• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 11:40

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je nutné připojovat rozvaděč na základový zemnič, neudělá pak škodu blesk?

Started by David xcvcx, 02.05.2018, 12:38

previous topic - next topic

Jan Franěk

Quote from: Žvak Petr on 25.05.2018, 14:24
Za víc peněz ano?
A nebo je to tím, že v podstatě uděláte dokumentaci současného stavu a mimořádnou revizi?
To pak vyjde nastejno, nemyslíte? Možná budete ještě levnější.

Já to vidím jako Honza Boček. Když budu ztrácet čas u někoho v bytě, prohledávat krabice, hledat věci za nábytkem a podobně, tak si to nechám taky pořádně zaplatit. Jestli si na to najde někoho jiného, možná i levnějšího, mi je ve finále úplně jedno. Můj čas nestojí 100kč/h a rozhodně se svého času nevzdám levněji jen proto, abych pomohl někomu kdo na to od začátku kašle.
Osobně dodávám doklady k rozvaděči v ceně jeho výroby. Pokud je musím připravit dodatečně pro někoho cizího, znamená to dojet na místo, zkreslit skutečný stav, provést nějaká měření a vystavit všechny dokumenty, což když se dobře vyspím a nebude to daleko, vyjde třeba na 2tisKč. Dejme tomu o 1800kč dráž, než kdybych to řešil už na začátku. Podle mne je to dost zásadní cenový rozdíl. TO samé projekt. Nejde o práci u PC, ale třeba celý den navíc, plus doprava, kdy zjišťuji stav abych to mohlo dobře zakreslit. Minimálně další 2-4 tisKč navíc, k ceně projektu. Samozřejmě záleží na rozsahu a stavu instalace.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Revús

Quote from: Žvak Petr on 25.05.2018, 14:24
Za víc peněz ano?
A nebo je to tím, že v podstatě uděláte dokumentaci současného stavu a mimořádnou revizi?
To pak vyjde nastejno, nemyslíte? Možná budete ještě levnější. To není lék. :'(

Myslím, že ste to zle pochopil. Cena 10x vyššia neznamená, že to chce urobiť. Znamená, že chce zákazníka odradiť. A ak to ten zázkaník prijme, tak sa to za tú cenu oplatí urobiť poriadne.

Túto taktiku som používal aj ja, hlavne na zákazníkov, ktorí potrebovali iba PAPIER a skutočný stav inštalácie im bol ukradnutý.
Typická veta: veď to funguje, tak čo by ste ešte chcel?

Tak som im poslal predraženú cenovú ponuku a mal som kľud.

Jan Bocek

Quote from: Miroslav Revús on 25.05.2018, 15:33
Myslím, že ste to zle pochopil. Cena 10x vyššia neznamená, že to chce urobiť. Znamená, že chce zákazníka odradiť. A ak to ten zázkaník prijme, tak sa to za tú cenu oplatí urobiť poriadne.

Túto taktiku som používal aj ja, hlavne na zákazníkov, ktorí potrebovali iba PAPIER a skutočný stav inštalácie im bol ukradnutý.
Typická veta: veď to funguje, tak čo by ste ešte chcel?

Tak som im poslal predraženú cenovú ponuku a mal som kľud.

Klasická komunikace se zákazníkem.

Potřebujeme výchozí revizní zprávu, zítra máme kolaudaci, audit, kontrolu .....O.K., pošlete mi zadání, seznám náležitosti ( dokumentaci, prohlášení o shodě, kdo to dělal, foto rozvaděče) a já vám pošlu cenovou nabídku.

Pokud bude vše O.K. bude CN na příklad za 5000 Kč. Pokud ale schází náležitosti,
tak je CN za 50 tisíc. Jednoduché a funguje to i přesto, že zákazník mi volá, že CN
je astronomická. Je to ale dobrovolné. Bereš nebo nebereš.

