• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:07

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

V50# §2 Zdravotní způsobilost dle vyhlášky 50/1978 Sb.

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 02.04.2018, 17:57

previous topic - next topic

David Hruda

Když jsem byl ještě zaměstnán, měl zaměstnavatel nasmlouvaného lékaře, který pro něj tato potvrzení vystavoval. Byl to normální obvoďák.
Když teď potřebuju potvrzení pro TIČR, můj praktický lékař mi asi za 200,- napíše na papír "Schopen práce na el. zařízeních i pod napětím a práce ve výškách" a je to.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

František Šohajda

Quote from: David Hruda on 24.04.2018, 00:00
Když jsem byl ještě zaměstnán, měl zaměstnavatel nasmlouvaného lékaře, který pro něj tato potvrzení vystavoval. Byl to normální obvoďák.
Když teď potřebuju potvrzení pro TIČR, můj praktický lékař mi asi za 200,- napíše na papír "Schopen práce na el. zařízeních i pod napětím a práce ve výškách" a je to.

Asi je to všude stejné!
Někde to povrdí i sestřička ( a to není žádný vtip)..... ;)
Pak nějaká váha tohoto povrzení?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Redakce portálu Elektrika.cz

#V50 §2 podle Jaroslava Melena
    Jak mají lékaři podle Jaroslava Melena vypracovat posudek na zdravotní způsobilost?
Jaké je často naprosto nedostatečné vyjádření v obsahu zprávy o zdravotní způsobilosti? Posuzování zdravotní způsobilosti pro konkrétní profesi mají na starost posudkoví lékaři ... Nejde, aby obvodní lékař napsal, že je schopen práce elektrikáře. To nejde. Takové posudky jsem viděl a ...
    Zdroj: zde...

[video]/video/2018/18_v50_2_melen.mp4[/video]

Co pozitivního a konstruktivního byste doplnili k této informaci?

#V50 §2 podle Jaroslava Melena

David Hruda

Quote from: František Šohajda on 24.04.2018, 08:04

Pak nějaká váha tohoto povrzení?

A co byste chtěl, aby vám vyšetřili, aby to mělo nějakou váhu?
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

David Hruda

Tvrzení, že posuzovat zdravotní způsobilost k výkonu práce elektrikáře může jen posudkový lékař mi připadá hodně za hranou.
www.elektro-hruda.cz

#V50 §2 podle Oldřicha Morávka
    Jak vidí Oldřich Morávek ověřování zdravotní způsobilosti při zkouškách vyhlášky 50? Což takhle hendikepovaný hluchý elektrikář. Může mít také kladně potvrzenou zdravotní způsobilost pro práci na elektrických zařízeních? Kdo by měl podle Oldřicha Morávka potvrzovat zdravotní způsobilost konkrétního člověka? Existuje nějaká hranice mentálního zdraví či úsudku, kdy by měl elektrikář pověsit svou práci na hřebík? Další názory Oldřicha Morávka sledujte v další částech videoseriálu #V50!

[video]/video/2018/18_v50_2_moravek.mp4[/video]

#V50 §2 podle Oldřicha Morávka

#V50 §2 podle Františka Kosmáka
    Myslíte, že František Kosmák vnímá potvrzení zdravotní způsobilosti stejně jak tomu bylo zvykem poslední desetiletí? František Kosmák říká, že zaměstnavatel by měl deklarovat jakou konkrétní zdravotní způsobilost od pracovníka požaduje. Co elektrotechnik pracující jako OSVČ? On se sám vyšle k nějakému lékaři a požádá ho o razítko? Jaká vyšetření má lékař provést? A opravdu to ví každý lékař? Nebo je potřeba mu sdělit co potřebuji? Zatajit diagnózu také není řešení. Pokud se náhodou nestane nějaký úraz, může to projít. Často vidíme, že někteří odborníci přesluhují více než je zdrávo pro ně samotné i jejich okolí.

[video]/video/2018/18_v50_2_kosmak.mp4[/video]

#V50 §2 podle Františka Kosmáka

#V50 §2 podle Michala Kříže
    Na představu o zdravotní způsobilosti jsme se zeptali i Michala Kříže. Co by měl lékař vyšetřovat u běžného elektrikáře? Může se stát, že by i relativně zdravý člověk nemusel zdravotním vyšetřením projít? ... já jsem se na to ptal, protože beru léky na tlak a osoby s vysokým tlakem by měly mít nějaké omezení. Nemusí ho lékař uznat ...

[video]/video/2018/18_v50_2_kriz.mp4[/video]

#V50 §2 podle Michala Kříže

Ludvík Kubík

Jak to tak pročítám, mohlo by se docela dobře stát, že nebudu zdravotně způsobilý vykonávat povolání elektrikáře jako OSVČ, ale jako řidič to mohu dále řezat po dálnici v levém pruhu 130.