• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je cena noriem je primeraná?

Started by Ľudovít Horváth, 14.01.2007, 19:59

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

Obecné zákony jsou věcí veřejnou, jejich správu platíme již z našich daní, je logické že by měly být dostupné zdrama všem. To u technických norem stejnou měrou neplatí a i když je myšlenka jejich bezplatného přístupu všem jakkoliv krásná, stůjme při tom na zemi. Nový způsob a ceny přístupu je oproti předchozím cenám totožný pojmu "zdarma". Myslím, že všem, jež se za tuto změnu zasloužili, patří velké díky a dlouhodobá vděčnost. Správa technických norem není zdarma, někde se na to vzít musí a vždy by to bylo na úkor něčeho jiného. (Bohužel, nikdy však ne na úkor zisku různým tunelářům, nenasytným podvodníkům a jiným ksindlům.)
Ano, revizáci s normami pracují. Projektanti také, montéři vlastně občas též, studentům by to rovněž neměl být neznámý pojem... tedy kdo vlastně nakonec pak zbývá?

Chlapi, přejděte si tuto a jí podobnou diskusi celou od začátku, zavzpomínejte na předchozí stav. Nevím, ale na mne z toho začíná působit zas to klasické čecháčství - před tím to bylo špatně, teď je to sice lepší, ale zase jinak špatně, až to bude vše úplně zdarma, tak by nám to vlastně mohl zdarma někdo (stát) rozesílat automaticky aktualizované až domů...
... nakonec by jsme příště zasloužili třeba nakopat do riti...
Sorry, záměrně přeháním a je mi jasné, že si změn vážíme všichni. Doufejme, že přístup k normám v tomto duchu a přibližných cenách vydrží i v delším budoucnu. Jinak též brousím zkoušečku.  ;D

Kamil Novák

Quote from: Otakar Dosbaba on 04.01.2009, 18:12
Obecné zákony jsou věcí veřejnou, jejich správu platíme již z našich daní, je logické že by měly být dostupné zdrama všem. To u technických norem stejnou měrou neplatí ...

A proč by to nemělo platit ?
- ČNI byl státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem průmyslu a obchodu - viz zde.
- ÚNMZ je organizační složkou státu v resortu MPO - viz zde.
- Sbírku zákonů má v dikci Ministerstvo vnitra, které funguje na základě zákona č. 2/1969 Sb.
Ve všech 3 případech jde o organizace financované z veřejných rozpočtů, do kterých přispíváme zejména prostřednictvím daní.

V čem vidéte tedy rozdíl ?  ??

Quote from: Otakar Dosbaba on 04.01.2009, 18:12
...Správa technických norem není zdarma, někde se na to vzít musí a vždy by to bylo na úkor něčeho jiného.

Ano. Stejně jako je tomu např. u veřejně přístupných informací z živnostenských rejstříků, z katastrů nemovitostí a hlavně ve Sbírce zákonů.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Zdeněk Hons

Otázka ceny norem se zdá být znovu otevřená a to nyní, kdy od 1.1.2015 vstoupila v platnost vyhláška č. 348/2014, která stanovuje podmínky pro prohlížení a tisk norem. Narazil jsem na to dnes, kdy mi přišlo upozornění na končící platnost účtu na ČSN online. Dosud jsme platili 3500,-Kč na rok a neomezený tisk. Jaké bylo mé překvapení, když jsem chtěl licenci obnovit a uviděl jsem nabídku 3500,- na 6 měsíců a tisk 1000 stran. Po dotazu na helpdesk, jsem obdržel právě odkaz na zmíněnou vyhlášku s odůvodněním, cituji: "Důvodem pro změnu cenové vyhlášky byl zejména požadavek na zvýšení příjmů státního rozpočtu z prodeje technických norem, který při přípravě rozpočtu pro rok 2015, vzneslo Ministerstvo financí." A poslední věta mě pobavila nejvíce. Opět cituji:"Změna cenové vyhlášky má rovněž přispět k omezení nelegálního šíření technických norem v ČR.". Komentáře netřeba...
Předmět pod napětím vypadá stejně jako ten který není, jen je jiný na dotek...

Miroslav Minařík

Quote from: Ľudovít Horváth on 14.01.2007, 19:59
Nie je to žiadna nová téma.

Abych pravdu řekl, nevím o čem se zde diskutuje. Otázka tématu je zavádějící už sama o sobě. A ceny norem jsou stále stále čímsi mizivým, než byly před ČSN online. Pokud se podíváme na cenu norem v porovnání s ročním obratem živnostníka, (pokud je to opravdu živnostník), pak tu cenu neřeší, protože jeho finanční balvany jsou jinde.

Spíš, než cena mne znepokojuje zajišťování normotvorby. A to úzce souvisí s financováním. Nebo je někdo přesvědčen, že je normotvorba strašně dobrý byznys?

Quote from: Zdeněk Hons on 12.03.2015, 11:07
A poslední věta mě pobavila nejvíce. Opět cituji:"Změna cenové vyhlášky má rovněž přispět k omezení nelegálního šíření technických norem v ČR.". Komentáře netřeba...

Ano, to je k pobavení. Resp. to je pokus o relevantní důvod k zvýšení ceny. Praxe to možná ukáže, že to bude právě naopak motivační k nelegálnímu šíření. Ach ti úředníci ...
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Franěk

Quote from: Miroslav Minařík on 12.03.2015, 11:15
A ceny norem jsou stále stále čímsi mizivým, než byly před ČSN online. Pokud se podíváme na cenu norem v porovnání s ročním obratem živnostníka, (pokud je to opravdu živnostník), pak tu cenu neřeší, protože jeho finanční balvany jsou jinde.

