• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak odstranit brum z el. sítě, slyšitelný z Hi-Fi přístroje?

Started by Valentová, 01.10.2007, 15:25

previous topic - next topic

Vojtěch Běhunčík

Možná ještě by stálo za námahu upřesnit:
Ozývá se brum pouze ze sluchátek a z reproduktorů/reprosoustav ne ?
Jak dlouhá šňůra a jak provedená jde od věže ke sluchátkům ?

To je totiž další možnost jak se do řetězce může brum dostat - zažil jsem i to, že jistá nekvalitní sluchátka rušil starý televizor (resp. spínaný zdroj v tom televizoru).

Vladimír Franěk

Jestli máte v HiFi systému zapojený i tuner a TV zkuste nejdřív odpojit
antenu. Jak k už někdo zmínil nejčastěji takovýto brum způsobuje zemní smyčka, kterou jste připojením zařízení s "kolíkem" mohla vytvořit.
Přizemňování v tomto případě asi moc nepomůže. Dejte vědět jak to dopadlo. Vladimír Franěk

Jaroslav Ferst

Quote from: Valentová on 01.10.2007, 17:25
...Přesněji řečeno: když zesilovač zapojím do zásuvky (není k němu připojen žádný zdroj signálu) - dám sluchátka na uši -zapnu vypínačem zesilovač - ve sluchátkách slyším brum.
(částečná citace)

Pokud tedy slyšíte brum bez zdrojů signálu i při stažené regulaci hlasitosti a vyrovnaném průběhu korekcí, je čas nechat si zesilovač proměřit, zda odstup rušivých napětí na výstupu odpovídá výrobcem udávanému.
Uvědomte si ale, že v dobrých sluchátkách je slyšet daleko více, protože neruší zvukové pozadí (lednička, výtah, auta na ulici, vzduchování v akváriu), jako při poslechu na reproduktorové soustavy. Je prostě možné, že zesilovač má pro plný výkon odpovídající odstup, což ale při malém vybuzení znamená, že ho nemůžete využít, i když by jinak podmínky pro označení hifi splňoval.
Při připojení reproduktorů jako sluchátek a při normální poslechové hlasitosti by neměl být regulátor hlasitosti vytočený méně, než do třetiny ani více, než 3/4 dráhy.
Jestli musíte ubírat víc, pak skutečně nepůjde o závadu, ale vlastnost - užitečný signál je pak tak slabý, že brum, který se takto zeslabit nedá, skutečně ruší.
Lze vylepšit filtraci zdroje v zesilovači a lze upravit pomocí děliče výstup pro sluchátka tak, aby celková hlasitost byla nižší a bylo ji nutné přidat potenciometrem na zesilovači.
Myslím však, že na tomto fóru je řešení podobných potíží víceméně ojedinělé. Na www.elektroworld.info, případně na www.elweb.cz možná najdete odpovědi i bez ptaní, řeší se tam m.j. tato problematika už delší dobu. A, když vyspecifikujete přístroj a položíte dotaz, máte větší šanci, že s ním už někdo jiný má potřebnou zkušenost.
Tím vás samozřejmě nenabádám, abyste zanevřela na tyto stránky - jen se věnují hlavně té "poněkud tlustší" elektrice, zato skutečně na úrovni.

Petr Matuška

Řeším podobný problém. Mám zesilovač Technics a k němu připojený gramofon s magnetodynamickou přenoskou. Při staženém potenciometru hlasitosti zesilovač nebručí, od 1 třetiny dráhy bručí slyšitelně i v reprobednách. Propojení a přizemnění plechových krabic grama a koncáku nepomohlo, stejně jako použití síťového filtru na vstupu. Zbývá už jen zkusit oddělovací audio transformátor mezi výstupem gramofonu a vstupem zesilovače.  Třeba od http://www.revoco.cz

To: Z.Rajmont
Kvalitní zesilovače obvykle po vypnutí hlavního vypínače prvně odpojí reproduktory (je slyšet klapnutí relátka), takže by i ve sluchátkách bylo kvalitní ticho po vypnutí zesilovače.

Jaroslav Ferst

Quote from: Petr Matuška on 02.10.2007, 22:50
Řeším podobný problém. Mám zesilovač Technics a k němu připojený gramofon s magnetodynamickou přenoskou.....
...Kvalitní zesilovače obvykle po vypnutí hlavního vypínače prvně odpojí reproduktory (je slyšet klapnutí relátka), takže by i ve sluchátkách bylo kvalitní ticho po vypnutí zesilovače.
(výběr z citace)

To trafo pomůže hlavně v případě, kdy se úroveň a charakter brumu mění s pohybem propojovací šňůry mezi gramofonem a zesilovačem. Pokud zesilovač bručí nezávisle na tom, zde je či není připojená přenoska, je chyba samozřejmě v zesilovači a žádný nf transformátor to nevylepší.
Často to dělá nedostatečná filtrace napájecího napětí pro RIAA předzesilovač v tom zesilovači. Je před potenciometrem a tedy i brum závisí na nastavené hlasitosti. Prostě ztráta kapacity elektrolytů, studené spoje na jejich vývodech a podobné lahůdky.
Z tohoto hlediska je lepším řešením korekční předzesilovač vestavět přímo do gramofonu a omezit tak délku vedení přenášejícího signál o úrovních v řádu mikro- až jednotek milivoltu. Z něj už jde signál v řádu stovek mV, což lze použít k buzení linkového vstupu zesilovače,

Ne u každého zesilovače, který má relé na odpojování reproduktorů, se současně odpojují i sluchátka, záleželo na výrobci, jakou důležitost tomuto řešení přisoudil.

