• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

05.01.2026, 12:47

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak vypadá zóna 2 kolem vany ve výklenku?

Started by ZSvoboda, 30.10.2007, 10:47

previous topic - next topic

Petr Doležal

01.11.2007, 22:05 #18 Last Edit: 01.11.2007, 22:10 by Petr Doležal
To Hasala: Podle mě taky, moje 60 cm "gumová" ruka tam přece nedosáhne.  ;D
Přece 2mm nemohou hrát zásadní roli v bezpečnosti. Vysvětlím:
Když ta příčka bude vanu přesahovat o 60,1 cm tak OK, pokud bude jen 59,9 cm tak už bysme malovali zónu 2. do výklenku ?
Proto si myslím měřit po silnici,po silnici,po silnici

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Milan Karvánek

TO: Fuk> protože byste tu ruku musel natáhnout na min. 90 cm abyste se do Hasalovy zásuvky dotknul  ;) Takže je to jedno jestli po silnici nebo pěšinou.

Fuk Tomáš

Quote from: Milan Karvánek on 01.11.2007, 22:10
TO: Fuk> protože byste tu ruku musel natáhnout na min. 90 cm abyste se do Hasalovy zásuvky dotknul  ;) Takže je to jedno jestli po silnici nebo pěšinou.
No právě. Páně Doležalova gumová ruka 60 cm velmi konvenuje mému chápání účelu 2. zóny.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Rozmahel Vladimír

02.11.2007, 06:38 #21 Last Edit: 02.11.2007, 06:56 by Rozmahel Vladimír
TO:Hasala
Pokud je přepážka celistvá a vysoká alespoň 2,25m tak zásuvky tam určitě ničemu nevadí.
Quote from: Fuk Tomáš on 01.11.2007, 21:56
Proč jste v tom extrémním případě, který jsem namaloval, zvolil přístup "měřit po silnici", zatímco u výklenku  ZSvobody "vzdušnou čarou skrz zeď"?

Tady je podle mne důležité to, co je myšleno stanovením zón. Podle mne jakási přímá viditelnost a normou stanovené vzdálenosti.
Norma není závazná.
Pokud osadím příčku, vlivem které je zásuvka nedostupná směrem nahoru až k zóně 3, kabel k ní bude osazen z vnější strany stěny sousedící s vanou a podle náčrtků v normě sice vychází zóna 2, s klidným svědomím mohu osadit zásuvku do takovéto "zóny 2".
Ta zásuvka sama o sobě není nebezpečná, podle mne případné riziko číhá ze zapojeného spotřebiče jehož umístění a délku přívodní šňůry norma neřeší.