• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:25

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co je přípustné u rekonstrukce rozvodů v panelovém bytě?

Started by Vlastík N., 08.05.2018, 20:54

previous topic - next topic

Vlastík N.

Panelový byt 3+1, dům je typ B70/R a rok myslím 1987. Elektroinstalace je až na většinu zásuvek (ty původní co jiskřily, jsou pryč) ve své originální kráse. Moje (zřejmě naivní) idea byla, že bych během lehké rekonstrukce bytu (pouze nové lino a vymalovat) něco s elektroinstalací udělal... Dost jsem toho pročetl - vysekávat původní instalaci, která je zalitá maltou u krajů stěn je asi dost namáhavé a nejsem si jistý, jestli to dle dnešních pravidel mohu zase zamáznou maltou a nechat ležet, ale pokud to lze, možná by to stálo za úvahu...
První, co mne potom napadlo, byl strop. Od rozvaděče v chodbě táhnout v liště (kterou bych pak překryl šikminkou ze sádrokartonu) vedl veškeré kabely, které by postupně odbočovaly k jednotlivým pokojům a světlům. Zdá se, že protáhnout kabel ke stropnímu světlu lze, vysekat díry u přechodu strop stěna a šikovnost a k vypínačům bych šel shora. Zásuvkový okruh by v příhodném rožku seběhl k podlaze, kde by v obyčejné podlahové liště oběhl místnost (případně dva kabely v obýváku). Chtěl jsem zkusit se u země provrtat k původní cestě kabelu nebo těch deset cm udělat vertikální dřážku. Zásuvky navíc oproti originálu by asi byly v krabici určené pro podlahovou lištu.
Chtěl jsem takto dojít až do kuchyně (potřebuju třífázový kabel na sporák, nachystat si další na myčku a na zásuvky počítám tak dva) a také odbočka na jádro, které bych chtěl zapojit podle dnešních standartů. Líbí se mi, že bych takto obešel jádro (třífázový kabel se noří odkudsi ze stupačky, ale teda jedna fáze se už věkem někde zatoulala...), takže až by se případně jádro někdy v budoucnu rekonstruovalo, zbytku bytu by to bylo fuk a prostě by se v chodbě u stropu navázalo na přívod.
V kuchyni je světlo, zásuvky a vypínač sporáku zabudované v plechové 10cm liště. Je to něco, co již dnes nelze podle předpisů mít?
Připojení proudových jističů a napojení na el. soustavu domu bych samozřejmě nechal na nějaké firmě, ale vzhledem k tomu, že jsem měl v plánu cca půl roku šíbovat po bytě s nábytkem a dělat jednotlivé podlahy a tak dále, chtěl jsem si základní věci udělat sám.
Zajímá mne, co z toho je proveditelné a jestli něco fakticky odporuje tomu, že bych pod stropem v liště protáhl vedení po celém bytě. Můj laický pohled na věc je ten, že pokud je kabel v lištách a maximálně jde dírou v panelu, tak by to mělo být košer. Ale uznávám, že jsem laik, který vyrostl na venkově, který revizáka neviděl, a kde jsou kabely ve stodole co třicet centimetrů zamázlé hrstí malty.
Prosím asi nikdo moc nepiště, že si to mám celé nechat udělat, protože na to teď prostě nemám a bohužel bych zároveň rád měl elektriku v pořádku, takže stojím před otázkou jestli se do toho pustit, nebo to odložit na neurčito.