• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký proudový chránič by měl následovat za hlavní jističem 25A?

Started by Michal Prokop, 24.10.2007, 16:28

previous topic - next topic

Michal Prokop

24.10.2007, 16:28 Last Edit: 24.10.2007, 22:52 by Administrátor fóra, čistič
Jaký proudový chránič by měl následovat za hlavní jističem 25A měl by dodržovat poslupnost a být to tento typ 1P+N 20A/30mA
nebo může následovat toto 1P+N 40A/30mA?

Je tam rozhodujicí In?

Petr Doležal

B je správně.
Polopatisticky: jistič vydrží 25A a chránič za ním ne, protože je jen na 20A.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Radek Červený

Hiodnota uváděná v Ampérech je hodnota dovoleného zatížení kontaktů, hodnota In v mA je hodnota vybavovacího proudu. Nepleťte si chránič a jistič, chránič hlídá izolační stavy a nehlídá přetížení.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Michal Prokop

Takže jestli jsem to správně pochopil tak ty hodnoty v Amperech 20,25A atd. jsou hodnoty max. předřazené pojistky?

Radek Červený

Tak nějak by se to dalo polopatě říct ;)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jaroslav Hasala

Ještě bych to doplnil :
Nejde náhodou o chránič s jističem v jednom přístroji ?
Pak by to neplatilo ...
Zatím jsem se totiž nesetkal s jinými chraniči (čistě chránič), které by měly jiný jmenovitý proud než 25, 40, 63, 80 a 100A.
Jmenovitý proud 20A je u chrániče neobvyklý.

A dále také, záleží na tom, co je z chrániče připojeno dále. Pokud bude za chráničem další jistič, menší nebo rovný 20A, dalo by se to provozovat.
Pokud bylo z chrániče zapojeno více jističů, potom by se u jednofázového chrániče musely sečíst hodnoty jednotlivých jističů.
Sčítání má samozřejmě smysl jen do hodnoty toho hlavního jističe, t.j. 25A, pak už je maximální možný proud omezen tímto jističem.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Michal Prokop

Jde o klasický 1 pol.chránič, který má být za hlavním jističem 25A a z chrániče následně rozvody do jednotlivích okruhů.Ač jsem se tu dočetl že to není nejvhodnější řešení dosti mi to pomohlo.Děkuji moc za plně polopatické vysvětlení,díky kterému jsem vyhrál 1L Rumu ;)

Michal Prokop

Nějak se mi tam vytratily slova, díky moc za osvětu  :D

Radek Červený

Zde se nesmí dě..ko..va..ti   Systém tyto slova maže, a místo d..í..k..ů se raději s námi o tu flašu rumu podělte ;)
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Petr Moravec

Jen pro úplnost, jednopólový chránič neexistuje, nemohl by fungovat  (zle).
Ale to asi víte 1p+N = dvoupólový  ;).