok kvoli elektrikarskej ortodoxii.
\

To si asi pletete pojmy s dojmy. Nejde o žádnou ortodoxii. Tazatel se zeptal a dostal odpověď. Jak se k tomu postaví je jeho boj. Ale problém by nevznikl kdyby elektrofirma provedla instalaci jak měla. Teď by měla nést všechny vícenáklady ona a nikdo jiný. Jak to provedou, záleží na jejich dohodě s investorem a mi mu jen předali své názory a zkušenosti. Tedy nejde o žádnou ortodoxii. Osobně bych si tu firmu vychutnal, protože mě takhle pokazit instalaci, tak jsem pěkně naštvanej. U sebe doma bych trval na tom, aby to přesekali, nebo zaplatili bezdrátové řešení. Tečka

Quote from: Štefan Beláň on 29.03.2018, 15:15
V té době bylo na trhu pouze zařízení ENIKA. Dnes je na trhu již mnohem větší výběr.

Souhlasím. Enika sice u mne stále patří mezi TOP výrobce co se bezdrátu a spolehlivosti týká, ale dnes nelze opomenout i mnoho dalších výrobců.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Patrik Mlynar

Proti developerovi a jeho pravnikom nedosiahnete nic, byt je skoro zaplateny, hypoteka podpisana. Rovnako pripadne reklamacie, stavebna s.r.o. zmizne v likvidacii prepisana na bezdomovca  a reklamovat mozete na lamparni.
Neznalym ludom pripadaju ten N vodic, revizak to od stola podpise a kolaudacia bude.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jan Franěk

Quote from: Patrik Mlynar on 31.03.2018, 00:11
Proti developerovi a jeho pravnikom nedosiahnete nic, byt je skoro zaplateny, hypoteka podpisana.

To bych si nedovolil tak jistě tvrdit. Jestli je "skoro" zaplacený (což jen hádáte) tak stále zůstává páka na devolopera (jestli nejde jen o stavební firmu) k tomu aby to uvedl do pořádku, případně z posledního doplatku nechat vše napravit a teprve pak ostatní doplatit.

Rovnako pripadne reklamacie, stavebna s.r.o. zmizne v likvidacii prepisana na bezdomovca  a reklamovat mozete na lamparni.

Dovolím si tvrdit že těchto praktik už znatelně ubylo. Takto se firmy zbavovaly svých závazků tak do roku 2000. Dnes je situace dosti odlišná a velmi se dbá na historii firmy a reference.

Neznalym ludom pripadaju ten N vodic, revizak to od stola podpise a kolaudacia bude.

To hrozí lidem kteří si nepozvou nezávislého RT a nechají to na kamarádovi prováděcí firmy, nebo přímo té firmě. Ano, je to častým problémem. Nezodpovědný, nebo nedůkladný RT.

Myslím že když většina kolegů píše že by trvali na výměně kabelů, něco na tom asi bude  ;)

Roger

Presto, developer casto zaklada firmy na kazdy projekt solo, banky to tak chteji... Spise se bude hrat na to, ze malokdo ma schopnosti efektivne reklamovat a neco pozadovat...

Jan Franěk

Zase jen spekulace. Máte pro svá tvrzení nějaká ověřitelná fakta?

Roger

Pro co, ze spotrebitel neumi vytknout specilni vady anebo je vubec zjistit? Jiste, nekolikrat jsem formuloval vady nemovitosti do reklamacniho podani souvisejicch se stavbami a sleduji, s jakymi vadami se lide i cizi lide setkavaji a pokud nejsou zjevne, tak si jich casto ani nevsimnou do konce zaruky, dokud se vada neprojevi naplno.

Anebo ze developer ci stavebni firma casto zaklada firmu za ucelem daneho projektu, takze casto najdete v KN na pozemku, kde stavi, jako vlastnika prave onu firmu starou jen par mesicu? Tak mozna Skanska to tak nedela, ale ti, kdoz jsem resil, tak ano a zduvodneni bylo, jake jsem uvedl. Ze banka chce mit pruhledne ucty (coz jde zajistit ruznymi zpusoby). Asi by banka nesypala desitky milionu uveru, kdyby to nebyla pravda - nejde o jeden pripad. Soucasne jsem zde netvdil, ze developer casto neresi reklamace! Ale rozhodne resi jen ty, kdy se radne ozvete. Viz odst.1

Takze ano, sva tvrzeni mam zpravidla OPAKOVANE overena, a kazdy si je muze overit sam, kdo denne zobrazil v terenu stovky vypisu v KN anebo kdo nekdy stavel vic nez jednou - mam mozna stovky zkusenosti se stavbami, nemovitostmi, jejich inspekci, reklamacemi nejen nemovitosti, bankami atd. A co vic, uz 25 let pred duchodem nemusim pracovat a mohu vrtat do eletriky a nemusim nic splacet a ucastnit se krysiho zavodu :)