• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co si myslíte o zapojení fáze na modrý drát varné desky?

Started by worlech, 14.10.2007, 18:39

previous topic - next topic

worlech

14.10.2007, 18:39 Last Edit: 05.03.2008, 23:05 by Administrátor fóra, čistič
Koupil jsem varnou desku Fagor, dle výrobce je určena pro připojení na napětí 400 V, 3N~/50 Hz.

Z varné desky byl vyveden 6-ti žilový kabel zakončený:
2 hnědé vodiče spojené koncovkou,
2 modré vodiče spojené koncovkou a
2 zelenožluté vodiče spojené koncovkou.

V kuchyňském rohu jsem měl pro desku připravený sporákový vypínač, do kterého byla přivedena 3x fáze, nula a zem.
Elektrikář, kterého jsem si objednal na zapojení se podíval do instalační přiručky k desce a zapojil to takto:
2 hnědé vodiče na kabelu od desky odtrhl od sebe a připojil je na 2 fáze, na zbývající fázi připojil
2 modré vodiče a
2 zelenožluté připojil na zelenožlutý. (v přiloženém soubor je to zapojení vpravo nahoře)

Při pokusu o zapnutí sporákového vypínače vypadl hlavní bytový jistič na chodbě a deska šla do věčných lovišť. :-[

Zajímalo by mě co si myslíte o tom návodu připojit na modrý vodič fázi.
Zda udělal chybu elektrikář nebo je zmatečný návod.

Milan Karvánek

Myslím si, že zrovna Fagor ve svém katalogu říká, že připojení musí provést jimi zaškolený odborník. A také musí potvrdit záruční list.  ;D

P.S. ten návod  1. není v českém jazyce 2. je tam použito nenormalizované napětí
Ten elektrikář v tom nebyl asi zběhlý je totiž podstatný rozdíl mezi napětím fázovým a sduženým.... to ale přesahuje rámec této rubriky

worlech

Fagor má v záručním listu napsané: "Vestavný spotřebič musí být připojen a uveden do provozu výhradně autorizovaným servisem nebo odbornou firmu." Tak si myslím,že odbornou firmu sem si na to připojení objednal.

Ofotil jsem anglický návod, protože český si odnesl elektrikář i s deskou.  :(
Ale tabulka el.zapojení je v české verzi totožná.
Co myslíte tím nenormalizovaným napětím?
Díky.

Milan Karvánek

Nenormalizované napětí je  380V, správně je 400V. No to, že někdo je vyučený elektrikář ještě neříká nic o tom, že je také odbornou firmou a když je někdo odborná firma, ještě to nic neříká o tom jestli disponuje dostatečně zkušenými pracovníky se znalostmi  ;) Ale nemyslím to zle, nesměju se mu, záruku mu asi neuznají, takže to bude asi drahá zkušenost  :'(

Štefan Beláň

TO: worlech

váš elektrikář to asi pěkně "zmastil"! (doh)
Použil zapojení pro 3x220V, ale pusti tam 3x380 (400)V. Vyžádejte si od něho obnos za způsobenou škodu. (!) Zapojení mělo být podle schémat dole, tj. 2 fáze a N. 8)

PS: Ještě je možné, že jeden z modrých vodičů s odlišným odstínem může být jako fázový vodič. To není ze schéma patrné. Jsou tam popisované jiné barvy než uvádíte Vy.
Chránič chrání - jistič jistí.

worlech

Barvy vodičů mě právě s manuálem neseděli. Ve reálu tam byli 2 modré, 2 hnědé a 2 zelenožluté. Žádné tmavě a světle modré, červený jeden z fázových vodičů, nic takového.
Moc manuálům nevěřím, tak sem si zavolal na to firmu. A jak sem dopadl. :-[

Štefan Beláň

worlech

Ano,desku si odnesl, ta je už jeho a slíbil, že koupí novou. Doufám.

Fuk Tomáš

Hlavně aby nekoupil tu samou - bylo to totiž provedení pro 1x230V (tj. 230 V.2).

Štefan Beláň

TO: Fuk
A proč by nemohl koupit tu samou? :o
Chyba není v technickém provedení desky, ale v elektrikáři, který ji chybně zapojil.