U složitějších věcí ještě před vypracováním CN chci zařízení vidět. Sjednáváme schůzku na místě a fotíme.....( nemluvím o domečkách a bytečkách). A najednou ze zákazníka vypadne, že již zde byli dva RT a odmítli to udělat. Nakonec se udělá jen technická prohlídka, odstraní se závady a vypracuje se VRZ. Ptám se, proč to odmítli? Jeden neměl oprávnění do B. A druhý zase chtěl nějaký protokol o vnějších vlivech. A přitom to elektrické zařízení spadalo pod zákon 73/2010 Sb.
A z počátku vám nikdo ani neřekne, že je tam BE, že mají nějaké divné PVV a DOPV vůbec. Instalační firma neohlásila zahájení teto akce na TIČR, ani nevydala dokumentaci o shodě. A revizní technik se dostává do role poradce, technického dozorce a přivedení akce do užívání.  Investora to stojí navíc o cca 10 tisíc ale v euro. A možná to bude poučení, že jen podle dokumentace pro stavební povolení se nedělá taková stavba. A najednou objevil svět prostudováním zákona 90/2016 a 118/2016 Sb. To fakt platí?

Opravdu je to lék.
Ta cena musí být nastavená tak, aby se reinženyring i vypracování dokumentace zaplatila. Pokud tu CN zákazník přijme. Včetně odstranění závad a předělání. To byl jen příklad, často je to v rozmezí 10 až 20 x více než klasická VRZ. V závěru to vyjde provozovatele asi o 50-100 % více, než když se vypracuje výrobní dokumentace a předá dokumentace skutečného stavu. Kdo nevěří, může si to zkusit.

Jinak takový postup děláme jen pro VIP zákazníky. Je to obrovská ztráta času.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Franěk

Quote from: Jan Bocek on 25.05.2018, 23:19
Jinak takový postup děláme jen pro VIP zákazníky. Je to obrovská ztráta času.

I když "domkař" s tímto naprosto souhlasím a v podstatě to řeším stejně.

Žvak Petr

A co objekt rozdělit.
Každé poschodí má rozvaděč jištěný v HR.
V 1.NP jsou dva obchody
V 2. NP zmiňované byty (2x)
Ve 3.NP kanceláře (3x)
Ještě by šly spol. prostory(suterén, schodiště a půda)samostatně.

Nebo udělat revize na každý právní subjekt, spol. prostory a každý byt samostatně.
Každopádně jde o to, že ty byty (celé 2.NP) neprojdou bez VRZ a nějaké PSS.
Musí se ale asi znovu spočítat zatížení ....i když obchody jedou do 17hodin a byty spíše večer.

Jan Franěk

Quote from: Žvak Petr on 26.05.2018, 12:55
A co objekt rozdělit.

Je to zcela běžný postup u revizí. Důležité je zcela jasně definovat jaké části se konkrétní revize týká.

Ale nechcete se vrátit zpět k původnímu tématu?

Jestli si nevíte rady s revizemi, založte si samostatné téma, kde se to bude řešit podrobněji. Přijde mi trochu neslušné plevelit cizí vlákno.

Žvak Petr

Quote from: Jan Franěk on 26.05.2018, 13:19

Jestli si nevíte rady s revizemi, založte si samostatné téma, kde se to bude řešit podrobněji. Přijde mi trochu neslušné plevelit cizí vlákno.

Pane Franěk, jen jsem chtěl poděkovat p. Janu Bočkovi za to, že se o své bohaté vědomosti a
že se zkušenosti z praxe podělí s účastníky tohoto fóra.

ACEOF ACES

Opravdu hezké poděkování. Smích
Quote from: Žvak Petr on 26.05.2018, 12:55
A co objekt rozdělit.
Každé poschodí má rozvaděč jištěný v HR.
V 1.NP jsou dva obchody
V 2. NP zmiňované byty (2x)
Ve 3.NP kanceláře (3x)
Ještě by šly spol. prostory(suterén, schodiště a půda)samostatně.

Nebo udělat revize na každý právní subjekt, spol. prostory a každý byt samostatně.
Každopádně jde o to, že ty byty (celé 2.NP) neprojdou bez VRZ a nějaké PSS.
Musí se ale asi znovu spočítat zatížení ....i když obchody jedou do 17hodin a byty spíše večer.