• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký průřez přivést pro bazén?

Started by Bretislav, 30.09.2007, 23:32

previous topic - next topic

Bretislav

30.09.2007, 23:32 Last Edit: 01.10.2007, 00:18 by Administrátor fóra, čistič
Nemá někdo zkušenosti s bazény Whirpool?
Jaký přívodní kabel natáhnout, když ani zákazník neví, jaky bazen bude mít?
skoro elektrikář:-)

Jaroslav Hasala

Je otázkou, co tím máte na mysli...
Jestli máte na mysli masážní vanu, někde v koupelně, mohou tam být trysky (čerpadlo max. kolem 1,5 kW), bublinky (kompresor max. kolem 1 kW), elektrické dohřívání (obvykle do 1 kW) a osvětlení (do 300 W). Obvykle na to stačí kabel CYKY 3Cx 2,5.
Pokud by šlo o něco takového, ale většího, použil bych pro jistotu kabel CYKY 5Cx 4.
Pro technologii menších bazénů (filtrace) obvykle stačí kabel 5Cx 2,5.
Elektrický ohřev vody v bazénech u nás není moc obvyklý, vzhledem k provozním nákladům.
Pokud je možné, že by byl instalován ještě "protiproud", opět bych volil CYKY 5Cx 4.
Osvětlení bazénu je obvykle ve stovkách Wattů.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Martin Bauer

Je to cca 2 měsíce, co jsem připravoval přívody pro venkovní vanu Whirpool u mého bratrance. Vana obsahuje protiproud, bublinky ohřev a osvětlení.
Dodavatel požadoval přívod 5Cx2,5 na technologii vany a 3Cx1,5 pro zásuvku pro malé čerpadlo na odčerpání vody z podvany z jímky. Vzhledem k vzdálenosti jsem použil přívod 5Cx4 a 3Cx2,5. Připojení 5Cx4 provedla dodávající firma přímo do rozvaděče vany a 3Cx2,5 já do zásuvky. (dodatečně)
Bohužel si již nepamatuji příkon vany, ale firma prezentuje schopnost ohřevu 31 stupňů
vody při venkovní teplotě -10.

Pokud jde o vnitřní vany, předpokládám přívodní vedení 3Cx2,5.
RT E1/B, EZS, CCTV, elektromontáže, projektování slaboproudu

Říkali nám: elektrika jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky, prý to občas kope.....

Bretislav

;D ;D ;D díky za radu zase jsem o něco chytřejší  o:-)
skoro elektrikář:-)