• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:31

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může mne zaměstnavatel nutit na zkoušky vyhl. 50/78Sb. po dvou letech?

Started by Seifert Jiří, 09.03.2007, 22:57

previous topic - next topic

Seifert Jiří

Může mne zaměstnavatel nutit na zkoušky vyhl. 50/78Sb. po dvou letech?

Štefan Beláň

Tak této otázce vůbec nerozumím a proto se na ní nedá odpovědět!  :'(

Můžete pane Saifert upřesnit, na co se ptáte? Jste vyučený elektrikář? Kolik let praxe máte po vyučení? Jaký § vyžaduje zaměstnavatel? Co máte v pracovní smlouvě za obor (kvalifikaci), za který dostáváte plat? ... apod.  :-\
Chránič chrání - jistič jistí.

Michal Slabý

TO: Seifert
Různé zákony a normy mají určitou periodicitu. To znamená, že ji nelze zmírnit, ale zpřísnit samozřejmě může. V tomto případě je papežtější než papež, ale není to nic proti ničemu. Toto platí samozřejmě i obecně.
Revize E1B

Jaroslav Kořínek

Budu předpokládat, že jste elektrikářem v plném znění litery zákona a pak je odpověď jednoznačná! Zaměstnavatel vás může kdykoli zkoušet a tak Vaše zanalosti ověřovat. Jsou podniky, kde své pracovníky zkouší také čtyřikrát za rok a při neúspěšném závěru zaměstnavatel své zaměstnace propustí. (I to je řešení, jak se zbavit pracovníků) ;)  :-[

Jiří Fuksa

To: Seifert
Lhůta uvedená ve vyhl. 50/1978 Sb. je lhůta maximální.
Takže správná odpověď je uvedená v příspěvku pana Kořínka.

Seifert Jiří

Štefan Beláň

TO: Seifert

Quote from: Seifert Jiří on 12.03.2007, 10:05
Mam 25 let praxe v oboru §8

Tak konečně jsem pochopil oč vám jde. Vy chcete být přezkoušený jednou za 3 roky a zaměstnavatel vás žene na školení za dva roky. Co se vám na tom nelíbí?

Osobně bych takového zaměstnavatele chtěl mít, a myslím, že nejsem jediný! ;)

P. S. Jediný problém bych viděl, kdybych si měl toto školení a zkoušky hradit osobně. To by však zase bylo v rozporu se zákonem!  ::)

Lubosgls

,
mám jiný problém a nebudu kuli tomu zakládat nové téma a tak se zeptám tu, doufám že vám to nebude vadit

před 4lety jsem ukončil školu zaměření elektro. nato jsem 2 roky studoval
VS elektro. kterou jsem nedokončil(zde jsme delali paragraf 6,7 ktera platila jen na škole) ted pracuji necelé dva roky jako eletrikář(silnoprou i slaboproud) stavající zaměstnavatel mě doposud nebyl schopen zařídit přezkoušení tudíž zde celé dva roky pracuji bez vyhlášky 50, jsem ted v situaci že chci s firmy odejít a daného přezkousení(nebo vlastně složení) se již vtéto firmě nedočkám a chtěl bych si ji udělat soukromě než dám výpověď no a nevím jakou vyhlasku mohu skládat chtěl bych samozrejmě tu nejvišší(vědomosti a praktické skusenosti si myslim ze mám na dostačující úrovni)

Štefan Beláň

Jiří Fuksa

To: Lubosgls
Tak, jak jste napsal dotaz máte nárok na § 7.
Na § 8 musíte mít praxi, od dosažení vzdělání, 4 roky.

Antonín Bartoš

Vážený pane a to jste elektrikář, že se na takovou věc ptáte ? Přečtěte si vyhlášku 50/1978 Sb.

Pěkný den Bš

Miloslav Dunda

TO: Saifert
On vás asi zaměstnavatel nenutí, ale pořádá to školení, tak pro vás jej nebude po dalším roce pořádat zvlášť. Pokud jste nový zaměstanec,  nejspíš bude třeba důvod ten, který netušíte a ví o něm hodně málo elektrikářů. Zkouška z vyhlášky ČÚBP č.50/78 Platí pouze pro ten podnik, kde jste ji dělal. Při změně zaměstnání neplati, ale může vám ji nový zaměstnavatel uznat, ale také nemusí. V tom případě budete přezkoušení dělat třeba po půl roce od přezkoušení u předešlého zaměstnavatele.

Miloslav Dunda

TO: Fuksa
Nárok na nějaké číslo § n ení, to záleží na činnosti, kterou příslušného pracovníka firma pověří a pokud má dostatečnou praxi může, resp. musí  příslušný § si udělat, jinak jej zaměstnavatel tou prací nesmí nepověřit. Dále číslo § nemá žádnou vypovídající hodnotu o kvalifikaci (rozuměj v rámci chytřejší-hloupější). Vždyť ty nevyšší §§ jsou žáci ve školách, kteří provádějí laboratorní práce a jejich učitelé. To znamená z hlediska bezpečnosti při práci pouze omezené znalosti na tyto laboratorní podmínky.

Tomáš Rejtek

Zákoník práce 262/2006Sb ve znění pozdějších změn a dopňků,v ustanovení § 230 odst.3 uvádí,že zaměstnanec je povinen prohlubovat si svoji kvalifikaci k výkonu sjednané práce. Zaměstnavatel je oprávněn uložit zaměstnanci účast na školení a studiu. Z úvedeného je řjejmé že může.

Antonín Bartoš

ANO, podle § 103 odst. 3) zákoníku práce " Zaměstnavatel určí obsah a četnost školení      o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP ". Vyhláška č. 50/1978 Sb. je určitě právní předpis BOZP.

Oto Papoušek

Radek Štrubl

Může vám nařídit školení a zkoušky z vyhl.50-78Sb.

Doporučil bzch vám od autora ing. Michal Kříže
Příručka pro zkoušky elektrotechniků.
Žádejte sedmé aktualizované vydání.
http://elektrika.cz/data/clanky/kniha-prirucka-pro-zkousky-elektrotechniku-1

a od Jiřího Hemerka -
Příručka pro zkoušky vedoucích  elektrotechniků.
http://elektrika.cz/data/clanky/in65030909

František Šohajda

Ve vyhlášce je uvedeno že max po 3 letech je požadováno přezkoušení.....
V řeči právníků to může být za půl roku........ ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...