Dovolím si oponovat. I když mi o tu cenu, jako takovou ani tak nejde. Spíš jde o to, že za tyto peníze, nedostávám takovou službu, kterou bych si přál. Především mi za tyto peníze, dost osekali vlastní práva a tudíž i práci s normami. O možnosti dělat si v normě poznámky, nebo přímo okopírovat potřebný text do revize a podobně, si mohu nechat jen zdát. Nemluvím o jiných možnostech, které k tomu jsou již známé, ale o tom, jak nemuset obcházet nesmyslné zamčení, pro revizáka potřebných funkcí.
Tedy je tato služba cenově dostupnější, co do počtu přístupných norem, kdy jsme si každou kupovali zvlášť, ale o to i mnohem více nekomfortní tím, že s nimi nemůžete plnohodnotně pracovat.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Franěk on 12.03.2015, 12:53
I když mi o tu cenu, jako takovou ani tak nejde.

Honzo, řekněme, že máme dvě varianty.
a.) kvalita vyhovuje, nevyhovuje cena a licituji o ceně
b.) cena vyhovuje, nevyhovuje kvalita a tlačím na kvalitu

Z mého pohledu je "loňská cena" OK. Letošní úprava je demonstrace úřadu. Úřad nežije v tržním prostředí a cenu si vymyslí jakou chce. Jediné, co úřad sestřelí je nízká kvalita.
.

....

Jan Franěk

12.03.2015, 14:46 #42 Last Edit: 12.03.2015, 14:54 by Jan Franěk
Quote from: Miroslav Minařík on 12.03.2015, 14:41
Jediné, co úřad sestřelí je nízká kvalita.

ALe jak, když jde o jediného "dodavatele" této služby? Využívají zneužívají svého monopolního postavení. Tedy bez zlepšení služby, nebo rozšíření nabídky, navyšují cenu své služby.
Ale v podstatě mě uráží především to, jak se nám to snaží předkládat. Navzdory jejich tvrzení, jsem taky přesvědčen o tom, že to naopak nelegální cesty k získání norem, jen posílí.      
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Franěk on 12.03.2015, 14:46
ALe jak, když jde o jediného "dodavatele" této služby?

Je to úřad a úřad konkurenci obvykle nemá.

Využívají zneužívají svého monopolního postavení.

To je výsada státu, který úřady zřizuje.

Tedy bez zlepšení služby, nebo rozšíření nabídky, navyšují cenu své služby.

Jak jsem psal, nechtěj po úřadu tržní chování!

Navzdory jejich tvrzení, jsem taky přesvědčen o tom, že to naopak nelegální cesty k získání norem, jen posílí.     

Tak to cítí každý s kým mluvím ale patrně úřad má lepší informace. :-)
.

....

Jan Palička

Quote from: Miroslav Minařík on 12.03.2015, 15:12
Je to úřad a úřad konkurenci obvykle nemá.
To je výsada státu, který úřady zřizuje.
Jak jsem psal, nechtěj po úřadu tržní chování!
Tak to cítí každý s kým mluvím ale patrně úřad má lepší informace. :-)

Ceny jsou stanoveny vyhláškou MPO č. 486/2008 Sb. ve znění vyhlášky 348/2014 Sb.
Ke změně vyhlášky pak došlo na základě usnesení vlády č. 437 ze dne 16. 6. 2014 k přípravě návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2015, jímž vláda uložila ministru průmyslu a obchodu zpracovat novelu vyhlášky č. 486/2008 Sb., za účelem úpravy poplatků za přístup k technickým normám ČSN, a to s termínem účinnosti ke dni 1. lednu 2015 s cílem zvýšit příjmy státního rozpočtu o nejméně 50 milionů korun ročně.

Takže vláda loni v červnu. ÚNMZ, jehož je MPO zřizovatelem, je v tom tentokrát nevinně

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Palička on 12.03.2015, 22:07
Takže vláda loni v červnu. ÚNMZ, jehož je MPO zřizovatelem, je v tom tentokrát nevinně

Asi tak. Jsme zase u toho, že je potřeba se obrátit jako celek, tedy jediný svorný elektrotechnický celek na zákonodárce. A protože víme, že po čtvrtstoletí nejsme jednotní ani v desetině potřebného, máme to, co si zasloužíme.

.

....

Jan Bocek

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Miroslav Minařík

V té souvislosti by několik uživatelů zajímalo, zda je nyní po zdražení o 100% rozočet k tvorbě norem dostatečný. A pokud je dostatečný, zda se zlepší poskytování služeb UNMZ.
Nebo se zdražilo a nic se neděje?
.

....

Milan Hudec

To budou asi nějací naivní uživatelé (dance)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Miroslav Minařík on 09.02.2017, 22:33
V té souvislosti by několik uživatelů zajímalo, zda je nyní po zdražení o 100% rozočet k tvorbě norem dostatečný. A pokud je dostatečný, zda se zlepší poskytování služeb UNMZ.
Nebo se zdražilo a nic se neděje?

Důvodem zdražení nebylo zlepšení služeb, ale dostat do státní kasy víc peněz. Ostatně, nikdo se tím ani netajil.

Taky pořád čekám, kdy se objeví verze pro Android/iOS nebo nedejbože hypertextové provedení ... Ale to už bych chtěl asi moc ...
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: Jan Bocek on 09.02.2017, 20:21
Jenže v nabídce nejsou technické normy elektro ....

Některé normy musí být podle zákona zcela zdarma...Ale nejsou to oborové normy do kterých patří i elektro...
Jsou to normy "všeobecné" , který by měli být -jsou zdarma. (norm)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...