• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

V ktorej norme nájdem o bezpečnosti čo sa týka inštalácie v mokrom prostredí?

Started by Miroslav Závodský, 08.08.2007, 15:58

previous topic - next topic

Miroslav Závodský

V ktorej norme nájdem inštaláciu a bezpečnosť čo sa týka inštalácie v mokrom prostredí.
Potrebujem napríklad vedieť, aké napätia su dovolené, či je povolený prúdový chránič a s akými hodnotami, ochrana SELV a pod.

Pavel Ryšavý

Nevím co je to mokré prostředí, respektive o jaké zařízení se jedná (bazén, kolektory...)
Začal bych STN 33 2000-7-? (třeba se na vaše zařízení vztahuje některá z norem řady 7xx)

Vlastně začít od 33 2000-3 + 33 2000-5-51(vnější vlivy), dále plynule přejít na 33 2000-4-41 (ochrana před úrazem el. proudem) a pokračovat nastoupeným směrem.  o:-)
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Georgis Fasulis

Pozor, Na Slovensku, pokud vím,  ještě stále platí souběžně s 332000-3 i stará norma prostředí se starými dobrými 311, 411 atd.. (normálně jsem to už zapomněl! (zle)).

Takže v ČR jen 332000-3 Vnější vlivy, na Slovensku stejné vnější vlivy ale i určení prostředí dle staré normy - to ale projektanti vědí.

Ta nová norma už termín "mokré" nezná. Místo toho se určuje prostředí z hlediska působení vody písmennou značkou AD a číslem. Např. AD1 je bez působení vody. Čím více voda pak působí na el. zařízení, tím vyšší číslo se objeví za AD (AD2, AD3 atd...)

Na to ale musíte mít vytvořený protokol o určení vnějších vlivů, který popíše a určí mimo jiné tento stupeň (krom toho musí určit všechny ostatní vnější vlivy - je jich moc).
Protokol o určení vnějších vlivů stanoví tzv. odborná komise (před zahájením stavby - to má na starosti tvůrce projekt. dokumentace. Pokud máte prostředí mokré (postaru) nebo -li AD2 a výš, měl by realizaci schválit před uvedením do provozu ještě ITI.

Na základě určení vnějších vlivů se pak určuje způsob elektroinstalace - tedy jaké krytí apod.
G.F

Miroslav Závodský

Na Slovensku platí aj norma 33 0300.
POP a určení vplyvov mám k dispozícii.
Aby som objasnil situáciu, tak momentálne mám ako projektant prehodnotiť danú vec:
Dodala sa technológia na miešanie lepidiel z Talianska. Problém je trochu v komunikácii, a tiež v tom, že na stavbe nie je nikto za túto časť kompetentný. Až teraz sa vydal POP a ja potrebujem posúdiť, či daná elektroinštalácia vrátane rozvádzačov vyhovuje, alebo nie. Ak vyhovuje, treba ju dať na posúdenie na TI, ak nie, potrebujem Talianom vysvetliť na základe ktorej normy majú rozpor v projekte a prípadne aby projekt prepracovali (upravili) a náväzne na to aj celú inštaláciu.
Napríklad: v danom priestore sa nachádzajú rozvádzače s PLC systémom, ktorý obsahuje asi len 24VDC (iked na skrini majú napísané aj 230V - nikde som ich nenašiel) a ja potrebujem nájsť normu, v ktorej sa napríklad píše, že do tohoto priestoru je daných 24V dovelených a bezpečných.

Nikdy som nerobil projekt domokrého prostredia, preto neviem, v ktorých normách sa mám pohybovať.
Naštudovať normy nie je problém, skôr tu mám časový problém, preto by som poprosil, ak má niekto jasno v takomto priestore, tak mi pomôže presná norma.
Vďaka.

Miroslav Závodský

Vyriešené, stavebne sa vyspádovala podlaha, urobil sa predpis, že pri oplachu musí byť elektroinštalácia bez napätia a zadefinovalo sa prostredie vlhké.

Norbert Maxian

STN 33 2310: Elektrotechnické predpisy Predpisy pre elektrické zariadenia v rôznych prostrediach február 1987 a zmena1 máj 1992. Myslí, že na slovensku stále platí-overiť sa to dá na www.sutn.gov.sk