Zapojení desky 6kW na dvě fáze a N není žádný zločin!  :D

PS: Prohlédněte si pozorně schéma zapojení svorkovnice uvedené v diskuzi «14.10.2007, 18:39».

Fuk Tomáš

Quote from: Štefan Beláň on 16.10.2007, 15:08
A proč by nemohl koupit tu samou? :o
Chyba není v technickém provedení desky, ale v elektrikáři, který ji chybně zapojil.

Zapojení desky 6kW na dvě fáze a N není žádný zločin!  :D

PS: Prohlédněte si pozorně schéma zapojení svorkovnice uvedené v diskuzi «14.10.2007, 18:39».

Až na to, že podle popisu toho, co s tím ten elektrikář dělal, byla ta deska v provedení 230V.2 tzn. pro 1 fázi!
Zločin to není, ale proč si nekoupit třífázovou verzi, když na to má instalaci udělanou? P.S. Ostatně z původního dotazu je zřejmé, že si tazatel myslel, že deska třífázová je.

Štefan Beláň

Jestli trochu rozumíte elektrice, tak neříkejte takové nesmysly.  :'(
Deska je dle schéma a uvedených proudů 2fázová + N (=2x230V) anebo 3fázová 3x230V s využitím pouze dvou sdružených napětí 230V. 8)

Věřte, že elektrice rozumím určitě více jako Vy.
Nic ve zlém.  ;)

PS: Problém byl v tom, že elektrikář zapojit na N a L1(L2) 380 (400)V.! (doh)

Fuk Tomáš

Quote from: Štefan Beláň on 16.10.2007, 15:28

Jestli trochu rozumíte elektrice, tak neříkejte takové nesmysly.  :'(
Deska je dle schéma a uvedených proudů 2fázová + N (=2x230V) anebo 3fázová 3x230V s využitím pouze dvou sdružených napětí 230V. 8)

Věřte, že elektrice rozumím určitě více jako Vy.
Nic ve zlém.  ;)

PS: Problém byl v tom, že elektrikář zapojit na N a L1(L2) 380 (400)V.! (doh)

Sorry, ale Vy ve své bohorovnosti vůbec nepřemýšlíte o tom, co vlastně ten druhý říká.
Já říkám, že podle toho, co původní tazatel píše ("2 hnědé vodiče spojené koncovkou") je jasné, že se mu dostalo do ruky fyzické provedení pro 1x 230. Koukněte se na ta schémata pořádně, je to to vlevo nahoře (označené 230V.2). Pochybuji, že záruční podmínky dovolují ty 2 vodiče rozpojit a udělat tak z toho provedení pro 2f+N.
P.S. o tom, že ta deska v "třífázovém" provedení využívá jen dvě fázová anebo dvě sdružená napětí nediskutuji, to se vlamujete do otevřených dveří.

Jaroslav Hasala

To Fuk :

Pokud výrobce udává různé způsoby zapojení, potom rozdělení vodičů, tak jak je uvedeno v manuálu,  určitě nemůže být chápano jako porušení záručních podmínek.

Že udělal elektrikář chybu a zapojil 400V tam, kde mělo být 230V, to je už asi každému jasné ...
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Petr Krištof

TO:Fuk
POkud se pořádně podíváte na schema zapojení, VLEVO DOLE pod schémátkem na jdete větičku , že toto zapojení je shodné surčitými evropskými normami.

Milan Karvánek

TO: Fuk> to jste mě docela dostal  :) zrovna včera jsem zapojoval desku, kterou je možno zapojit více způsoby (ostatně jako vetšinu vyráběných) 3, 2, nebo jednofázově, je to jen otázka klemiček a svorek a pak také samozřejmě schématu a návodu výrobce a ještě je potřba vědět jaký je rozdíl mezi fázovým a sduženým napětím. A je to!

worlech

Pro INFO:

Jedná se o tuto desku:
http://www.fagorcz.cz/fagor/prodcz.aspx?k=189&p=4388

Autorizovaný servis,který jsem si objednal, provedl výměnu nějaké desky uvnitř přístroje,cena cca 10 tis.
Zapojení provedl tak, že hnědé vodiče oddělil od sebe a připojil na 2 fáze.

Michal Kolesa

Fázové napětí má 230 V (mezi fází a pracovním vodičem)
Sdružené 400 V (mezi fázemi)