• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možno zapojit světlo s pohybovým senzorem k nuláku schodišťového světla?

Started by Ladislav Esterházy, 22.08.2007, 12:00

previous topic - next topic

Ladislav Esterházy

Je možno zapojit světlo s pohybovým senzorem k nuláku schodišťového světla (zapojeno na schodišťový automat) a fázi vyvedené z vypínače jiného světelného okruhu?

REV

\\\\\\\\\\někdy mi to připadá,že jsem se zbytečně trápil na učilišti a střední škole,pak co 3 roky s padesátkou,podle tohoto dotazu zjištuji,jak jde vše jednoduše řešit,inu co čech to elektrikář. ala teď vážně raději to svěřte odborníkům.

Ladislav Esterházy

Nechápu proč tady pane REV řešíte potíže při získání vzdělání. Ptal sem se jelikož jsem se s tímto setkal a celkem mě to zaujalo.

Báthory

Jiří Schwarz

Fungovat to bude, pokud se vám nepodaří kopanec jako jsem jednou udělal já.
Nějak jsem si neuvědomil, že mám přívod do patra přes rozvaděč s proudovým chráničem, světlo v patře na chodbě jsem doplnil druhým vypínačem "pod schody" a fázi jsem si "půjčil" ze světelného okruhu spodní části domu.
Proudovému chrániči se to "nelíbilo"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Štefan Beláň

TO: Esterházy

Toto řešení je naprosto nepřípustné, zakázané a velice nebezpečné!  (!)
Chránič chrání - jistič jistí.

Jiří Fuksa

To: Ladislav Esterházy
Nevím, proč ve své otázce používáte termín "okruh", když ho vlastní otázkou popíráte.
Okruh je: uzel zdroje-vinutí zdroje-fázový vodič-jistící prvek-spotřebič-nulový vodič-uzel zdroje.
Každý okruh musí být proveden s plným počtem vodičů.
Ve vámi navrhovaném případě se může stát, že nulákem počete součet proudů ze dvou okruhů - dvou jistících prvků, tudíž nebude odpovídat jeho dimenze. To nemluvím o bezpečnosti v případě, že si vypnu jistič jednoho okruhu a budu odpojovat příslušný nulák, který bude Vaším řešením napájen přes spotřebič s jiným jističem.
Pan Beláň vám to napsal zcela jednoznačně.

wendae

brani nuláku z jednoho obvodu (zásuvky) pro druhý(světla)bylo běžné v roce 1987 v olomouci při výstavbě paneláků ušetřilo se tím hodně drátů a ty se daly výhodně prodat revizák z opbh na nic nepřišel a spokojeni byly všichni.

Norbert Maxian

:)Pravdepodobne chcete dať senzor v bytovom dome na vchod do vestibulu, aby sa nezabúdalo vypínať svetlo.  :-[Možné je všetko, ale toto by som NEROBIL. :'( Radšej pripojte pohybový senzor na svetelný okruh odkiaľ chcete pripojiť fázový vodič. 

Štefan Beláň

Quote from: wendae on 24.08.2007, 00:03
brani nuláku z jednoho obvodu (zásuvky) pro druhý(světla)bylo běžné v roce 1987 v olomouci při výstavbě paneláků ušetřilo se tím hodně drátů a ty se daly výhodně prodat revizák z opbh na nic nepřišel a spokojeni byly všichni.

To si tady z nás střílíte - co?  >:( (plc)
Chránič chrání - jistič jistí.