• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:30

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Určuje některá norma vzdálenost vn kabelu 6kV od kolejiště?

Started by Anonym, 21.02.2007, 12:13

previous topic - next topic

Anonym

21.02.2007, 12:13 Last Edit: 21.02.2007, 15:43 by Administrátor fóra, čistič
prosím o informaci zda určuje norma a která vzdálenost vn kabelu 6kV od kolejiště

Jan Šlosárek

To někdo:
Stydíte se podepsat?  - zák.458/2000Sb v platném znění,§ 46 - Ochranná pásma
Když venku prší, dají se dělat jen dvě věci a já karty nehraji...

Jiří Bartoš

mohu mít doplňující dotaz? Pokud ano, tak tady je:

Jak souvisí vzdálenost kabelu vn o napětí 6 kV od kolejiště s ochranným pásmem elektrického vedení? Týká se to § 46 odst. 8 písm. a), popř. též § 46 odst. 13 citovaného zákona? V § 46 odst. 8 písm. a) je psáno: V ochranném pásmu nadzemního a podzemního vedení, výrobny elektřiny a elektrické stanice je zakázáno zřizovat bez souhlasu vlastníka těchto zařízení stavby či umisťovat konstrukce a jiná podobná zařízení, jakož i uskladňovat hořlavé a výbušné látky. Znamená to, že není radno se pokusit získat souhlas vlastníka vedení ke zřízení stavby v ochranném pásmu elektrického vedení? V případě podzemního vedení je to u kabelu 6 kV pouze 1 m na každou stranu, takže to asi není faktický problém. Ale co když je tam železnice dřív, což bude asi častější? A jaký je v tomto případě vztah k ochrannému pásmu dráhy § 8 a 9 zákona č. 266/1994 Sb.?

Jan Šlosárek

To Bartoš:
divil bych se kdyby zrovna vy jste nějaký doplňující dotaz neměl. To že jste si vybral ze zák.458/2000 Sb /energetický zákon/ odstavce které evidentně s původním dotazem nesouvisí je váš zcela obvyklý problém.

(5)   Ochranné pásmo podzemního vedení elektrizační soustavy do 110 kV včetně a vedení řídicí, měřicí a zabezpečovací techniky činí 1 m po obou stranách krajního kabelu, nad 110 kV činí 3 m po obou stranách krajního kabelu.

Tolik energetický zákon. Přestaňte vykládat zákony a vyhlášky po svém.

Jen pro úplnost k druhé části dotazu:

Je úplně jedno kde má být zamýšlená stavba v tomto případě asi někde v drážním tělese,nebo někde na soukromém pozemku vždy je podmínkou pro realizaci uzavřít mezi právními subjekty Smlouvu o zřízení věcného břemene. Ovšem vlastní realizace musí být provedena v souladu s platnými zákony a po př.prováděcími vyhl.

Pane Bartoši zrovna tady probíhá diskuze na téma " jednoznačné a jednoduché a pokud možno věcné odpovědi" v toto smyslu jsem také tazateli odpověděl.Nemíním tady tuto diskuzi nadále nesmyslně rozvíjet a dostat se tak na vzor "vadaska" a už vůbec ne s vámi jak jsem už jednou napsal.
Ještě jednou na závěr myslím že moje odpověď byla na dotaz zcela adekvátní a to pomíjím i fakt,že se tazatel nedokázal ani podepsat. 

§ 5a Styk dráhy s cizím vedením

(1) Z důvodů veřejného zájmu se dráha a stavba dráhy může křížit nebo stýkat s energetickými, vodovodními, stokovými, telekomunikačními, popřípadě jinými sítěmi technického vybavení, které neslouží k provozování drah a drážní dopravě na dráhách, (dále jen "sítě technického vybavení") tak, aby práva a povinnosti vlastníků a provozovatelů těchto zařízení byly zabezpečeny ve shodě s právy a povinnostmi vlastníků a provozovatelů drah a drážní dopravy na dráze.

(2) Sítě technického vybavení mohou být umísťovány v obvodu železniční dráhy jen na základě písemné smlouvy o zřízení věcného břemene, uzavřené mezi vlastníkem dráhy a vlastníkem sítě technického vybavení, a to za úhradu. Nedojde-li k uzavření smlouvy, lze vlastnická práva omezit jen rozhodnutím speciálního stavebního úřadu. V řízení o omezení vlastnických práv postupuje speciální stavební úřad podle zvláštního zákona.2a)

Když venku prší, dají se dělat jen dvě věci a já karty nehraji...

Zdenek Hejčl

To Bartoš : Znamená to, že není radno se pokusit získat souhlas vlastníka vedení ke zřízení stavby v ochranném pásmu elektrického vedení?
Je vždy nutno získat souhlas a povolení majitele k pracem v blízkosti el. zařízení!!! /majitele nebo provozovatele kabelu/

Brouci Pytlíci se množí... :)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jiří Bartoš

To Šlosárek: Děkuji za odpověď. Na energetický zákon jste odkazoval Vy, já ho četl snad prvně a rozhodně bych v něm odpověď na původní otázku nehledal. Já zákony a vyhlášky nevykládám po svém - opsal jsem, co je tam napsáno, obrázek si může každý udělat sám.

Asi by se k tomu dalo napsat ještě dost, ale evidentně to nemá smysl. Pominu, že zákon není norma (pisatel měl patrně na mysli technickou normu - ČSN).

Je dost dobře možné, že neexistuje ČSN, která by určovala minimální vzdálenost kabelu vn od kolejiště (tak jako příslušná ČSN určuje minimální výšku zásuvky v těsné blízkost umývacího prostoru), alespoň já o takové normě nevím a ani tady o ní zatím nikdo nepsal.

Quote from: Zdenek Hejčl on 22.02.2007, 00:13Je vždy nutno získat souhlas a povolení majitele k pracem v blízkosti el. zařízení!!! /majitele nebo provozovatele kabelu/

Naprosto souhlasím - od toho jsou právě ta ochranná pásma. Ochranné pásmo neznamená, že se v něm nesmí nic stavět, ale že pro to jsou stanoveny určité podmínky (např. souhlas vlastníka el. vedení).

Jiří Bartoš

Dle odkazu pana Karvánka (díky za něj) upozorňuji na zajímavý příspěvek pana Doležala:

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,3073.msg23517.html#msg23517

Z příspěvku mimo jiné vyplývá, že minimální vzdálenosti dle ČSN a ochranná pásma jsou dvě různé věci.

A ještě drobný postřeh, třeba pro pana Šlosárka: Že se tazatel nejspíš ptal na ČSN vyplývá  i z toho, že dotaz byl položen v diskusi Diskuze o ČSN.