Valentová

Děkuji vám všem, kteří jste věnovali čas a zapojili se do diskuze na toto celkem bezvýznamné téma (přece nejde o život).Po přečtení všech příspěvků jsem se znovu pustila do hledání "pachatele"  brumu.
V bytě máme dva zásuvkové obvody, jeden ke sporáku a jeden světelný.
Všechny jsem odpojila, nechala jen jeden zásuvkový-z něj vytahala zásuvky všech spotřebičů-a zapojila JEN zesilovač. K zesilovači nebyly připojeny žádné zdroje signálu. Na výstupu ze zesilovače jen sluchátka, knoflík hlasitosti na nule. Vypínačem jsem zesilovač zapnula. Ve sluchátkách se ozval náraz-lupnutí a pak brum stálé intenzity, nekolísající, nereagující na stav regulátoru hlasitosti. Zkrátka zesilovač dává o sobě vědět, že je zapnutý pěkně hlasitě. Totéž jsem opakovala na druhém zásuvkovém obvodu se stejným výsledkem.

Otakar Dosbaba

Pak je téměř jisté, že brum způsobují špatné kondenzátory v napájecím zdroji zesilovače a nebo již i jeho velmi špatná koncepce, co se týká především návrhu plošného spoje. Na trhu je dnes velmi mnoho "rozmanitých" a k tomu i (ne)levných výrobků z ... , a podobné průsery jsou poměrně časté i u značek, u kterých by to ještě nedávno nikdo nečekal.

Valentová

To by bylo celkem logické vysvětlení, kdyby se u prodejce brum v zesilovači neprojevil. Ale pojedu tam pro jistotu ještě jednou.
Valentová

Miloslav Janoušek

Asi to není Hi-Fi. Je to ještě v záruce? Pokud v zařízení není spínaný zdroj, ale klasické napájecí trafo, pomůže taková malá finta. Zkuste poslat schema zapojení přístroje, pokud bylo k přístroji dodáno a nebo foto napájecí části.

Josef Dvořáček

:

to kdo vám řekl že vaše bručení zpusobuje špatné uzemnění vaší HI-FI ? zajimalo by mě jak je stary váš zesilovač, výroubce, a kde je koupen. pokud je to zesilovač za 300 z tržnice tak to bručet bude pořát, pokud je to kvalitní zesilovač je tam impulzni spinany zdroj, plno diod a kondenzátoru, napetí ze zasuvky s o frekvenci 50Hz slyšíte? ty zesilovače by meli mít takovy filtry odrušovací prvky a jine věci že v tuto chvili si myslim že bud kecate nebo je to zesilovač za 300 z tržnice pokud ne šel bych ho rekalmovat

Miloslav Dunda

Pane Novák nečtete pozorně. V otázce bylo na vodovod nebo radiátor a ten v obytné místnosti bude.
    Ale jinak pokud k tom u zařízení přivedete ještě další zem bude to nejspíš ještě horší s tím brumem.

Pavel Ošťádal

Existuje zařízení zvané siťová pračka.Prodejci Hi-FI by o ní měli něco vědět.
Zkuste to u nich.

halik

Ten brum nemusí být vůbec zapříčiněn nějakým uzemněním či neuzemněním, ale čistě a jednoduše tím, že magnetické pole napájecího trafa, které je jistě v té hi-fi soupravě, zasahuje svým rušivým polem obvody nf zesilovače. V nich se indukuje 50Hz harmonická a odtud má původ pak onen brum.

Zdeněk Houf

Quote from: halik on 07.10.2007, 16:55
Ten brum nemusí být vůbec zapříčiněn nějakým uzemněním či neuzemněním, ale čistě a jednoduše tím, že magnetické pole napájecího trafa, které je jistě v té hi-fi soupravě, zasahuje svým rušivým polem obvody nf zesilovače. V nich se indukuje 50Hz harmonická a odtud má původ pak onen brum.

mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Chtěl jsem odstranit brum u zesilovače. Uvnitř klasický EI transformátor a vedle deska s vlastním zesilovačem. Vyndal jsem zařízení ze skříňky a ejhle brum byl pryč. Řešení u mě bylo možné a to v prostorovém přeuspořádání celého zesilovače. U vás asi tohle možné nebude, takže bych navrhoval:
1) Buď se s brumem smířit,
2) zesilovač vrátit a koupit jiný.

halik

Quote from: Zdeněk Houf on 07.10.2007, 18:12
mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Chtěl jsem odstranit brum u zesilovače. Uvnitř klasický EI transformátor a vedle deska s vlastním zesilovačem. Vyndal jsem zařízení ze skříňky a ejhle brum byl pryč. Řešení u mě bylo možné a to v prostorovém přeuspořádání celého zesilovače. U vás asi tohle možné nebude, takže bych navrhoval:
1) Buď se s brumem smířit,
2) zesilovač vrátit a koupit jiný.

Já to tehdá vyřešil tak, že jsem použil externí zdroj ss napětí.

Valentová

Všimla jsem si, že na těchto stránkách není místo pro slovo děkuji.Přesto děkuji všem, kteří se zapojili do diskuze. Díky všem reakcím a radám jsem byla důslednější v hledání chyby-byla v zesilovači a ne v našem el. vedení.
Valentová

Petr Doležal

"Jak jednoduché, milý Watsone". Nakonec přece jen chyba zesilovače.
Za zpětnou zprávu děkuju. (není to spisovné, ale nemaže se to  :))
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Valentová