• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:06

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké je správné pořadí barev u zapojení třífázových zásuvek?

Started by Rostislav Slaný, 29.04.2007, 09:26

previous topic - next topic

Rostislav Slaný

29.04.2007, 09:26 Last Edit: 02.05.2007, 01:54 by Administrátor fóra, čistič
Jaké je správné pořadí barev u zapojení třífázových zásuvek, zařízení atd.?

Martin Bauer

L1 hnědá
L2 černá
L3 šedá
N  modrá
PE zelenožlutá
RT E1/B, EZS, CCTV, elektromontáže, projektování slaboproudu

Říkali nám: elektrika jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky, prý to občas kope.....

Mirek Kuneš

Mohl by prosím někdo uvést konkrétní citaci ČSN EN o pořadí fázových barev? Například v "kapličkách" PRE které jsem viděl bylo všude pořadí černá-hnědá-šedá. Těžko budeme nutit PRE aby si to všude přehodili, takže hlavní přívod elektřiny do budovy bude zapojen černou na hnědou a hnědou na černou, nebo kde se to má prohodit na spávné pořadí? Proto raději u třífázových vedení označuji fázové vodiče navíc návlečkami s čísly, aby bylo každému jasné, jaké pořadí fází sekunes@s předpokládá.

Ivan Polínek

Žadná norma neuvádí pořadí barev jednotlivých fází. Pouze distribuční společnosti určily ve svých rozvodech pořadí barev fází a to takto:
ČEZ, EON: L1 - hnědá, L2 - černá, L3 - šedá
PRE:          L1 - černá,  L2 - hnědá, L3 - šedá
A dále platí zásada, aby pořadí barev bylo v celém objektu stejné.
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu

Milan Karvánek

TO: Polínek > máte někde přímý link na citaci od PRE (abych to nemusel hledat a pročítat). Právě v Praze se díky požadavku na ovládání blokovacích stykačů z 1. fáze začala dávat jako L1 hnědá a to v době, kdy ještě platilo staré barevné značení bez šedé. Nevím, že by ty barvy byly zakotvené přímo v připojovacích podmínkách, spíš se to začlo takhle používat nějak spontáně mezi montéry.

Ivan Polínek

RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu

Mirek Kuneš

Quote from: Ivan Polínek on 04.05.2007, 18:11
U PRE se jedná o podnikovou normu PN: SK 111

Nevíte, prosím, jak se k ní dostat? Tady jsem ji nenašel:
http://www.pre.cz/distribuce/distribucni-sit/dodavatele-technologii/podnikove-normy.html

Každopádně jestli je to v Praze jinak než jinde v Česku, tak je to pěknej nepořádek. Mimochodem, jak je to jinde v Evropě?

Ivan Polínek

Milan Karvánek

TO: Polínek > Dík  (jednicka) tuhle jsem ještě neznal  o:-)

Jaroslav Hasala

Obecně všechny zásuvky 400V by měly být zapojené tak, aby byl sled fází pravotočivý, tzn. při pohledu do zásuvky by měl být sled fází po směru otáčení hodinových ručiček.
Toto má svůj význam hlavně v objektech, kde je více zásuvek 400V a více spotřebičů na 400V.
Jinak samozřejmě platí to, že pokud jsou v kabelech použité různé barvy pro fáze (hnědá, černá, šedá), potom by vodič jedné barvy měl být všude na stejné fázi (platí samozřejmě pouze pro třífázové kabely). Když už nic jiného, tak to lépe vypadá :)
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Tomáš Večerka

Mirek Kuneš

Kdyby to někdo hledal, je to zde:
http://www.cezdistribuce.cz/ds/cze/GetFile?type=FilFile&download=true&version=-2&id=500005037
soubor se jmenuje: KPP_final_CD_070301.pdf
a je to např. na straně 14

Nevíte někdo, jak je to např. v Německu nebo jinde v Evropě?

Pavel Kubín

V Pardubickém kraji platí pořád to, co vydala bývalá VČE  : černá, hnědá, šedá.
Je pravda, že jsme se setkali s montéry z Moravy, kteří to mají přehozené.
Norma to neurčuje.

L

Zkuste si v obchodě vzít šroubovák a podívat se do zásuvky - šedá, černá, hnědá.  Minulý týden jsem kupoval vidlici - hnědá, černá, šedá.

Zdeněk Skalka

,
také jsem se setkal s montéry ČEZu, kteří chtějí zapojení šedá - hnědá - černá.
Vysvětlení jsem dostal vcelku logické: šedá je vedle zelenožluté, na místě černé, která se dávala jako L1. ;)
Hezký den Zdeněk Skalka

Josef Prouza

Zrovna dneska jsem připojoval LIC pilíř, pro ČEZ a postupoval sem jako vždy celou svou praxi, od nuly první 1. a je jedno jestli je to starší kabel nebo nový u nového je to snazší o to že je šedá. Identifikace žíly první od nuly napravo je praktická věc, staré kabely AYKY měly od nuly napravo černá-hnědá-černá, pak černá-černá-hnědá. A podle starších AYKY zůstalo pořadí. Je to dobrý se toho držet při spojkování. Odpadá fázování.

Jaroslav Kotlán

Snad ani nemám na mysli pořadí barev ale kde je připojeno uzemnění a kde nulový vodič u čtyřkolíkové a u pětikolíkové třífázové zásuvky a v jakém směru (po nebo proti směru pohybu hodinových ručiček) mají být zapojeny fáze.
    Za odpověď děkuji.
                         Jaroslav Kotlán