• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Rozdělení PEN tak že jde rozpojit PE a N zůstává?

Started by Marek Pospíšil, 02.10.2007, 11:12

previous topic - next topic

Marek Pospíšil

02.10.2007, 11:12 Last Edit: 03.10.2007, 10:39 by Administrátor fóra, čistič
Prosím vás co Vy na to? My se nemůžeme domluvit je to správně,není to správně?
Rozdělení PEN tak že jde rozpojit PE a N zůstává?

Michal Slabý

PEN je soustava TN-C, rozdělením ochranného vodiče na PE a N vytvoříte soustavu TN-S.
Nejzašším bodem rozdělení je bytová rozvodnice a nza ní se již nesmí spojit. Bod rozdělení má být uzemněn. PEN a PE-kabel v kombinaci barev zelená-žlutá, N-světle modrá.
Revize E1B

Marek Pospíšil

Díky za definici ,ale jde mi (dle foto v první odpovědi) o to, jestli může být PE odpojitelné a N zůstává?Podle mě má být odpojitelné N a PE zůstává.
P.S. Asi sem blbě položil otázku ,ale z foto je to zřejmé.

Petr Doležal

02.10.2007, 12:36 #4 Last Edit: 02.10.2007, 13:05 by Petr Doležal
Máte pravdu, špatné.
Druhá skříň je asi přívod v PEN, první skříń už v PE a N.
1. U 1. skříně mi z principu vadí neizolovaně uložená N
2. Dále jak píšete odpojitelné PE, byť je šroubované na kostru, ta příčná spojka jako by říkala: jsem rozpojitelné místo.
3. dimenze jsou správné přes N i PEN tečou pracovní proudy
4. Ve 2. skříni by měla být ještě jedna přípojnice (silná) PEN propojená se spodní, která se  přejmenuje na N a odizoluje se. Spojku patřičně dimenzovat. Spojku v 1. skříni samozřejmě odstranit.
5. Silná PEN z 2. skříně pak pokračuje do 1. jako PE v menším provedení, jak je foceno

Šlo by to dispozičně i jinak, ale takto mi to příjde jednodušší.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Marek Pospíšil

Děkuji to sem potřeboval slyšet.
Ta N je na izolátorech PW jen to není vidět.
Díky

Marek Pospíšil

Protože debata  na toto téma pořád trvá, potřeboval bych jasné vyjádření na toto schéma týkajícíse problému PEN
Na foto je schématicky znázorněno to co není z fotky rozvaděče jasné.
Jak je to z hlediska ČSN 332000-5-54  546.2.3
http://fotoalba.centrum.cz/~$9950961~059a79e75ceb685ff5eb1cb926e1e850/photos.php?aid=1051562

Rozmahel Vladimír

Spodní obrázek je správně. Je to obdoba zásady dvojvodičového nulování napřed na kolík a potom na N. Smysl je jasný, klema z PEN na N je spoj navíc oproti sběrnici PE přímo na pokračování z PEN.
Tato zásada dle mne má váhu u vlastních el.instalací zejména u nižších průřezů.
Nevím zda je nutno toto aplikovat na rozvaděč, kde jsou mohutné šroubové spoje a dostatečné profily sběren. Pokud je odbočení v rozvaděči provedeno stejným průřezem tak by to chyba být neměla.
To by se potom mohlo zpochybňovat i přerušení PEN na přívodu.

H

Quote from: Michal Slabý on 02.10.2007, 11:51
PEN je soustava TN-C, rozdělením ochranného vodiče na PE a N vytvoříte soustavu TN-S.

Pánové, už jsem tady ten blud četl několikrát a opakuje se stále dokola ... rozdělením PE a N v soustavě TN-C nedostanete síť TN-S, ale síť TN-C-S!

Podívějte se do ČSN 33 2000-3, kapitola 312.2.1, tam je to myslím uvedeno srozumitelně:
TN-S je síť, kde v celé síti se užívá odděleně vedeného ochranného vodiče.

Miloslav Dunda

Obrázek jsem neviděl, ale pokud jste elektrikář, tak by vám mělo být jasné co je PEN, co je PE, a co je N. PEN je vodič, který má 2 funkce, působí jako ochranný vodič a zároveň jako pracovní vodič. Pokud tento dvojfunkční vodič rozdělíme na vodič, který působí jako ochranný a na vodič, který je pracovní nulový vodič (je tam proto, aby zatřízení fungovalo)  tak se jedná o soustavu TN-S. (Laicky je tam jeden vodič modrý a jeden vodič v kombinaci zelená/žlutá barva).