• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze zatížit 1.5mm CYKY kabel 3.2kW spotřebičem?

Started by Kutil Patrik, 27.04.2018, 18:48

previous topic - next topic

Kutil Patrik

27.04.2018, 18:48 Last Edit: 27.04.2018, 19:14 by Miroslav Minařík
Je reálné připojit vodovodní baterii s přímým ohřevem vody (při průtoku) s příkonem 3.2kW na vedení které se skládá z 3x2.5 cyky  o délce cca 5m (vedeno v pergole na dřevě a pod betonem) a dále vedeno přes 3x1.5 cyky (vedeno 30m v zemi) a poslední úsek, cca 5m, a také cyky 1.5mm není vedený v zemi ale jde po stěnách v garáži ?

Výrobce baterie požaduje jištění 16A. Podle toho co jsem se dočetl pro cyky 1.5 jde max 13A jistič, což by teoreticky stačilo. (3200/240 = 13.33A)

Trochu lituju že sme do země nedali 2.5mm kabel, co se dá dělat :)

Kabel je kupován 2 roky zpět z Hornbachu, specifikace (proudové zatížení) u něj není uvedené. Podobné kabely (1.5mm cyky) by ale měly snést trvalé zatížení 19A na vzduchu a 25A v zemi.

Rozvodak

Quote from: Kutil Patrik on 27.04.2018, 18:48
Je reálné připojit vodovodní baterii s přímým ohřevem vody (při průtoku) s příkonem 3.2kW na vedení které se skládá z 3x2.5 cyky  o délce cca 5m (vedeno v pergole na dřevě a pod betonem) a dále vedeno přes 3x1.5 cyky (vedeno 30m v zemi) a poslední úsek, cca 5m, a také cyky 1.5mm není vedený v zemi ale jde po stěnách v garáži ?

Výrobce baterie požaduje jištění 16A. Podle toho co jsem se dočetl pro cyky 1.5 jde max 13A jistič, což by teoreticky stačilo. (3200/240 = 13.33A)

Kabel je kupován 2 roky zpět z Hornbachu, specifikace (proudové zatížení) u něj není uvedené. Podobné kabely (1.5mm cyky) by ale měly snést trvalé zatížení 19A na vzduchu a 25A v zemi.

A co říká projekt?

Chápu že lidé mají tendence kutit a šetřit. Ale nejde to cestou že se položí bez uvážení nejslabší možný kabel a pak se řeší co s tim. Příště než se do ničeho pustíte tak konzultujte s RT který bude dělat revizi, nejlépe to přenechte odborníkovy celé.

Teď sklidíte co jste zasel, to co zamýšlíte není OK.
Zjednodušeně bude problém s úbytky napětí a jištěním.
Montér ve službách rozvodných závodů.

Fuk Tomáš

Quote from: Kutil Patrik on 27.04.2018, 18:48max 13A jistič, což by teoreticky stačilo. (3200/240 = 13.33A)
3200W / 230V = 13,9A
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří_Hrubý

Quote from: Kutil Patrik on 27.04.2018, 18:48

Vzhledem k tomu, že je to dost dobře možná hlavní přívod pergoly a půjde na to kde co, je to špatně. Stravitelnou alternativou by byl 5l zásobníkový ohřívač 2kW.

Výrobce požaduje a ví proč a tomu se musí podřídit i dimenzace přívodu.

Ano, rozumné minimum bylo 5x2,5.

Sranda je, že za stejnou cenu jako 1,5 v hobbymarketu mají 2,5 ve specializované prodejně.

Ano, může to udržet, ale ztráty protopíte v zemi a díky úbytku se taky rychloohřev nemusí konat. Navíc jestli je kabel uložen v zemi v trubce, zatižitelnost klesá celkem výrazně oproti pískovému loži.

Kutil Patrik

Díky za info, jedná se skutečně o hlavní přívod do pergoly kde je zapojená třeba i hudba, pár světel (LEDky) atd. Takže abych neohříval zemi ale vodu a za klidné spaní budu kabel muset vyměnit :)

Nešlo o to šetřit ale zrovna byla rozkopaná zahrada (dělali závlahu) takže jsem závlahářům dal nějaký kabel co jsem měl po ruce, že by se někdy mohl hodit do pergoly, aby ho položili do země...

Projekt není, vše děláno svépomocí kromě zapojení do hlavní rozvodové skříně v domě.

Čímž mě tak napadá že nebude na škodu udělat někdy revizi, kdyby cokoliv, kvůli pojištění atd

Kutil Patrik

Ještě teda podotýkám že doteď (před instalací ohřívací baterie) jsem měl pergolu pro jistotu na 6A jističi, právě kvůli slabému kabelu  ;D   

Lukas55555

Quote from: Kutil Patrik on 27.04.2018, 21:55

Čímž mě tak napadá že nebude na škodu udělat někdy revizi, kdyby cokoliv, kvůli pojištění atd

A ako bez dokumentácie?

Milan Illek

Quote from: Lukas55555 on 27.04.2018, 22:22
A ako bez dokumentácie?

Nejsem žádným příznivcem chybějící dokumentace, ale u jednoho kabelu lze při revizi "dokumentaci" zjistit pohledem.  ;D

Jiří Schwarz

A jaké tam dát chrániče, kolik a jak je zapojit?

Ono už asi může být problém při tak dlouhém vedení a jeho průřezu splnit požadavek "4-41" na automatické odpojení při poruše
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

Quote from: Kutil Patrik on 27.04.2018, 21:55

Nešlo o to šetřit ale zrovna byla rozkopaná zahrada (dělali závlahu) takže jsem závlahářům dal nějaký kabel co jsem měl po ruce, že by se někdy mohl hodit do pergoly, aby ho položili do země...

Co hrozného se musí člověku stát, když jeho mozek vymyslí něco takového?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz