• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

K jakému účelu jsou určeny červené koule na vedení vn?

Started by floutek, 05.04.2007, 14:30

previous topic - next topic

floutek

05.04.2007, 14:30 Last Edit: 05.04.2007, 20:59 by Miroslav Minařík
Nevíte k čemu jsou ty oranžovo bílý koule na nejvyššim drátu u vedení vysokýho napětí. Dohadujeme se tu o tom už celkem dlouhou dobu, ale nemáme nic, kromě nepravděpodobných teorií. Bylo by super, kdyby tu někdo měl zaručený info, proč tam ty koule jsou.

Jan Lebduška

No nejsem sice vn odborník ale myslím kvůli letadlům a vrtulníkům aby bylo to vedení vidět. Samotnej drát by asi neviděli.

Miroš Jan

To floutek.
Ty koule na drátech plní funkci výstražnou. !! ;)
A ten drát je jímací vedení hromosvodu, ochana vedení "vn" ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Miroslav Minařík

Koule na vedení vysokého napětí jsou umísťováný především pro nízkoletící sportovní letadla a vrtulníky. Zde je několik detailů.
http://elektrika.cz/reportaze/2006/koule-na-vedeni-vvn/view

Pokouším se již nějakou dobu zjistit jaký mají rozvodné závody systém v umístování těchto značek. Sleduji letecké koridory a osazení zemnících lan těmito koulemi a zjišťuji, že to nemá žádné souvislosti.
Připadá mi to, že je to umístěno pomocí neznámého matematického vzorce.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Martin Bauer

Vzhledem k tomu, že jsem pro ČEZ pracoval, tak jsem se na to informoval. Bylo mi řečeno, že je to kvůli letadlům. Letadla mohou použít vozovku jako přistávací plochu v nouzi. Samozřejmě, nedokážu si představit JUMBO na silnici č.6 z K.Varů na Cheb, ale vzhledem k počtu malých letišť si tam dokážu přerdstavit malé sportovní letadlo.

To kolega Miroš:
Vrchní "drát" nemusí být za každou cenu jímací vedení hromosvodu, ale také optický kabel pro komunikaci mezi rozvodnami a dispečinkem. Na karlovarsku je už jen jedna rozvodna s trvalou obsluhou. Zbytek je bezobslužný.

Tyto informace mám přímo od bývalého "velitele" divize telemechaniky, která to má na starosti.

Navíc několikrát se tu stalo, že zloději, lační po mědi / hliníku, vylezli až do špičky sloupu vn a ten drát střihli. A ejhle on má jen opletení..... :D
RT E1/B, EZS, CCTV, elektromontáže, projektování slaboproudu

Říkali nám: elektrika jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky, prý to občas kope.....

Štefan Beláň

Zajímal jsem se též, a dostalo se mi této odpovědi, která má naprostou logiku.

Výstražné značky se umísťují na vedení vn nad komunikacemi hlavně pro záchranáře (helikoptéry), aby při zásahu nedošlo ke kolizi s vedením.
Chránič chrání - jistič jistí.

Martin Bauer

RT E1/B, EZS, CCTV, elektromontáže, projektování slaboproudu

Říkali nám: elektrika jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky, prý to občas kope.....

Miroslav Minařík

Na bližší podrobnosti o těchto výstražných koulích, jsem se ptal svého otce, který strávil v nízkoletových hladinách zhruba 40 roků svého života. Tak například v Rakousku uvidíte tyto koule rozmístěné pravidelně do puntíku (jak je v té zemi zvykem). Kdysi jsem jel z Bečova do Plzně a koukal jsem, že na jednom vedení koule jsou, na dalších dvou nejsou a tak různě na přeskáčku.
Od svého otce jsem dostal letecké koridory a na jedné, nejmenované energetice jsem se dotazoval, kdo mi vysvětlí šifru, podle které jsou tyto bezpečnostní prvky umísťovány. Bohužel, prozatím se žádná kvalifikovaná odpověď neobjevila. Jediné co všichni víme, že helikoptéra, která v JM rotorem zasáhla vedení vn shořela. Koule v tom místě nebyly.
Místa jako jsou dálnice nebo dlouhé rovné vozovky jsou často ideálním místem pro nouzová přistání, proto bych tato bezpečnostní opatření u silnic čekal všude.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Josef Dolejšek

Quote from: Miroslav Minařík on 05.04.2007, 16:27
Pokouším se již nějakou dobu zjistit jaký mají rozvodné závody systém v umístování těchto značek. Sleduji letecké koridory a osazení zemnících lan těmito koulemi a zjišťuji, že to nemá žádné souvislosti.
Připadá mi to, že je to umístěno pomocí neznámého matematického vzorce.

Možná, že se to neumisťuje v leteckých koridorech, ale tam, kde často létají blázniví rogalisté a paraglajdisté.

Jiří Schwarz

Jako řidič referent chodím na pravidelná školení. Pracovník jedné Plzeňské autoškoly nám kdysi tvrdil, že pod podobně označeným vedením se nesmí zastavit a stát, o několik let později jsme na to narazili, to pro nás dělali školení z jiné autoškoly, a ti se divili kdo nám to řekl, že se s ničím takovým nesetkali.

Nevíte o tom někdo něco bližšího?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)