• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Není nebezpečné tahat kabely CYKY 3x1,5 po trámě na půdě?

Started by Jaroslav Naar, 25.10.2007, 08:18

previous topic - next topic

JuldaFulda

Pánové nezlob te se na mě,ale to vaše rádoby odborné plkání je bezpředmětné.Původní dotaz zněl zda není nebezpečné tahat kabely CYKY po trámech na půdě. Dovolím si jednoduchou odpověď: nebezpečné to není, kabely CYKY mají atest samozhášivosti,další ochranné prvky se samozřejmě nevylučují.Jen páni odborníci nesmíte zapomínat na to, že tyto dotazy zadávají laici, proto k nim tak přistupujte a nemastěte si tu navzájem svá ega. Děkuji za trpělivost při čtění této zprávy

Bartoň Jiří

Na dřevě ležet může, ale kdo ho tam udrží, zahnutý hřebík?
Takže do lišty, trubky apod.
Jištění stačí 6 A nebo menší.
Sádrokarton není určený jako protipožární podložka, patří mezí hořlavé látky!!Takové podložky se vyrábějí přímo na tento účel.
Je nutno použít materiál k tomu určený!! Celé zařízení bych umístil do plastové uzavřené typizované rozvodnice. Už jsem viděl hořící adaptér, a pokud skápne kousek hořícího plastu např. na pavučinu nebo něco podobného je to řetězová reakce. Takové ptačí hnizdo taky naní vzácností. Už jsem viděl lecos.
Je teoreticky možné, že trafo hoří plamenem a jistič o ničem neví a až zareaguje požární čidlo tak už je pozdě. Půdy hoří rychle.
Umístění jednotek co nejdál od stožáru, a zkontrolovat, zda spodní část stožáru je řádně uzemněna, Blesk jde nejkratší cestou třeba i do vašeho PC.
Už se někdo zabýval určením vnějších vlivů na půdě?
Svůj první jistič jsem vyhodil v roce 1967 svým tříletým tělem pomocí otvíráku  na sardinky.Od té doby vím na které straně je fáze.

MILSKOT

KABELY SE BĚŽNĚ DAVAJÍ PO DŘEVĚ .NESMI NA DŘEVĚ BYT KRABICE POKUD JE MUSÍ BYT POUŽITA NEHOŘLAVA A MUSÍ MÍT NEHOŘLAVOU PODLOŽKU KTERA JE BĚŽNĚ NA TRHU. CHRANIČ 0,003 JE SNAD U NOVÝCH RODINYCH DOMKU SAMOZŘEJMNOSTÍ.ZASADOU JE SPRAVNÉ DIMENZOVANÍ KABELU SVĚTLA 1,5  ZASUVKY ,PRAČKA MYČKA OHŘÍVAČ VODY 2,5 .RĚKNETE ŽE JE ZBYTEČNOST POUŽÍVAT 2,5 PO OBYTNEM PROSTORU ALE ZNAM DOST LIDI KTEŘÍ MAJÍ MISTO TELEVIZE PŘIMOTOP .SKOTAK MILAN

Kamil Novák

Quote from: MILSKOT on 12.01.2008, 10:29
CHRANIČ 0,003 JE SNAD U NOVÝCH RODINYCH DOMKU SAMOZŘEJMNOSTÍ.

Není těch 0 (nula) za desetinnou čárkou nějak moc ?  ;)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Miloslav Dunda

Chránič v tomoto případě není nutný, ale pan Franěk má pravdu a je to bezpečnější. tecn chránič pozná i tzv. plazivé proudy a vypne. Používá se hlavně v prostorech s nebezpečím požáru hořlavých hmot.
   Ale nakoplo mi to jinou myšlenku. Většina elektrikářů dělá na půdě rodinného domu zásuvku pro anténní zesilivač. Jenže anténář do této zásuvky (IP44) zastrčí běžný síťový napáječ a vlastní zesilovač rovněž nemá vyhovující stupeň krytí do půdy nebo neobydleného podkroví. A tam už může být po někalika letech, (prach a pavouci) docela průser.

MILSKOT

ANO JE JICH TAM TĚCH NUL TROCHU MOC .DIK ZA UPOZORNĚNÍ I MISTR TESAŘ SE NĚKDY UTNE, :)