• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jde oblafnout stmívač?

Started by Dominik, 29.10.2007, 19:33

previous topic - next topic

Dominik

29.10.2007, 19:33 Last Edit: 29.10.2007, 19:55 by Administrátor fóra, čistič
Stmívač 40-250W/230V, klasicke koncepce. Problem mam v zátěži. Minimalni zátěž 40W nemužu dosáhnout. max. 20W. Šlo by to "oblafnout" nějakým odporem. Vše je umistěno v krabici KPR68.

Bartoň Jiří

Nepochopil jsem přesně v čem je problém, ale 20W které ti chybí ti dokážou pěkně zatopit. To žádný odpor nedožene.
Svůj první jistič jsem vyhodil v roce 1967 svým tříletým tělem pomocí otvíráku  na sardinky.Od té doby vím na které straně je fáze.

Zdenek 2752

Opravdu to na těch 20W nefunguje? Máte to odzkoušené, nebo vycházíte z toho co je napsané. Pokud platí to druhé, zkusil bych jestli to na těch 20W bude fungovat.
Také se podívejte jaká je zátěž. některé stmívače fungují jen do odporové.

dominik

Quote from: Zdenek 2752 on 30.10.2007, 08:42
Opravdu to na těch 20W nefunguje? Máte to odzkoušené?

Mam to odzkoušené.
Quote from: Bary on 29.10.2007, 21:59
20W které ti chybí ti dokážou pěkně zatopit. To žádný odpor nedožene.

S tim počitam. Jde mi o to, co vlastně znamenaji hodnoty odporu. Co je ohm, vim, ale k čemu je hodnota ve Watech.
Jak to spočitat. Stači mi jednoduchá odpověd. Jsev silnoproudař.

Miloslav Janoušek

Ohmův zákon platí jak pro slaboproud, tak i pro silnoproud.   :o   ::)

-George

To dominik: Jestli jsi silnoproudař, a máš výučák, tak  ohmův zákon i  výkon se berou hned v prvním ročníku a taky je to téma závěreček. Pokud nemáš výučák, raděj neexperimentuj se "silovinou".

dominik

Dobry, dobrý. Jsem mlady, nezkušeny a dovolil jsem se zeptat. Zkusim to jinak:
K čemu se udává hodnota výkonu u rezistoru, když jeho hlavní hodnota je odpor. Pro slabomyslne dám přiklad. Rezistor 5k5 (5500 ohm), napěti 230V. proud vypočtem O,O418A. Vypočteny vykon 9,62W.
Rezistor 5k (5000 ohm), napěti 230V. proud vypočtem O,O46A. Vypočteny vykon 10,58W. - Shoří mi?
To jsem chtěl vědět. Diky za odpovědi bez napadu a rady.  ;D

Jan Alin

Quote from: dominik on 30.10.2007, 21:03
K čemu se udává hodnota výkonu u rezistoru, když jeho hlavní hodnota je odpor.
Pro slabomyslné dám příklad.

Možná že se udává právě k tomu aby slabomyslný člověk zjistil kolik že se na tom odporu může ztratit aniž by shořel. Tohle se přeci učí jak na silnoproudu tak na slaboproudu.  (eek) (drinks)

Jinak bližší upřesnění předpokládaného použití by bodlo, takhle vždy skončíme u estetického topného tělíska.  ;)

Jiří_Hrubý

Miloslav Janoušek

Ano jednowatový odpor zcela určitě shoří.