• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak odstranit brum z el. sítě, slyšitelný z Hi-Fi přístroje?

Started by Valentová, 01.10.2007, 15:25

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

Když jsme u toho, co tedy bylo nakonec tou příčinou? Špatné elyty ve zdroji, špatný návrh přístroje anebo některý špatný zemnící spoj v přístroji? Či něco jiného? Když už jsme investovali čas do odpovědí, ať také víme, kdo se nejvíce strefil.  :)

Valentová

Jaká je přesná příčina nevím, prodejce stále brum neslyší, ale nechci se ho dotknout, protože přístroj si vzal zpět, zkrátka mi vyšel vztříc. Jaká je značka přístroje také napsat asi nemohu, ale není to nějaká "šunka" z tržnice. Pravdou ale je, že je to přístroj základní řady, tedy ten levnější, a já jsem vůbec nepředpokládala, že výrobek takové značky by mohl mít takový problém. Když jsem svou pozornost více zaměřila na zesilovač - pod vlivem rad a odpovědí z tohoto fóra - až teprve jsem si všimla, že asi ze vzdálenosti 20 centimetrů už bylo slyšet vrčení transformátoru. Takže ne příliš dobrá koncepce zesilovače? Špatné uspořádání ? Zesilovač téže značky, jen o řadu výš, nevrčel.
Valentová

Zdeněk Houf

Quote from: Valentová on 24.10.2007, 14:24
Jaká je přesná příčina nevím, prodejce stále brum neslyší, ale nechci se ho dotknout, protože přístroj si vzal zpět, zkrátka mi vyšel vztříc. Jaká je značka přístroje také napsat asi nemohu, ale není to nějaká "šunka" z tržnice. Pravdou ale je, že je to přístroj základní řady, tedy ten levnější, a já jsem vůbec nepředpokládala, že výrobek takové značky by mohl mít takový problém. Když jsem svou pozornost více zaměřila na zesilovač - pod vlivem rad a odpovědí z tohoto fóra - až teprve jsem si všimla, že asi ze vzdálenosti 20 centimetrů už bylo slyšet vrčení transformátoru. Takže ne příliš dobrá koncepce zesilovače? Špatné uspořádání ? Zesilovač téže značky, jen o řadu výš, nevrčel.
Valentová

To co slyšíte vrčet jsou transformátorové plechy. Toto by vadit nemuselo ale vypovídá to o nekvalitně provedeném transformátoru. Špatně stažené plechy, špatné vinutí. Koncepce zesilovače je to jak jsou komponenty rozmístěny. Transformátor co nejdále od prvních stupňů zesilovače, kvůli rozptylovým tokům z transformátoru. V kvalitnějších zesilovačích se používají tzv. toroidní transformátory (není to kvádr ale prstenec), který má rozptylové toky sníženy na minimum (mg tok teče železem a nerozptyluje se do okolí).

Jaroslav Hrůza

TO: Valentová

pokud chcete zkusit nový zesilovač, jak na tom je s vlastním brumem, připojte ho, zapojte sluchátka, nebo reproduktory a postupně zesilte až na maximum, pokud je OK, tak neuslyšíte níc, kromě lehkého šumu

Přeji ničím a nikým nerušený poslech ;-)

Otakar Dosbaba

Ano, pan Hrůza dává dobrý postřeh při koupi zesilovačů. Po "zvukařsku" si říkáme, že ať samotný přístroj, nebo v našem případě spíše celý systém, má ještě vyhovující brum teprve tehdy, je-li velmi slabě na pozadí zanedbatelného šumu...  ;) Pochopitelně, jde o akustické projevy až z reproduktorů, brum neutaženého jádra trafa, zrovna tak jako fučící ventilátory koncových zesilovačů do toho samozřejmě nepočítáme.

Jan Kelbich

> Všimla jsem si, že na těchto stránkách není místo pro slovo .Přesto  všem, kteří se zapojili do diskuze.  všem reakcím a radám jsem byla důslednější v hledání chyby-byla v zesilovači a ne v našem el. vedení.
> Valentová

> "Jak jednoduché, milý Watsone". Nakonec přece jen chyba zesilovače.
> Za zpětnou zprávu děkuju. (není to spisovné, ale nemaže se to  Úsměv)

> Tak tuto fintu jsem neznala. Děkuju.
> Valentová

Tady funguje nějaká automatická oprava ? No jestli jo, to je teda fakt síla. Co takhle takové nesmysly vypnout ?
Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jan Kelbich

Quote from: Zdeněk Houf on 24.10.2007, 23:50
V kvalitnějších zesilovačích se používají tzv. toroidní transformátory (není to kvádr ale prstenec), který má rozptylové toky sníženy na minimum (mg tok teče železem a nerozptyluje se do okolí).

Toroid je dobrá věc, vyzařuje skutečně podstatně méně než "klasika", ale pořád něco vyzařuje. Když jsem to chtěl použít v přístroji v těsné blízkosti čb obrazovky (terminál VT220, výrobce DEC) jako náhradu původního transformátoru na C-plechách, zjistil jsem, že to nejde. Nevíte, prosím, někdo jak vyřešit tento problém - potřebuju totiž terminál přestavět na tř. II. ?

Kelbich Jan

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Rozmahel Vladimír

Konstrukční skelet terminálu je spojen s ochranným vodičem napájecí sítě a se stíněním datových vodičů, GND. I kdyby jste upravil monitor a odpojil ochranný vodič tak přes datové kabely by jste byl stále vodivě spojen s neživou částí jednotky počítače na druhé straně kabelu a při případné poruše monitoru by jste tam mohl zavléct nebezpečné napětí.