• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:06

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak je to se spojováním vodičů N a PE ve svorkách pod vypínačem?

Started by Novas, 14.06.2007, 19:05

previous topic - next topic

Novas

Jak je to se spojováním vodičů N a PE ve svorkách pod vypínačem?
Jistý revizní technik mi tvrdil, že je to přísně zakázáno.
Podle mých zkušeností je to ale bežná praxe!!

Petr Krištof

Máte pravdu, je to zcela běžná praxe a u  dnešních nových instalací to ani jinak nejde(přívod do krabice, vývod ke svítidlu a odvod k dalšímu spínači).
Zajímal by mě důvod zákazu.

Novas

Taký to tak dělám a spousta dalších kolegů. Žádny důvod pro zákaz nevidím, ale tvrdil mi to revizák tak se ptám na váš názor zde!

Petr Krištof

Nejsem revizák , ale v životě jsem toto na školení neslyšel.
Možná se nějaký revizák ozve.

Miroš Jan

TO Novas.
Zeptejte se toho revizáka, na základě čeho nelze spojova ve Wago, vodiče N a PE pod vypínačem.  ??
Nevidím důvod, proč by nešlo spojovat vodiče pod vypínačem. podle mě to ničemu nebrání. :)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Novas

Také v tom nevidím problém. Kroutil jsem nad tím hlavou.

Otakar Dosbaba

Jedině jestli to ten revizák nepochopil tak, že chcete pod vypínačem spojit dohromady PE s N...  ;D

Jaroslav Mrázek

Pokud revizní technik řekne, že je něco špatně, musí uvést i předpis a článek se kterým je to v rozporu. Potom se můžeme dál bavit o tom, jestli správně aplikuje požadavky norem. Osobně nevím o ustanovení, které by toto zakazovalo.
Mohu naopak uvést ustanovení, ze kterých je patrno, že je toto provedení možné:
1) ČSN 33 2000-1 čl. 133.3 Podmínky instalování
"Veškerá elektrická zařízení musí být vybrána tak, aby odpovídala charakteristickým vlastnostem prostoru, ve kterém jsou umístěna a aby vydržela bezpečně namáhání a působení vnějších, kterým mohou být vystavena."
2) ČSN 33 2000-1 čl. 134.1.4 Zřizování (montáž)
"Spoje mezi vodiči a mezi vodiči a ostatními elektrickými zařízeními musí zajišťovat bezpečný spolehlivý kontakt."
Pokud se tedy pro spojení pod vypínačem použijí dnes běžné svorky WAGO, odpovídá provedení požadavkům technického předpisu.

Jaroslav Hasala

Tento způsob elektroinstalace je naprosto běžný a po celé ČR i po celé Evropě dost rozšířený. Těžko někdo najde nějakou normu, se kterou by to bylo v přímo v rozporu. Takže jestli dotyčný revizní technik stále žije v minulém století, nepoznamenán současnými trendy, nezbyde než ho vyměnit za jiného. Revizních techniků je dost ...
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Nekolný Pavel

Můj názor je čím méně spojů tím menší možnost poruch,lepší přístup pro kontrolu i zapojování a v dnešní době i úspora materiálu. Neměl by být problém.. :)

Jaroslav Mrázek

Ještě jsem našel ustanovení v ČSN 33 2000-5-52
čl. 526.1 "Spoje mezi vodiči a dalším zařízením musí zajistit trvalé elektrické propojení a vhodnou mechanickou pevnost a ochranu."
a čl. 526.3 "Všechny spoje musí být přístupné k provádění kontroly, zkoušek a údržby ..."
Takže použití svorek WAGO neodporuje ani těmto podmínkám.

Petr Doležal

Přátelé, když se přečte původní otázka, tak tam je co spojit, čím spojit a v čem spojit. Opravdu si myslím, že RT protestoval proti spojení N a PE dohromady.
Mr.Dosbaba to odhalil (+bod)
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Novas

Pane Doležal, nešlo o spojení vodičů N a PE dohromady! Vše je spojeno správně, vodič PE není spojen s N. Každý vodič má svou svorku. Vadilo mu prostě spojení těchto vodičů za vypínačem!!!Jinak díky za všechny názory.

Otakar Dosbaba

Hm, zřejmě jsem toho revizáka přecenil. Nedoufal jsem, že je až takto dalece mimo realitu.  :)

František Šohajda

Tak jedině otázka tato : Má dotyčný RT nové přezkoušení nebo ne???
Mám dojem že asi má "revizáka" už hodně dlouho !!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...